Η Αγία Νάπα σημείωσε ραγδαία ανάπτυξη μετά την τουρκική εισβολή του 1974 συνεπεία της οποίας η Αμμόχωστος γνώρισε την εγκατάλειψη και την καταστροφή. Στα κατεχόμενα αυτό που βλέπουν είναι μια ευκαιρία σήμερα η περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων και ευρύτερα η Αμμόχωστος να αναπτυχθεί τουριστικά κατά ανάλογο τρόπο με τις περιοχές που βρίσκονται λίγα χιλιόμετρο νοτιότερα στο ελεύθερο κομμάτι της επαρχίας.
Ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ογουζχάν Χασίπογλου, σε δηλώσεις του στον Μπαϊράκ (πηγή Γκιουνές/ΓΤΠ) ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε να ακολουθηθεί η φόρμουλα ανάπτυξης της Αγίας Νάπας για την περίκλειστη περιοχή Βαρωσίου γιατί το άνοιγμα της δε θα ωφελήσει μόνο την κατεχόμενη Αμμόχωστο και την «ΤΔΒΚ», αλλά ολόκληρο το νησί.
Στις δηλώσεις του σημείωσε ότι πέραν του ενός εκατομμυρίου ατόμων επισκέφθηκαν την περιοχή μέχρι τώρα. «Αν oι επιχειρήσεις εκεί ξεκινήσουν να λειτουργούν και ανοίξουν τα ξενοδοχεία, οι επισκέπτες θα δεκαπλασιαστούν», ανέφερε ο Χασίπογλου, ο οποίος ωστόσο σημείωσε ότι δεν αρκεί η πολιτική βούληση, αλλά πρέπει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός κινήτρων. Υποστήριξε και τα εξής:
«Η νότια Κύπρος μετά το 1974 δημιούργησε την Αγία Νάπα. Αυτή την στιγμή έχουμε στα χέρια μας μια τέτοια δυνατότητα. Ανακαινίζοντας ουσιαστικά την υποδομή εδώ, μπορούμε να δημιουργήσουμε το ίδιο, όπως ήταν το Βαρώσι πριν το 1974 η νούμερο ένα τουριστική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κατά τρόπο πολύ ωραιότερο από την Αγία Νάπα. Γι’ αυτό φυσικά χρειάζεται πολιτική βούληση και επενδυτές. Αρχίσαμε να βλέπουμε αυτό το ενδιαφέρον των επενδυτών. Δεν είναι κάτι που μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με πολιτική βούληση. Πρέπει να τραβήξουμε και το ενδιαφέρον των επενδυτών. Γι’ αυτό πρέπει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός παροχής κινήτρων. Μπορεί να έρθει στη ημερήσια διάταξη ένα Γραφείο Επενδύσεων Βαρωσιού. Όλα θα είναι στον έλεγχο της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών, όμως πρέπει να υλοποιηθεί και ένας μηχανισμός κινήτρων σε αυτό το θέμα από το υπουργείο τουρισμού και εσωτερικών, ούτως ώστε να αρχίσει ένας κύκλος εκεί».
Πέραν όμως της ανάπτυξης της Αμμοχώστου το κατοχικό καθεστώς θέλει και απευθείας πτήσεις από τη Βρετανία. Το θέμα των απευθείας πτήσεων τέθηκε στη διάρκεια της συνάντησης που είχε την Τετάρτη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ με τον Βρετανό υπουργό Ευρώπης, Λέο Ντόχερτι (πηγή Χαλκίν Σεσί/ΓΤΠ). Σημειώνοντας ότι ζήτησε από τον Ντόχερτι, η Βρετανία, ως χώρα που εξήλθε από την ΕΕ, να «διευκολύνει» τους Τουρκοκύπριους στο θέμα των απευθείας πτήσεων και του απευθείας εμπορίου, ο Τατάρ είπε ότι του ανέφερε πως αν η Βρετανία θεωρεί τον εαυτό της ως μια χώρα που πιστεύει στην ισότητα, πρέπει να μεταχειρίζεται ισότιμα τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους.