ΜΑΝΑ ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΙΕΡΗ

Του Γεώργιου Παύλου

Μάνα μία και μοναδική .

Αυτή η μέρα, είναι μια μέρα ιερή θα έλεγε κανείς, γιορτάζει μάλλον τιμάμε το πιο ιερό πρόσωπο της ζωής μας… Την μάνα μας, την μητέρα μας η μαμά μας , το πλάσμα που μας έφερε στην ζωή.. Είναι χρέος μα να τιμάμε, να σεβόμαστε να εκτιμάμε όχι μόνο αυτή την μέρα αλλά καθημερνώς την μητέρα μας, και να της το δείχνουμε.

Πως ξεκίνησε να γιορτάζεται η Γιορτή της Μητέρας

Οι πρώτες αναφορές για τη Γιορτή της Μητέρας έρχονται από την Αρχαία Ελλάδα, καθώς η Γαία ήταν σύζυγος του Ουρανού στη Μυθολογία και σε αυτήν προσωποποιείτο η Φύση, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρευόταν σαν την υπέρτατη θεότητα. Στην σύγχρονη εποχή, η Γιορτή της Μητέρας καθιερώθηκε τον 19ο αιώνα μιας και η Αμερικανίδα Αν Μαρία Ριβς Τζάρβις διοργάνωσε για πρώτη φορά, το 1865, ένα κίνημα με το όνομα «Mothers Friendships Day» και ανάλογες συναντήσεις. Ωστόσο, από τη δεκαετία του 1960,Η Κύπρος και η Ελλάδα ακολούθησε και σε αυτό τον δυτικό εορτασμό και, πλέον, η Γιορτή της Μητέρας τιμάται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Ένα ποίημα για την μάνα από την Άντρη Περικλέους Ονούφριου

Μεγαλώνω μαμά… Μεγαλώνω μαμά. Δακρύζω συχνά, σαν κι εσένα παλιά! Πότε βουβά, πότε γοερά. Με κούρασε ο πηγαιμός μαμά. Κι η Ιθάκη αλλάζει συνεχώς σαν ταινία προσεχώς… Εσύ όμως βράχος εκεί, συνεχίζεις να με παρηγορείς όπως παλιά. Με ένα φιλί μια αγκαλιά. Με μαθες να γίνομαι πουλί να πετάω ψηλά. Να μη φοβάμαι τα μικρά. Ν ανδρώνομαι όταν χρειαστεί! Γιατί έτσι ήσουν κι εσύ. Μια γυναίκα που κανε τον πόνο προσευχή και παταγε γερά στη γη! …………………………………………………………….. Τώρα μαμά, έγινες εσύ παιδί. Κι εγώ πρέπει να βάλω στους ώμους πάλι τα φτερά. Να πετάξω ψηλά για σενανε μαμά….. Σε χαϊδεύω, σου μιλώ, σου τραγουδώ. Σε προσέχω σαν Θεά, ίδια Παναγία! Σκύβω και σε προσκυνώ. Μυρίζεις γλυκάνισο και δυόσμο στην καρδιά χωράς όλο τον κόσμο! Είσαι Άγια μαμά! Κράτα γερά! Μη μου χαθείς εσύ. Ποτέ μη μου χαθείς!! Σ έχω ανάγκη τ ακούς; Αντριάνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *