Nεφέλη Αντωνίου: Ο καρκίνος σε ηλικία 4 ετών, ο αγώνας για επβίωση, η έκφραση μέσα απο το τραγουδί και η επιτυχίες στην Ελλάδα

Eπιμέλεια: Μιχάλης Αντωνίου

Η Νεφέλη Αντωνίου είναι ένα πολύ ξεχωριστό κορίτσι, που μέσα από το καλλιτεχνικό και μουσικό της ταλέντο δίνει μαθήματα ζωής.

‘Η Νεφέλη της σιωπής’, ‘ Η Νεφέλη της μουσικής’ , ‘ Η Νεφέλη με την Αγγελική φωνή’ , το κορίτσι που έγινε πλέον γνωστό σε αρκετά μέρη της γης για την ικανότητα της να τραγουδάει και να αποστηθίζει κάθε στίχο, μελωδία, τύπο τραγουδιού σε οποιαδήποτε γλώσσα με την μεγαλύτερη ευκολία και ας μην έχει την ικανότητα ομιλίας και αντίληψης. Η Νεφέλη επικοινωνεί με τον έξω κόσμο και εκφράζεται μέσα από το τραγούδι και προκαλεί ρίγη συγκίνησης σε όσους έχουν την ευκαιρία να την ακούσουν από κοντά.

Η Νεφέλη, ήταν χωρίς αμφιβολία παιδί θαύμα…

Η αδιαμφισβήτητη μουσικότητα του παιδιού έγινε εμφανής στην ηλικία των δύο ετών, όταν άρχισε να τραγουδάει σε ακριβέστατο τόνο (perfect pitch) ενώ στα τρία της άρχισε να συνθέτει τα μικρά της κομμάτια στο πιάνο. Ταυτόχρονα ήταν ικανή να απομνημονεύει και να παίζει κάθε μελωδία που είχε ακούσει. Εκτός από το τραγούδι και το πιάνο, η Νεφέλη έδειξε επίσης μια καλλιτεχνική ευχέρεια στη ζωγραφική και στο θέατρο. Στην ηλικία των τεσσάρων ετών η Νεφέλη διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο και άρχισε ο αγώνας του παιδιού για επιβίωση. Μετά από μια έντονη θεραπεία, η Νεφέλη ανακτά δυνάμεις και συνεχίζει τις καλλιτεχνικές της δραστηριότητες με αυξημένο ζήλο και ενθουσιασμό. Δυστυχώς, ο κακός εφιάλτης που στοιχειώνει τη ζωή της Νεφέλης επιστρέφει πέντε χρόνια αργότερα με νέο όγκο. Το παιδί ενώ νοσηλευόταν ξανά και κάτω από ιατρική περίθαλψη μετά από εγχείρηση στον εγκέφαλο καταβλήθηκε από εγκεφαλικό επεισόδιο με μια τρομερή επιπλοκή. Το αποτέλεσμα ήταν μια σοβαρή και μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλό της και παραλυσία στη δεξιά της μεριά. Η Νεφέλη δεν μπορούσε πλέον να μιλήσει, να περπατήσει, να διαβάσει, να γράψει ή να εκτελεί καθημερινές εργασίες. Στην πραγματικότητα, συμπεριφερόταν σαν ένα νεογέννητο παιδί και έπρεπε να διδαχθεί τα πάντα από την αρχή. Το μόνο πράγμα που έμεινε άθικτο ήταν η αγάπη της Νεφέλη για τη μουσική και η εξαιρετική της ικανότητα να τραγουδά!

Η ιστορία της Νεφέλης είναι πραγματικά αξιοσημείωτη..

Ο θαρραλέος αγώνας του κοριτσιού για να επιβιώσει “ενάντια σε όλες τις πιθανότητες” και ο ενθουσιασμός με τον οποίο χρησιμοποίησε το πάθος της για μουσική να ξεπεράσει τις αναπηρίες της και να επεκτείνει τα όρια της ψυχικής της εγκράτειας είναι κάτι παραπάνω από αξιοθαύμαστο και πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για την ενθάρρυνση άλλων χαρισματικών παιδιών. Όταν η Νεφέλη έφθασε στην ηλικία των δεκατεσσάρων, η μητέρα της, ενθαρρυμένη από τη σταδιακή βελτίωση της κόρης της μέσω της μουσικοθεραπείας, πλησίασε τον Σταύρο Σιδερά, ένα καταξιωμένο Κύπριο συνθέτη, συγγραφέα, παραγωγό και σκηνοθέτη, για να ζητήσει τη βοήθειά του. Ο Σταύρος συγκινήθηκε από την αγάπη της Νεφέλης για τη μουσική και την ικανότητα της να τραγουδάει και υποσχέθηκε να βοηθήσει. Εμπνευσμένος από τον ενθουσιασμό του παιδιού και την αξιοθαύμαστη αποφασιστικότητα της μητέρας της να βοηθήσει την κόρη της, συνέθεσε έξι τραγούδια ειδικά γραμμένα για τη Νεφέλη.

Στα 16 της χρόνια την ημέρα των γενεθλίων της, ενώ η ομιλία της παρέμεινε σχεδόν ανύπαρκτη και η επικοινωνία της λιγοστή κυκλοφόρησε το πρώτο της Ψηφιακό Αλπουμ με τίτλο ‘Μ ‘ένα μαγικό ραβδί’ σε στίχους και μουσική του Σταύρου Σιδερά. Από τα 14 της χρόνια η Νεφέλη ξεκίνησε τις δημόσιες εμφανίσεις της σε συναυλίες και λάμβανε μέρος σε πολλά καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου μας.

Η μητέρα της Νεφέλης και η συνδυασμένη αποστολή του Σταύρου δεν περιορίστηκαν στο να δώσουν μια πλατφόρμα στο ατυχές παιδί να εκφράσει το πάθος του για τη μουσική. Ο απώτερος στόχος τους ήταν να δείξουν στον κόσμο ότι παιδιά όπως η Νεφέλη, αν και έχουν μειονεκτήματα από σοβαρές αναπηρίες, έχουν πολλές ικανότητες και αξιοσημείωτα ταλέντα και θα πρέπει να τους δίνονται ισότιμες ευκαιρίες γιατί έχουν πολλά να προσφέρουν, και μπορούν να ενταχθούν στην κοινωνία μας ως ίσα μέλη.

Με αφορμή την ιστορία της Νεφέλης Ο Σταύρος και η Κατερίνα προχώρησαν το 2016 στη δημιουργία του Σωματείου «ΧΑΡΙΣΜΑ», ενός εγγεγραμμένου μη κερδοσκοπικό Σωματείου με σκοπό την αναγνώριση και προβολή ατόμων ΑΜΕΑ σε καλλιτεχνικές δράσεις. Δημιούργησε έτσι την μπάντα ΧΑΡΙΣΜΑ και έδωσε βήμα σε άτομα ΑΜΕΑ να επιδείξουν τα απεριόριστα ταλέντα τους. Στην μπάντα συμμετείχε η Νεφέλη Αντωνίου στο τραγούδι , ο Μιχάλης Μεταξάς (πιάνο, πλήκτρα και ακορντεόν) , ο Χρήστος Κασουλίδης (τραγούδι, φλογέρα και βιολί) , Ο Αλέξανδρος Νεοκλέους Τζέιμς (τραγούδι και κιθάρα), η Μαρία Κυριακίδου (τραγούδι) και άλλα παιδιά με έμφυτο ταλέντο αλλά που η ζωή τους στέρησε το δικαίωμα να το εξασκούν ελεύθερα.

Η μπάντα τελούσε από την καθοδήγηση του μαέστρου Δημήτρη Κωνσταντίνου. Στην συνέχεια η μεγάλη αγάπη και στήριξη του κόσμου και αναγνώριση του ταλέντου των Χαρισματικών μας καλλιτεχνών ως επίσης και ο αξιοσημείωτος ζήλος από άλλα άτομα ΑΜΕΑ να γίνουν μέλος του ΧΑΡΙΣΜΑ οδήγησε το 2018 στη δημιουργία καλλιτεχνικού κέντρου ημέρας ΑΜΕΑ με στόχο την βελτίωση, στήριξη και ανάπτυξη ικανοτήτων ατόμων ΑΜΕΑ δια μέσω της καλλιτεχνικής οδού, την κοινωνικοποίηση και την ένταξη των ατόμων ΑΜΕΑ σε δράσεις καλλιτεχνικών και αθλητικών γεγονότων που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής τους. Το ΧΑΡΙΣΜΑ σήμερα δραστηριοποιείται στην Κύπρο με δύο καλλιτεχνικά κέντρα ΑΜΕΑ στην Λάρνακα και Λευκωσία και έχει δώσει φωνή και πνοή σε περισσότερο από 50 καλλιτέχνες ΑΜΕΑ.

Το σημαντικότερο γεγονός στην ιστορία της Νεφέλης δεν αποτελεί το γεγονός ότι η μικρή έγινε γνωστή για την όμορφη ιστοριούλα της, αλλά το γεγονός ότι παρόλο που το σοβαρό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στον εγκέφαλο έπασχε από σοβαρής μορφής διαταραχές στην ομιλία, νοητική υστέρηση και κινητικές αναπηρίες, και είχε χάσει κάθε επικοινωνία με τον έξω κόσμο, μέσα από τη μουσική και το τραγούδι κατάφερε να βελτιωθεί και να ανακτήσει αρκετές από τις αρχικές της ικανότητες, και ομιλία.

Η Νεφέλη μέσα από την μουσική κατάφερε να εκφραστεί, και να εκφράσει τα συναισθήματα της να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο, να κοινωνικοποιηθεί και πάνω από όλα έχει αναπτύξει αυτοπεποίθηση και σεβασμό προς τον εαυτό της, τις ικανότητες της και τις δυνατότητες της.

Η αγάπη της για την μουσική και ο ζήλος της να ξανατραγουδήσει, έγιναν το μέσο για να κερδίσει τον άνισο αγώνα για επιβίωση και καταξίωση και σήμερα κατάφερε να αναδειχθεί σαν μία ‘ισότιμη καλλιτέχνης’ και να τραγουδήσει δίπλα από πολύ διάσημους καλλιτέχνες ξεκινώντας την δική της ‘καριέρα’ στο τραγούδι.

Το ψηφιακό άλμπουμ της Νεφέλης, “Μ’ ένα μαγικό ραβδί” αποτελεί σήμερα το παράδειγμα των όσων μπορεί να πετύχει η ψυχική δύναμη, η θέληση, η αγάπη και το πάθος ενός ατόμου για τη μουσική και τις τέχνες.

Η Νεφέλη ξεκίνησε μαθήματα τραγουδιού με τον Κώστα Δημητρίου μόλις στα 4 της χρόνια ο οποίος ήταν και είναι ο μέντορας της και συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στο τι είναι η Νεφέλη σήμερα και στο ευρύ ρεπερτόριο της με εκατοντάδες ποιοτικά τραγούδια. Στη συνέχεια σε ηλικία 15 χρονών ξεκίνησε μαθήματα κλασσικού τραγουδιού από την μετζο σοπράνο Τσβέτα Χριστοφόρου η οποία είχε και μέχρι σήμερα έχει σημαντική συμβολή στην φωνητική εξέλιξη της Νεφέλης και στην διαμόρφωση της αγγελικής της φωνής. Η Νεφέλη έχει λάβει επίσης μαθήματα για σύντομο χρονικό διάστημα από τον τενόρο Στέλιο Γεωργίου. Στις σόλο εμφανίσεις της την συνόδευαν στο πιάνο η Άννα Χατζηστάθη αρχικά και μετέπειτα ο Μιχάλης Μεταξάς. Με τον Μιχάλη έφτιαξαν το καταπληκτικό Ντουέτο ‘Michaelangelo’ και μαζί έχουν κάνει πολύ σημαντικές εμφανίσεις. Είναι μέλος της Προοδευτικής χορωδίας Λάρνακα ως επίσης και μέλος της μπάντας ΧΑΡΙΣΜΑ ΚΥΠΡΟΥ (Cyprus Charisma Band) με μαέστρο το μουσικό κ. Δημήτρη Κωνσταντίνου με ποικίλο έντεχνο, ελαφρολαϊκό και κυπριακό ρεπερτόριο. Η Νεφέλη τραγουδά σε ποικίλες εκδηλώσεις και συναυλίες ανά την Κύπρο.

Πέραν της μουσικής η Νεφέλη άρχισε και πάλι να ζωγραφίζει και να ανακτά το χαρακτήρα της και μέσα από την Τέχνη. Εκτός από της δικό της ψηφιακό Άλπουμ η Νεφέλη μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε 3 CD άλλων καταξιωμένων καλλιτεχνών. Στο Ψηφιακό Αλπουμ ‘Τριλογία Ψυχής’ σε στίχους της Μαρίας Χατζιαυξέντη, λαμβάνει μέρος με 13 άλλους καταξιωμένους έλληνες και Κύπριους Τραγουδιστές με το τραγούδι ‘ Μες της σιωπής το χάδι’ σε μουσική Βαλεντίνου Βαλιαντή.

Έχει ηχογραφήσει επίσης με τον Κώστα Κακογιάννη, 2 υπέροχα τραγούδια, το ΄Χαρταετό’ το οποίο κτύπησε κόκκινο σε views στα media με 500,000 views μόνο σε 48 ώρες μετά την δημοσίευση του και τα ‘Χάδια Μεταξωτά’. Επίσης ηχογράφησε τραγούδια Κώστα Δημητρίου, Βαλεντίνο Βαλιαντή, Δημήτρη Κωνσταντίνου, Μιχάλη Μεταξά και έχει τραγουδήσει σε συναυλίες της Άλκηστης Πρωτοψάλτη, Γιάννη Πλούταρχο, Γιώργο Χατζηνάσιο, Σταύρου Σιδερά, Δάντη, Κωνσταντίνα, Κωνσταντίνο Χριστοφόρου, Λούκα Γιώρκα, Κώστα Δημητρίου και άλλους.

Το τραγούδι ‘ Μες της σιωπής το χάδι’ κυκλοφόρησε από την δισκογραφική εταιρεία ‘ Walnut ‘ το 2021.

Τον Φεβρουάριο του 2022, η αδελφική δισκογραφική εταιρεία Final Touch Label της Walnut, παρουσίασε το δεύτερο τραγούδι της Νεφέλης το οποίο κυκλοφόρησε στην Ελλάδα με τίτλο ‘ Κόκκινη Κλωστή’ σε μουσική της καταξιωμένης Ελληνίδας τραγουδοποιού Μάγδας Βαρούχα, και στίχους από την δική μας Κύπρια στιχουργό και πολύ καλής φίλης Μαρία Χατζηαυξέντη.

Τον Φεβρουάριο 2023 η Νεφέλη δια μέσω της δισκογραφικής εταιρείας Final Touch Label κυκλοφόρησε το 3ο Τραγούδι της Νεφέλης ‘Ελα να πάμε όπου θες’ σε μουσική και στίχους του Κώστα Δημητρίου.

Τώρα ετοιμάζει το νέο της single που πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσει από την FInal Touch στην Ελλάδα και έχει τίτλο ‘ Κοντά μου’. Η νέα δισκογραφική δουλειά της Νεφέλης που ετοιμάζει τώρα είναι το ψηφιακό άλμπουμ με τίτλο ‘ Ψυχής ταξίδια’ σε μουσική Κώστα Δημητρίου και στίχους Γιάννη Αντωνίου.

https://www.youtube.com/@nefeliantoniouofficial3625/about

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *