Στο ecosmoscy μίλησε ο Χάρης Πιέρη, απο το ασφαλιστικό γραφειο GCE IRIS, σχετικά με τις κυβερνοεπιθέσεις που προκαλούν πονοκέφαλο όχι μόνο σε μεγάλες αλλά και μικρές επιχειρήσεις το τελευταίο διάστημα.
Μιλώντας στο ecosmocy o κ. Πιερή, εξήγησε πως: “Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια ζούμε σε μια μεταβατική – αν θέλετε- περίοδο, με όλα τα καλά και τα κακά που διέπουν την κοινωνία μας. Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας προσπαθεί να μας μετεξελίξεί ψηφιακά και ειδικότερα, μπορεί να πει κανείς ότι αυτό έγινε λόγο της μετάβασης του πλάνητη που ολοένα και επιταχύνεται, και ειδικά απο την πανδημία και μετά. Όλο αυτό ευκόλυνε την ζωή και την λειτουργεία επιχειρήσεων σε όλο των πλανήτη.”
Συνεχίζοντας ο κ. Πιερή είπε πως: “Παρ ‘ όλα αυτά, αυτό δημιούργησε κάποιους κινδύνους. τα όποία μέχρι προτίνος δεν υπήρχαν στην καθημερινότητα μας. Για παράδειγμα οι ηλεκτρονικοί και διαδυκτιακοί κίνδυνοι, αποτέλουν καθημερινή πραγματικότητα στον κόσμο των πληροφοριών και πληροφοριακών συστημάτων. Οι κίνδυνοι αυτόι συνεχώς εξελίσσόνται και γίνονται πιο σύνθετοι. Ενώ στο παρελθον οι οργανισμόι επένδυαν στην ασφάλεια των δυσικών περιουσιακών τους στοιχείων, σήμερα το ενδιαφέρον επιβάλλεται να εστιασρτει και πέραν των πιο πάνω, στην προστασία των δεδομένων. Τα δεδομένα της επιχείρησης είναι περιουσία μας”.
“Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν ένα πράγμα που επίσης έχει αλλάξει είναι και η σύγχρονη ηλεκτρονική κλοπή. Για παράδειγμα παλιά, φοβόσουν μήπως μπουν στο σπίτι σου κλέφτες, σπάζοντας σου τα τζάμια για να σε απειλήσουν και να σε κλέψουν. Πλέον κινδυνεύει κανείς γενικότερα. Πχ να γίνει η κλοπή δεδομένων απο όποιο σημείο του πλανήτη, ηλεκτρονίκα. “
Κάθε 34 δευτερόλεπτα, όπως εξήγησε ο κ. Πιερή σύμβαίνει και μια κυβερνοεπίθεση, ενω παρατηρήθηκε αύξηση των περιστατικό στο ποσοστό της τάξης του 427% μετά τον COVID. Συνεχίζοντας τόνισε πως το κόστος μιας παραβίασης δεδομλενων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι 50 χιλιάδες δολάρια, ενώ μέχρι το 2026 όπως είπε οι απώλειες απο διαδυκτιακές απάτες πληρωμών στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου θα είναι 40 δις δολάρια.
Καταλήγοντας ο κ. πιερή σχετικά με το κόστος που μπορεί να υποστεί ένας μικρομεσαίες επιχειρηματίας, είπε πως “Οι οικονομικές συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές και θα δώσω μερικά παραδείγματα. Μέρικά απο τα παραδείγματα είναι το κόστος ενημέρωσης των επηρεαζόμενων, το κόστος ειδικών για τον έλεγχο της ζημιάς, το κόστος έρευνας, η ευθύνη απο τρίτους, το κόστος διακοπή, καθώς και της φήμης. Σε μια κυβερνοεπίθεση πρέπει να πούμε οτι η απάντηση της επιχειρήσης είναι κρίσιμή εντος 24-48 ωρών. “
Κλείνοντας ο κ. Πιερή, είπε πως ” Πρέπει να αντιληφθούμε ότι όλες οι επιχειρήσεις εξαρτόνται σε κάποιο βαθμό απο το διαδύκτιο και πως η πλειοψηφία του κόσμου δεν γνωρίζει πως να προστατευτεί ή δεν ξέρει αν η προστασία που έχει είναι αρκετή. Η λύση σε όλα αυτά τα πρωτοφανή για μας γεγονότα είναι η cyber insurance. Το συμβόλαιο Cyber Risk για επιχειρήσεις και επαγγελματίες αποτελεί μια συνολική λύση αποτελεσματικής διαχείρησης των κινδύνων παραβίασης δεδομένων, ενώ επιτρέπει στις επιχειρήσεις να διαχειριστούν την αυξανόμεν ευθύνη τους λόγω της διαχείρησης μεγάλων ποσοτήτων προσωπικών δεδομένων των πελατών τους, καθώς και να μετριάσουν τον κίνδυνο να θιγεί η εταιρική φήμη. απο πιθανή παραβίαση αλλά και των οικονομικών επιπτώσεων που μπορεί να προκύψουν”