Aύξηση στις επιστροφές μεταναστών το 2023

Σαφώς καλύτερη είναι φέτος η κατάσταση με το μεταναστευτικό, ωστόσο στο Υπουργείο Εσωτερικών δεν εφησυχάζουν, αφού εντείνουν τις προσπάθειες για επαναπατρισμό 1.000 παράτυπων μεταναστών τον μήνα. 

Μετά την τραγική εικόνα των τελευταίων ετών, φέτος καταγράφονται μειωμένες ροές σχεδόν στο μισό από πέρσι, ενώ αυξημένες είναι και οι επιστροφές μεταναστών στις χώρες τους, είτε εθελούσιες είτε αναγκαστικές. Η μείωση αποδίδεται στα μέτρα που λαμβάνονται και κυρίως στην επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου αλλά και στον έλεγχο των επιδομάτων, ενώ αναμένεται ότι τώρα με τη βελτίωση του καιρού, θα φανεί κατά πόσον η μείωση που καταγράφεται είναι πρόσκαιρη ή μόνιμη.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις ασύλου, το πρώτο τετράμηνο του 2023 υποβλήθηκαν 3.825 σε σύγκριση με 7.091 αιτήσεις το α’ τετράμηνο του 2022, δηλαδή φέτος είναι σχεδόν οι μισές. Οι μήνες Ιανουάριος και Φεβρουάριος παρουσιάζουν μειωμένες αιτήσεις σε σύγκριση με πέρυσι (1.503 και τους δυο μήνες) ενώ ο Μάρτιος παρουσίασε μια ανησυχητική αυξητική τάση με 1.678 αιτήσεις. Τον Απρίλιο παρατηρήθηκαν μειωμένες αιτήσεις που ανήλθαν στις 644.

Την ίδια στιγμή έχουν σχεδόν διπλασιαστεί φέτος και οι επιστροφές μεταναστών στις χώρες τους. Φέτος μέχρι τον Απρίλιο επέστεψαν πέραν των 2.700 μεταναστών, ενώ το 2020 ο αριθμός των συνολικών επιστροφών ήταν 1.272 και το 2021 2.320. Το 2022 πραγματοποιήθηκαν πάνω από 7.680 επιστροφές. Μάλιστα, εάν συγκρίνει κάποιος τα φετινά στοιχεία με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, δηλαδή την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει πως οι επιστροφές μεταναστών έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, αφού το πρώτο τετράμηνο του 2022 οι επιστροφές ήταν 1.384.

Στόχος του υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου είναι πως μέσα από εσωτερικούς χειρισμούς σε συνεργασία και με τις αρμόδιους οργανισμούς της ΕΕ, να επιτευχθεί η επιστροφή 1.000 ατόμων περίπου ανά μήνα.

Επιπρόσθετα, να σημειωθεί ότι και οι προσπάθειες για τη μετεγκατάσταση αιτούντων διεθνούς προστασίας εντάθηκαν και έφτασαν φέτος τις 362, με τις χώρες αποδοχής να είναι η Γερμανία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Γαλλία. Επίσης το Βατικανό έχει αποδεχθεί τη μετεγκατάσταση 60 μεταναστών το 2021 και 14 πρόσφατα. Ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος σε πρόσφατη συνέντευξή του για το μεταναστευτικό, ανέφερε: «Πιστεύω ότι η μετανάστευση είναι ένα πρόβλημα που η Ευρώπη πρέπει να πάρει στα χέρια της, διότι υπάρχουν πέντε χώρες που υποφέρουν περισσότερο: η Κύπρος, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ιταλία και η Ισπανία, οι μεσογειακές χώρες όπου εκεί αποβιβάζεται η πλειοψηφία. Κι αν η Ευρώπη δεν το αναλάβει με μία δίκαιη κατανομή των μεταναστών, το πρόβλημα θα είναι μόνο για αυτές τις χώρες», επεσήμανε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *