Tερματίζεται η φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων σε ξενοδοχεία

Μια μεγάλη προσπάθεια συντονισμού και κοινών δράσεων από διάφορα υπουργεία και υφυπουργεία βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα, ενόψει της λήξης των συμβολαίων με διάφορα ξενοδοχεία που φιλοξενούν Ουκρανούς πρόσφυγες.

Τα σχετικά συμβόλαια διατηρεί το Υφυπουργείο Τουρισμού με μονάδες που βρίσκονται κυρίως στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και, ενόψει της λήξης τους στο τέλος του μήνα, υπάρχει έντονη κινητικότητα προκειμένου οι γύρω στις δύο χιλιάδες πρόσφυγες από την Ουκρανία που φιλοξενούνταν σε αυτά να ενσωματωθούν στην κοινωνία, αλλά και στην αγορά εργασίας, όπου είναι δυνατόν και στον βαθμό που είναι εφικτό, χωρίς προβλήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη οργανωθεί ημερίδα με συμμετοχή εργοδοτών, με αποτέλεσμα αρκετοί Ουκρανοί να βρουν ήδη εργασία. Επιπρόσθετα, η Πολιτεία έχει επιστρατεύσει λειτουργούς του Υπουργείου Εργασίας και του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας για ενημέρωση όλων των επηρεαζόμενων σε σχέση με δικαιώματα που έχουν, αλλά και για οικονομικά κίνητρα που υπάρχουν για την ομαλή μετάβαση όλων των φιλοξενούμενων προσφύγων από την Ουκρανία στην κυπριακή καθημερινότητα και κοινωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», λειτουργοί του Υπουργείου Εργασίας και του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας έχουν πραγματοποιήσει εδώ και καιρό σχετικές εκστρατείες ενημέρωσης στα ξενοδοχεία ενόψει του επικείμενου τερματισμού της διαμονής τους σε αυτά, δίδοντας σχετικές πληροφορίες για οικονομικά κίνητρα που τους προσφέρονται για τη συνέχεια, αλλά και για άλλα ζητήματα.

Στα κίνητρα αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και η παροχή εφάπαξ βοήθειας σε όσους δεν την πήραν ακόμα αλλά και για οικονομική βοήθεια για επιδότηση ενοικίου. Στους φιλοξενούμενους στάλθηκαν και σχετικές επιστολές, στη γλώσσα τους, ενώ στο σύνολό τους κλήθηκαν και συμπλήρωσαν, με τη συνδρομή και της ουκρανικής πρεσβείας, ερωτηματολόγια για την κατάσταση διαβίωσής τους στην Κύπρο, προκειμένου οι κοινωνικές υπηρεσίες να έχουν εικόνα για τις ανάγκες ενός εκάστου.

Στην ενεργοποίηση του ουκρανικού προσφυγικού πληθυσμού συνδράμει, όπως αναφέραμε, και η εφάπαξ οικονομική στήριξη που προσφέρει η Κύπρος σε όλους τους Ουκρανούς πρόσφυγες, που ανέρχεται στα 340 ευρώ για κάθε άτομο, με κάθε οικογένεια να δικαιούται επιπρόσθετα βοήθεια 170 για τον/την σύζυγο και για κάθε παιδί άνω των 14 ετών και επιπλέον βοήθεια 100 ευρώ για κάθε παιδί κάτω των 14 ετών. Στα κίνητρα, για τα οποία όπως αναφέρθηκε ήδη ενημερώθηκαν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, περιλαμβάνεται και σχέδιο επιδότησης ενοικίου, που είναι το ίδιο με αυτό που προσφέρεται σε όλους τους λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος αλλά και μηνιαία βοήθεια 102 ευρώ για φροντίδα ανήλικων παιδιών, προκειμένου έτσι να διευκολυνθούν για ένταξη τους στην αγορά εργασίας.

Με το καθεστώς προσωρινής προστασίας που προσφέρεται στους Ουκρανούς, μπορούν χωρίς πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες να εργαστούν και όπως γράψαμε ξανά πραγματοποιήθηκε πρόσφατα ημερίδα με πρωτοβουλία του Υφ. Τουρισμού, για σύζευξη εργοδοτών με Ουκρανούς πρόσφυγες. Στην ημερίδα παρέστησαν γύρω στους 40 εργοδότες, αλλά και 250 Ουκρανοί πρόσφυγες, ενώ έχουν γίνει και κάποιες προσλήψεις.

Tι κάνουν άλλες χώρες με τους πρόσφυγες

Γενικά, πάντως, η Κύπρος μέχρι στιγμής φαίνεται να εφαρμόζει μια αρκετά αξιοπρεπή πολιτική φιλοξενίας των Ουκρανών προσφυγών, συγκριτικά και με άλλες χώρες. Ήταν εξάλλου από τις λίγες χώρες που φιλοξενούν τους Ουκρανούς πρόσφυγες σε ξενοδοχεία. Σύμφωνα με πληροφόρηση, χώρες όπως η Γερμανία, η Ελλάδα, η Σλοβενία αλλά ακόμα και η Σουηδία φιλοξενούσαν/ουν τους Ουκρανούς πρόσφυγες σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών πρώτης υποδοχής, ενώ άλλες χώρες ακόμα και σε σχολεία. Φιλοξενία σε ξενοδοχεία προσφέρει και ο Καναδάς, αλλά μόνο για δύο εβδομάδες, αλλά και η Τσεχία, για περίοδο τριών μηνών, συγκριτικά με τους έξι μήνες που προσφέρονται στην Κύπρο. Επίσης, η χώρα μας είναι από τις ελάχιστες που σε ευρωπαϊκό επίπεδο προσφέρουν στους πρόσφυγες που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σχέδια επιδότησης ενοικίου. Οι υπόλοιπες είναι το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Αυστρία. Ωστόσο, υπάρχουν χώρες όπως η Ιταλία, η Λετονία και η Τσεχία που επιδοτούν την κατ’ οίκον φιλοξενία προσφύγων.

Να τρέξουν και οι εργοδότες

Οι αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν σε ανθρώπινο δυναμικό στην οικονομία αναμένεται να συνδράμουν τις προσπάθειες για ενσωμάτωση των Ουκρανών στην αγορά εργασίας. Όσων φυσικά δεν είναι ηλικιωμένοι και μπορούν να εργαστούν. Ενόψει τούτων και καθώς οι ανάγκες, ιδιαίτερα στον κλάδο της φιλοξενίας, συνεχίζονται, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα υπάρξουν και νέες πρωτοβουλίες, όπως  η πρόσφατη του Υφυπουργείου Τουρισμού στην Αγία Νάπα για εργοδότηση Ουκρανών προσφύγων. Την οποία στήριξαν οι εργοδοτικές οργανώσεις ΚΕΒΕ και ΟΕΒ. Οι οποίες θα πρέπει, αν δεν τους έχει ακόμα ζητηθεί, να εμπλακούν περαιτέρω στην προσπάθεια της Πολιτείας, καθώς έτσι θα εξυπηρετήσουν και τις ανάγκες των μελών τους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *