Φυλάκιση μέχρι και 3 χρόνια ή πρόστιμο εως και 10.000 ευρώ για “θεραπείες μεταστροφής” σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ

Ποινικό αδίκημα που επιφέρει εξώδικο πρόστιμο έως και €10.000 ή/και ποινή φυλάκισης έως τρία έτη, αποτελούν πλέον οι ψευδοθεραπείες μεταστροφής σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Η καταδίκη, μάλιστα, θα είναι η μεγαλύτερη δυνατή όταν οι πρακτικές αυτές εφαρμόζονται σε ανήλικα και ευάλωτα άτομα, καθώς και όταν εμπλέκεται ο νόμιμος κηδεμόνας.

Μετά από πλήθος αντιδράσεων, ανταλλαγή πυρών μεταξύ της Ιεράς Συνόδου και της Accept ΛΟΑΤΚΙ Κύπρου καθώς και δύο χρόνια συζητήσεων και οκτώ συνεδρίων στην επιτροπή Νομικών, χθες, ψηφίστηκε σχετικός νόμος από την Ολομέλεια της Βουλής. Η εν λόγω πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, από τους 43 βουλευτές που ήταν παρών, έλαβε 36 ψήφους υπέρ, έξι εναντίον (ο Π. Μυλωνάς του ΔΗΚΟ, οι τρεις του ΕΛΑΜ, και οι δύο ανεξάρτητοι Κ. Ευσταθίου και Α. Θεμιστοκλέους) και μία αποχή. Παράλληλα, πέρασαν η κοινή τροπολογία ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και ΕΛΑΜ που προστάτευε τη θρησκευτική έκφραση καθώς και δύο τροπολογίες του Κινήματος Οικολόγων που αφορούσαν στο λεκτικό.

Συμφωνά με τη νέα νομοθεσία, πρόσωπο το οποίο εφαρμόζει πρακτική ή τεχνική ή παρέχει υπηρεσία με σκοπό τη μεταβολή, καταστολή ή εξάλειψη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας ή της έκφρασης φύλου άλλου ατόμου, είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης υπόκειται σε ποινή φυλάκισης έως δύο έτη ή/και σε χρηματική ποινή έως τις €5.000. Σε περίπτωση που τέτοιες ψευδοθεραπείες μεταστροφής γίνονται σε ανήλικο ή σε πρόσωπο το οποίο βρίσκεται σε ευάλωτη θέση είτε λόγω ασθένειας, αναπηρίας ή ψυχικής κατάστασης, είτε λόγω της ύπαρξης σχέσης εξάρτησης ή επιρροής με το πρόσωπο το οποίο εφαρμόζει τέτοιες ψευδοθεραπείες, τότε, το δικαστήριο δύναται να επιβάλλει ποινή φυλάκισης έως τρία έτη ή/και χρηματική ποινή έως €10.000.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *