Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση απο την ηλικία των 2,5; Εδώ καλά καλά προσπαθούμε να τους μάθουμε να κόψουν το πανί

Επιμέλεια: Μιχάλης Αντωνίου

Σεξουαλική διαιδαγώγηση, απο την ηλικία των 2,5 με τρίων έτων εκτιμούν πως είναι η κατάλληλη ηλικία για να γίνεται το συγκεκριμένο μάθημα.

Μιλώντας στον Αlpha Κύπρου, η εξελικτική σχολική ψυχολόγος είπε πως, “η διαπαιδαγώγηση πρέπει να ξεκινά απ’ όταν το παιδί αρχίζει να καταλαβαίνει τον εαυτό του, δηλαδή γύρω στην ηλικία των 2,5 με 3 ετών για παιδιά που είναι πιο ανεπτυγμένα, και γύρω στα 3 με 3,5 για κάποια άλλα που έχουν μια αργή ωρίμανση, προσθέτοντας πως η εκπαίδευση πρέπει να συνεχίζεται τόσο κατά την εφηβεία όσο και στην ενήλικη ζωή.

Και ε΄δω – χωρίς να αμφισβητώ – την επιστημονική κατάρτιση της κ. Θεοδοσίου, έχω κάποιες εύλογες απορίες, για το συγκεκριμένο θέμα.

 «Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση βοηθά τα παιδιά να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής, να διατηρήσουν ασφάλεια κατά τις διαπροσωπικές τους σχέσεις και να αναλάβουν την ευθύνη για τη δική τους σεξουαλική υγεία και ευημερία.»

Πως όμως μπορείς να εξηγήσεις σε ένα παιδί, κάτι το οποίο ακόμα και οι ενήλικες προσπαθούν να αντιληφθούν τον όρο σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, και τι σημαίνει και πόσο μάλλον σε ένα παιδί 2.5 ετών που εδώ καλα΄καλά, ισά που λεέι τις πρώτες του λεξούλες και προσπαθεί που λέει ο λόγος να μάθει να κόψει το πανί.

 «Πρέπει να προσεγγίζεται με τρόπους παιδαγωγικούς που αντιστοιχούν και στο ηλικιακό του φάσμα και γενικότερα στη συναισθηματική και κοινωνική του ωριμότητα.» είπε μεταξύ άλλων η κ. Θεοδοσίου. Και ερωτώ. Ποια κοινωνική ωριμότητα μπορεί να έχει ένα παιδί 2.5 – 3 ετών;

Δεν είμα κατα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης φυσικά. Απεναντίας. Να γίνεται. Αλλά στην σωστή ηλικία. Εκει που πραγματικά τα παιδιά θα έχουν αντίληψη και θα μπορούν να αναλαμβάνουν ευθύνες και θα έχουν την απαραίτητη κοινωνική ωριμότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *