Υπάρχουν λεφτά στα… ταμεία του ΓεΣΥ, αλλά θέλει έγκριση ο ΟΑΥ

Σε δύσκολη θέση θα βρεθεί ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας σε περίπτωση που για την υλοποίηση των σχεδιασμών του για το έτος 2023 χρειαστεί περισσότερα χρήματα από όσα ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του ΓεΣΥ προβλέπει. Μάλιστα, σε κίνδυνο θα τεθούν και οι προσπάθειες του οργανισμού για ένταξη επιπρόσθετων υπηρεσιών στο σύστημα, όπως για παράδειγμα η ένταξη ιδιωτικών ΤΑΕΠ, η ένταξη νέων νοσοκομείων, η επέκταση των υπηρεσιών αποκατάστασης κλπ. Το σημαντικότερο όμως στην υπόθεση είναι ότι το Ταμείο του ΓεΣΥ έχει, και όπως υπολογίζεται θα έχει και στη συνέχεια, τα απαραίτητα αποθέματα για την κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν, αλλά ο ΟΑΥ δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα, εάν πρώτα δεν πάρει τις απαραίτητες εγκρίσεις από το υπουργείο Οικονομικών και τη Βουλή. 

Στο ενδεχόμενο να προκύψει ανάγκη για αύξηση του προϋπολογισμού του ΟΑΥ αναφέρθηκε σε δηλώσεις του χθες ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού Σταύρος Μιχαήλ όταν ρωτήθηκε στο πλαίσιο του πρωινού δρομολογίου του ΡΙΚ, εάν για την ένταξη ενός ακόμα νοσηλευτηρίου στο ΓεΣΥ θα χρειαστεί επιπρόσθετο κονδύλι. 

«Ενδεχομένως όταν ολοκληρώσουμε και την διαβούλευση με το νοσηλευτήριο να διαπιστώσουμε ότι πρέπει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός», είπε ο κ. Μιχαήλ προσθέτοντας ωστόσο ότι «αυτό θα διαφανεί όταν έχουμε όλα τα δεδομένα μπροστά μας». 

Το πρόβλημα με τα εγκεκριμένα κονδύλια για το ΓεΣΥ προκύπτει εξαιτίας της στάσης που είχε τηρήσει το υπουργείο Οικονομικών κατά την ετοιμασία του προϋπολογισμού για το 2023. 

Συγκεκριμένα, ο ΟΑΥ, είχε τότε προβλέψει δαπάνες και έσοδα ύψους €1,5 δις.  Το υπουργείο Οικονομικών, απαίτησε ωστόσο περιορισμό τόσο των εσόδων, όσο και των δαπανών στα €1,4 δις, υπολογίζοντας ότι τα έσοδα από τις εισφορές στο ταμείο του ΓεΣΥ, θα είναι για το 2023 μειωμένα. Μάλιστα, σε σχετική επιστολή που απέστειλε τότε στον ΟΑΥ, το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η πρόνοια για τη γενική κυβερνητική εισφορά να περιοριστεί στα €600 εκατ. για το 2023 και να αυξάνεται κατά 4% ετησίως τα έτη 2024 και 2025». 

Υπενθυμίζεται ότι τα έσοδα του ΟΑΥ προέρχονται από τις μηνιαίες εισφορές εργαζομένων, εργοδοτών και κράτους. Οι εισφορές αυτές, σύμφωνα με τις τότε προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, θα ήταν μειωμένες κατά το 2023 αφού προβλεπόταν μείωση των μισθών στη βάση των οποίων γίνονται και οι σχετικές αποκοπές. 

Με την πάροδο των πρώτων μηνών του 2023 ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι οι ανησυχίες του υπουργείου Οικονομικών για το ύψος των εσόδων του ΟΑΥ έχουν διαψευστεί καθώς ο οργανισμός, όπως αρχικά το είχε υπολογίζεται ετοιμάζοντας τον προϋπολογισμό του έτους, εισπράττει σε μηνιαία βάση γύρω στα €110 εκατ. Αυτό σημαίνει ότι στο Ταμείο του ΓεΣΥ θα υπάρχουν τα ποσά που ο οργανισμός χρειάζεται για να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδιασμών του και στην ένταξη επιπρόσθετων παρόχων και υπηρεσιών στο σύστημα. 

Για να μπορέσει βεβαίως να χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά, πρέπει πρώτα να υποβάλει σχετικό αίτημα για έγκριση της δαπάνης αφού στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του έτους δεν περιλαμβάνονται και ως εκ τούτου επιβάλλεται να ακολουθηθούν άλλες διαδικασίες. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι η επιστολή που είχε αποστείλει στο τέλος του 2022 το υπουργείο Οικονομικών στον ΟΑΥ, είχε προκαλέσει έντονες συζητήσεις στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού το οποίο απαίτησε γραπτώς διαβεβαίωση από το Υπουργείο, ότι δεν πρόκειται το κράτος να θέσει οροφή στις εισφορές του στο ταμείο του ΓεΣΥ και θα καταβάλλει τις εισφορές του κράτους στη βάση των όσων προβλέπει η σχετική νομοθεσία. 

Philenews.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *