«Λευτεριά στην Κύπρο και στο Κουρδιστάν» φώναξε ο Κενάν Αγιάζ έξω από το Ανώτατο

Λευτεριά στην Κύπρο, λευτεριά στο Κουρδιστάν.» Αυτό αναφώνησε ο Κούρδος πολιτικός πρόσφυγας Κενάν Αγιάζ, μετά το άκουσμα της ομόφωνης απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου που απέρριψε την έφεση που υπέβαλε για να μην εκδοθεί στις γερμανικές Αρχές, με την κατηγορία του τρομοκράτη. 

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Στην πολυσέλιδη απόφαση του, το Ανώτατο Δικαστήριο επισημαίνει την ορθότητα της απόφασης του πρωτόδικου δικαστηρίου, ότι δηλαδή το PKK θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση στη Γερμανία και απέρριψε ως αβάσιμη την έφεση που υπέβαλε ο Κούρδος πολιτικός πρόσφυγας. Επισημαίνει ότι επειδή βρίσκεται στην Κύπρο με το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ασκηθεί εναντίον του δίωξη.

Απαντώντας στη θέση του εφεσίοντα ότι η Γερμανία θα τον εκδώσει στην Τουρκία, το Ανώτατο Δικαστήριο τονίζει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συγκατάθεση της Κύπρου. Σε σχέση με το αδίκημα της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, το Ανώτατο διαπιστώνει ότι αυτό στοιχειοθετείται την περίοδο 2018-2022 με τόπο διάπραξης το Αμβούργο και άλλες περιοχές στη Γερμανία. 

Δεν διαπιστώνει επίσης παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κενάν Αγιάζ, ούτε δίωξη για τα πολιτικά του φρονήματα αφού τα διατύπωσε ανεμπόδιστα κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας. Σε ότι αφορά την καταγγελία για μη δίκαιη δίκη, το Δικαστήριο αναφέρει ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού το πρωτόδικο δικαστήριο επιχείρησε να περιορίσει τον εφεσίοντα στα επίδικα ζητήματα και όχι για τα πολιτικά του φρονήματα.

Αποφασίζει για την «τύχη» του Κενάν Αγιάζ το Ανώτατο Δικαστήριο

Ο δικηγόρος του Κενάν Αγιάζ Ευστάθιος Ευσταθίου, εξέφρασε σεβασμό στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και την έντονη διαφωνία του σε αυτήν. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι ο πελάτης του θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Είμαστε από τα άτομα θεωρούσαμε ότι τα δικαστήρια και η δικαιοσύνη αποτελούν το καταφύγιο κάθε κατατρεγμένου. Το Ανώτατο Δικαστήριο ερμήνευσε λανθασμένα τα γεγονότα.»

Η έκδοση του Κενάν Αγιάζ αναμένεται να γίνει στις γερμανικές Αρχές τις επόμενες δέκα ημέρες και μέχρι τότε θα κρατείται στις Κεντρικές Φυλακές. 

Από νωρίς το πρωί, έξω από το κτίριο συγκεντρώθηκαν πολίτες που διαμαρτυρήθηκαν για την κράτηση του Κενάν Αγιάζ και για τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και σε πολλές περιπτώσεις επικράτησε ένταση. Τρία πρόσωπα συνελήφθηκαν από τις Αρχές, μεταξύ των οποίων ο αδελφός του Κούρδου πολιτικού πρόσφυγα. 

Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης

Όπως μετέδωσε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ο δημοσιογράφος Ιάκωβος Ιακώβου, κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι η εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί να παραβιάζει ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα θέσει το θέμα ενώπιον του Γερμανού Καγκελάριου σε συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *