Παγκόσμια ημέρα πατέρα

Του Γεώργιου Παύλου

Ο κάθε πατέρας  είναι ο ήρωας των παιδιών του, ίσως και το πρότυπο πολλών παιδιών, έχουν να πουν πως οι κόρες έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στο πατέρα, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και να ισχύ, αλλά στα μάτια του κάθε παιδιού ο πατέρας είναι αλλιώς.

Γιορτή του πατέρα ή ημέρα του πατέρα ονομάζεται η ετήσια κινητή εορτή προς τιμήν του πατέρα, των πατρικών δεσμών και γενικά της επιρροής των πατέρων στην κοινωνία. Στην Κύπρο και  Ελλάδα γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου· σε άλλες χώρες η ημερομηνία μπορεί να διαφέρει.

Η πρώτη γνωστή ιστορικά περίπτωση οργανωμένου εορτασμού της Ημέρας του Πατέρα έλαβε χώρα στο Φέαρμοντ της Δυτικής Βιρτζίνιας των Ηνωμένων Πολιτειών στις 5 Ιουλίου 1908.

Διοργανώθηκε από την Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον (Grace Golden Clayton), η οποία ήθελε να γιορτάσει προς τιμήν των 210 νεκρών πατέρων που έχασαν τη ζωή τους σε ορυχείο στην αποκαλούμενη Τραγωδία του Μόνονγκα (Monongah Mining disaster) μερικούς μήνες πριν στο Μόνονγκα της Δυτικής Βιρτζίνιας, τον Δεκέμβριο του 1907.

Το πρώτο νομοσχέδιο που πήγε στο αμερικανικό Κογκρέσο και αφορούσε στην επισημοποίηση της γιορτής του πατέρα το 1913 καταψηφίστηκε λόγω φόβων περί εμπορευματοποίησης της εορτής.

Ύστερα από μερικές ακόμα αποτυχημένες προσπάθειες ανάδειξης της εορτής, το 1966 ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον εξέδωσε το πρώτο προεδρικό διάταγμα που τιμούσε επισήμως τους πατέρες, και καθιέρωνε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα.

Ένα όμορφο ποίημα για την ημέρα του πατέρα από την αγαπημένη ποιήτρια

Άντρη Περικλέους  Φανουρίου

Πατέρα μου σε ποιον να πω

τον πόνο που με λιώνει

Ποιος να νοιαστεί τι έχω ‘γω

βαθιά και με πλακώνει

Πήρες τον δρόμο τον μακρύ

αυτόν που δεν τελειώνει

κι εγώ αδύναμο πουλί

μισό φτερό απλώνει

Θυμάμαι που μ αγκάλιαζες

κρυφά απ την μητέρα

κι αργότερα με άκουγες

μ υπομονή στην μέρα

Με έσφιγγαν τα χέρια σου

και έβλεπα τ αστέρια

Που είναι τα χνώτα σου

τα δυο ζεστά σου χέρια

Τώρα κοιτώ τον ουρανό

μιλώ με τον αγέρα

σου αποστέλλω εωθινό

μήνυμα σαν σφαίρα

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ λοιπόν σε όλους τους πατέρες

ΧΡΟΝΙΑ ΦΩΤΕΙΝΑ στους  μπαμπάδες που βρίσκονται στον ουρανό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *