Βρήκαν λύσεις ΠτΔ και Οδυσσέας για διορισμούς συμβούλων

Λήξαν θεωρείται το ζήτημα με τους προβληματικούς διορισμούς κρατικών αξιωματούχων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς σε έκτακτη σύσκεψη με τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη φαίνεται να βρέθηκαν οριστικές και νόμιμες λύσεις.

Αμέσως μετά τη σύντομη, αλλά παραγωγική όπως την χαρακτήρισε συνάντηση, ο κύριος Μιχαηλίδης ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε ήδη εντολές για συγγραφή σχετικού νομοσχεδίου το οποίο θα θέτει κριτήρια για πρόσληψη συμβούλων από Πρόεδρο Δημοκρατίας, Πρόεδρο Βουλής, Υπουργούς, Υφυπουργούς και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, όμοια με αυτά που ισχύουν για τις προσλήψεις κοινοβουλευτικών συνεργατών. 

Πριν την υποβολή και έγκριση του νομοσχεδίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, πρόθεση του Προέδρου Χριστοδουλίδη είναι να γίνει έλεγχος όλων των διορισμένων προσώπων με βάση τα κριτήρια πρόσληψης των  κοινοβουλευτικών συνεργατών και σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβιάσεις, τότε να τερματιστούν άμεσα τα συμβόλαια εργοδότησης. 

“Εμείς δεν είναι τη σύγκρουση που θέλουμε αλλά την καλή συνεργασία και οι συστάσεις μας, εφόσον πείθεται η εξουσία ότι είναι προς το καλό, να γίνονται αποδεκτές”

Για τον διορισμό της Δόξας Κωμοδρόμου στη θέση της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου, ο κύριος Μιχαηλίδης είπε ότι η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας ενέκρινε την απόσπαση της από το Πανεπιστήμιο Κύπρου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, με την ίδια μισθοδοσία. 

Για τον διορισμό της Μαριλένας Ραουνά στη θέση του Προεδρικού Επιτρόπου χωρίς να υπάρχει σχετικό κονδύλι στον κρατικό προϋπολογισμό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε όπως διορίσει την κυρία Ραουνά στη θέση του Επιτρόπου Προεδρίας που παραμένει κενή και είναι εγκεκριμένη με κανονική μισθοδοσία. 

“Την πλήρωση της θέσης του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα ή θα λέγεται Προεδρικός Επίτροπος, θα την αφήσει για τον Ιούνιο που θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός στη Βουλή.”

Σε ότι αφορά στην πρόσληψη της 19χρονης φοιτήτριας στο Υφυπουργείο Τουρισμού είπε ότι το θέμα κλείνει γιατί έχει τερματιστεί η σύμβαση η οποία “έτσι και αλλιώς θα τερματιζόταν γιατί δεν θα ικανοποιούσε τα κριτήρια του νόμου που υπάρχει ήδη για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες.”

“Η θέση μας παραμένει ότι οι διορισμοί στη δημόσια υπηρεσία γίνονται από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας εάν είναι μόνιμοι, από τις διαδικασίες των εκτάκτων εάν είναι έκτακτη θέση και αυτές είναι οι συνταγματικές διαδικασίες. Υπάρχει σαφής διαχωρισμός πολιτκής εξουσίας και διοικητικής λειτουργίας του κράτους. Η μόνη εξαίρεση, που δεν είμαι σίγουρος εάν κρινόταν από το Ανώτατο Δικαστήριο συνταγματικά θα ήταν αποδεκτό, έχει αποφασιστεί μόνο για πολιτικές θέσεις να υπάρχει ευχέρια διορισμού από κρατικούς αξιωματούχους. Άρα όχι για να μας κάνει τα social media ή τη γραμματέα.”

Ερωτηθείς εάν διενεργεί ευρύτερο έλεγχο μετά τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν σε διορισμούς, ο Γενικός Ελεγκτής απάντησε ότι “το θέμα παραμερίζεται μέχρι να γίνει ο έλεγχος και να γίνει συμμόρφωση.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *