Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει την αγορά εργασίας: Έρχεται… ανεργία για οδηγούς, συγγραφείς και γιατρούς!

Εως το 2027, σύμφωνα με τις προγνώσεις επιστημόνων τις οποίες συνέλεξε και μελέτησε το Ινστιτούτο για το Μέλλον της Ανθρωπότητας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, οι οδικές μεταφορές στην πλειονότητά τους θα εκτελούνται με αυτόνομα φορτηγά, δηλαδή με βαρέα οχήματα χωρίς οδηγό ή, αλλιώς, χωρίς την παραμικρή ανάγκη ανθρώπινης παρέμβασης για τον χειρισμό τους.

Αυτομάτως -όσο αυτομάτως θα κινούνται και τα φορτηγά στον δρόμο- οι τέως οδηγοί τους θα αναγκαστούν να στραφούν σε κάποιο εναλλακτικό επαγγελματικό πεδίο για τον βιοπορισμό τους. Να απασχοληθούν δηλαδή σε τομείς όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θα έχει καταστήσει τις μηχανές πανίσχυρες και τα ανθρώπινα χέρια εντελώς περιττά.

https://a89df6d29c8b2f36d0832c03a72e86cc.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.htmlΩστόσο, οι προγνώσεις είναι μάλλον δυσοίωνες για τους εργαζομένους, καθώς θεωρείται κατά 50% βέβαιο ότι εντός των επόμενων τεσσάρων δεκαετιών η Τεχνητή Νοημοσύνη θα έχει προοδεύσει τόσο ώστε να θέσει τον άνθρωπο εκτός παραγωγικής διαδικασίας σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς επαγγελματικής δραστηριότητας. Επιπλέον, εικάζεται ότι σε 120 χρόνια θα έχει εκλείψει τελείως η έννοια της εργασίας για τον άνθρωπο – τουλάχιστον με τον συμβατικό τρόπο.

Σε τέτοιου είδους προβλέψεις, εξ ορισμού υπάρχει μια διάσταση μελλοντοφοβίας. Οι επιστήμονες της Οξφόρδης επιμένουν ότι η ανθρώπινη κοινότητα θα πρέπει να προετοιμαστεί για βίαιες κοινωνικές ανακατατάξεις, οι οποίες θα επέλθουν από τις κατακτήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Με άλλα λόγια, οι σκεπτόμενες μηχανές θα εξασφαλίσουν ότι, π.χ., οι δικές τους μεταφραστικές δεξιότητες από γλώσσα σε γλώσσα θα ξεπερνούν σε ακρίβεια και ταχύτητα ακόμη και τον καλύτερο έμβιο διερμηνέα. Αυτό υποτίθεται πως θα γίνει πολύ σύντομα, έως το 2024. Εως το 2026 οι υπολογιστές Τεχνητής Νοημοσύνης θα γράφουν πρωτότυπες σχολικές εκθέσεις οι οποίες δεν θα ξεχωρίζουν από εκείνες των πραγματικών μαθητών.

Εως το 2049 τα best seller μυθιστορήματα θα γράφονται από μηχανές, ενώ έως το 2053, δηλαδή σε 30 χρόνια από σήμερα, στα χειρουργεία των νοσοκομείων δεν θα υπάρχει γιατρός, αλλά μόνο ρομπότ τα οποία θα διαγιγνώσκουν και θα κάνουν πλήρεις χειρουργικές επεμβάσεις.

Η τομή του chatbot

Η επέλαση της Τεχνητής Νοημοσύνης, μαζί με μια δέσμη συναφών κατακτήσεων της ψηφιακής τεχνολογίας, έχει ήδη ξεκινήσει και προμηνύεται να εξελιχθεί σε σαρωτικό κύμα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία μεταξύ των επαϊόντων ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι εφαρμογές της θα αλλάξουν άρδην κάθε πτυχή της καθημερινότητας των ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Παρ’ όλα αυτά, οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται επί του παρόντος με αντικείμενο την Τεχνητή Νοημοσύνη και την προβλεπόμενη πρόοδό της τις επόμενες δεκαετίες σχεδόν μονοπωλείται και επικεντρώνεται αποκλειστικά στην ανατροπή που φέρνει στην καθημερινότητα της ανθρωπότητας το ChatGPT.

Αν μη τι άλλο, το πεδίο της ψηφιακής τεχνολογίας έχει ήδη μετατραπεί σε μια αρένα όπου διεξάγεται σκληρή πάλη επιβίωσης ανάμεσα σε δύο θηρία: την κυρίαρχη και καταξιωμένη Google, από τη μία, και το φιλόδοξο, ανυπόμονο «νεαρό λιοντάρι», το ψαχτήρι του μέλλοντος στο Ιντερνετ, το ChatGPT. Η μεν Google εκπροσωπεί το status quo, την καθιερωμένη και κυρίαρχη φιλοσοφία, όπου η επιτυχία της μηχανής αναζήτησης κρίνεται βάσει δύο, κυρίως, κριτηρίων: την ταχύτητα και την ακρίβεια, το πόσο γρήγορα προσφέρει ο αλγόριθμος της Google την απάντηση που χρειάζεται ο χρήστης, υπό μορφήν διευθύνσεων σε ιστοσελίδες σχετικές με το ερώτημά του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *