Γράφουν η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΒΟΥ–Πτυχιούχος Ψυχολόγος/ Ψυχοθεραπείας/ ΒΑ Psychology και η ΝΑΣΙΑ ΚΟΥΤΗ ΜΕΙΤΑΝΗ Διαιτολόγος-Διατροφολογος – BSc Dietitian/ Nutritionist
Η σχέση των 2 εγκεφάλων ( κεντρικού & πεπτικού ) είναι η πηγή πολλών σωματικών και ψυχοπαθολογικών προβλημάτων. π.χ. άγχος , κατάθλιψη διαφόρων βαθμίδων , έλκος , δυσανεξίες .
Ο ένας εγκέφαλος είναι αυτός που έχουμε στο κρανίο μας και ο άλλος ο εντερικός . Το έντερο ελέγχει την πίεση , παρακολουθεί την διαδικασία της πέψης , ανιχνεύει τα θρεπτικά συστατικά με την βοήθεια και τις εντολές του ανώτερου εγκεφάλου – νευρικό σύστημα .
Ο πεπτικός εγκέφαλος εκπέμπει διαφορά σήματα π.χ αισθάνομαι , σκέφτομαι , θυμάμαι . Επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στην χαρά και στην λύπη π.χ. μελαγχολία , κατάθλιψη . Η ψυχική μας διάθεση συσχετίζεται άμεσα με τις στομαχικές επιλογές π.χ. πείνα /κορεσμός που επηρεάζει το ψυχοσυναισθηματικό κομμάτι συνειδητά .
Τα καθημερινά συναισθήματα που βιώνουμε προέρχονται από καταγεγραμμένα γεγονότα , εμπειρίες όπου το σώμα θυμάται και αντιδρά είτε θετικά , είτε αρνητικά στην περιοχή του στομαχιού . Οι ανασφάλειες / η ευεξία δεν προέρχονται μόνο από τον νοητό νου αλλά και από το στομάχι . Η νήσος του εγκεφάλου είναι μια περιοχή που ρυθμίζει το αίσθημα της πείνας , της δίψας και της επικοινωνίας. Όταν ακούμε την φράση -κόμπος στο στομάχι δηλ το εντερικό νευρικό σύστημα διοχετεύει το αίμα μακριά , όταν ο κεντρικός εγκέφαλος νιώθει ένταση / άγχος από διάφορες συσπάσεις στο έντερο π.χ. αυτοάνοσα νοσήματα , τα βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν τον εγκέφαλο γι αυτό δημιουργούνται νευροεκφυλιστικές νόσοι όπως το Πάρκινσον .
Να αναφέρουμε ότι η Σεροτονίνη νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου έχει άμεση σχέση με την ευδιαθεσία και με το γαστρεντερικό δηλ το έντερο έχει άμεση σχέση με την πέψη / μεταβολισμό αλλά και με την διαχείρηση του ψυχοσυναισθηματικού μας κόσμου μέσω των σινιάλων του εγκεφάλου . Φροντίστε λοιπόν και τους 2 εγκεφάλους σωστά!