Ψυχικά νοσήματα και που μπορεί να φτάσει ο πάσχων – Γράφουν οι Χριστίνα Ζαβού και Νάσια Κουτή

Της Χριστίνας Ζαβου – Ψυχολόγος -Ψυχοθεραπεύτρια / Νάσια Κουτή – ΔΙατροφολόφος, Διατολόγος, εκπ ΑΝΑΔ

Με ποσοστό 1 στους 5 ανθρώπους , βιώνουν σε κάποια περίοδο της ζωής τους κάποιο ψυχικό πρόβλημα , το οποίο οδηγεί σε τραγικές καταστάσεις συμπεριφορών, όσο και δεν θέλουμε σαν κοινωνία να το παραδεχτούμε .

Αυτά εμφανίζονται από προϋπάρχουσες καταστάσεις , μεταπολεμικά στρες , παιδικά /γονεϊκά τραύματα , λεκτική χειριστική συμπεριφορά -βία , κληρονομικοί παράγοντες 35-40 % , κοινωνικά στερεότυπα και πεποιθήσεις . Αυτά οδηγούν σε κατάθλιψη , άγχος , εξαρτήσεις αλκοολισμού και ναρκωτικών ουσιών , παθολογικές διατροφικές διαταραχές , ψυχονευρωτικές ασθενείς .

Η οικονομική ύφεση , αυξάνει τα προβλήματα και έτσι υπάρχει ζήτηση στα θέματα υπηρεσιών ψυχικής υγείας . Τα στοιχεία μας δείχνουν αύξηση και τάση ψυχοπαθολογικών διαταραχών , σε περιόδους οικονομικής και κοινωνικής λιτότητας , τα οποία δεν δημοσιεύονται για ευνόητους λόγους .

Η τάση αυτή , κατά κύριο λόγο προέρχεται από ψυχαναγκαστικά – παθογενής αιτία , είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως , με πρώτη την κατάθλιψη . Τα ψυχοπαθολογικά σε σχέση με τα διατροφολογικά θέματα , οδηγούν σε άσχημες καταστάσεις . Αυτό σημαίνει κόστος σε μικρές κοινωνίες ( ατομικό /οικογενειακό / κοινωνικό πολιτικό επίπεδο ) .

Να αναφέρουμε ότι υπάρχει ένα θεραπευτικό κενό εδώ και 2 δεκατίες , υπάρχει έλλειψη και θέματα πρόσβασης από πλευράς οικονομικών πόρων αλλά και της ποιότητας των υπηρεσιών ψυχικής υγείας / παραϊατρικού τομέα . Θα πρέπει να δίνετε και να γίνεται περισσότερη έμφαση στα πάσχων άτομα , όπως και καλύτερη ενημέρωση και εκπαίδευση , ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός . Διότι ο πάσχων είναι ικανός να φτάσει , σε διάφορους φορείς για να βρει λύσεις , ή θα καταφύγει στις εξαρτήσεις .

Αυτό εξαρτάται σε ποιο βαθμό πάσχει το συγκεκριμένο άτομο και τι έχει λάβει ως απαιτούμενη θεραπευτική αγωγή . Ο πάσχων στην σύγχρονη Κύπρο , βρίσκεται αντιμέτωπος με δύσκολες καταστάσεις , αντίξοες συνθήκες . Οι διάφοροι φορείς ψυχοπαθολογικών οργανισμών προσπαθούν να βελτιώσουν τις διάφορες καταστάσεις , αλλά το σύστημα χρειάζεται αλλαγή . Νέοι γύρω στα 16-35 καταφεύγουν στα ΜΜΔ , για να βρούν λύσεις στα προβλήματα τους .

Τα θέματα κοινωνικής / οικονομικής υπόστασης παίζουν σημαντικό ρόλο στην Κύπρο , Το σύστημα , οι συνθήκες διαβίωσης επι καθημερινής βάσεως , το κόστος εξαθλιώνει τους ανθρώπους και δεν τους αφήνει να προχωρήσουν και να κάνουν αυτό που πραγματικά επιθυμούν . Τα ζητήματα Στέγη / Διατροφή / ανθρωπίνων δικαιωμάτων / Ψυχικών και Διατροφικών συμπεριφορών /Κοινωνική παιδείας και εκπαίδευσης θα πρέπει να βελτιωθούν και να υπάρξει μια καλύτερη στρατηγική διαχείρισης σε ότι αφορά τον χρόνο , την ποιότητα και τις συνθήκες , οριοθέτηση σε νομοθετικά θέματα , ώστε οι πολίτες να λαμβάνουν ίσης μεταχείρισης , είναι κρίμα άνθρωποι να πονούν και να χάνονται ζωές λόγω ελλείψεων σε διάφορους τομείς .

Πράξεις και συμπεριφορά = συνέπειες , άρα το κάθε άτομο έρχεται αντιμέτωπο με τις σκέψεις , τα συναισθήματα , τις εμπειρίες του αυτό έχει αντίκτυπο στις πράξεις του. Τελικά ο πάσχων είναι ικανός να φτάσει που …τροφή για σκέψη και για αναθεώρηση , προς το καθένα μας , πιεσμένες ψυχοσυναισθηματικές καταστάσεις , με αντίκτυπο την υγεία σε όλον της το φάσμα .

Τα θέματα εργασίας και εξασφάλισης υλικών αγαθών και υπηρεσιών είναι τα πιο σημαντικά , για να μπορεί το άτομο , να αντεπεξέλθει μέσα στο κοινωνικό σύνολο και να νιώθει ότι είναι ικανό και άξιο να προχωρήσει και να διαχειριστεί την ζωή του καλύτερα .

Το ζήτημα των ψυχοπαθολογικών συμπεριφορών , μπορεί να μειωθεί , κάνοντας πρόληψη , ξεκινώντας από την βαθμίδα των σχολείων και της κοινωνικής , οικογενειακής υπόστασης . Είναι στο χέρι όλων μας , να βελτιώσουμε και να προλάβουμε καταστάσεις .

Τον Σεπτέμβριο του 2022 η Πρόεδρος της Επιτροπής Κ . Ούρσουλα Φον ντέρ Λαίεν , ανακοίνωσε ότι πρέπει να γίνει μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση για τα θέματα ψυχική υγείας. Στην έκθεση του 2022 , ( Η Υγεία με μια Ματιά ) , έδειξε στατιστικά ότι 1 στους 2 νέους στην ΕΕ ότι οι ανάγκες περίθαλψης τους στα θέματα Ψυχικής Υγείας είναι μη καλυπτόμενες. Επίσης τα συμπτώματα κατάθλιψης στην ΕΕ (DSM ) , υπερδιπλασιάστηκε κατά την διάρκεια της Πανδημίας σε ολόκληρη Ευρώπη . Τα σχόλια δικά σας ,,.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *