Ξεχιλείζει η οργή για το κλείσιμο της υπόθεσης Θανάση, 18 χρόνια μετά

Ξεχειλίζει η οργή της μάνας του Θανάση Νικολάου αλλά και του κόσμου που έγινε μια γροθιά, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Γενικού Εισαγγελέα, να μην προχωρήσει με ποινικές διώξεις για την υπόθεση.

Η Αντριάνα Νικολάου που για 18 χρόνια πασκίζει ν’ αποδείξει το αυτονόητο, ότι το παιδί της δολοφονήθηκε ενώ ήταν στρατιώτης, φωνάζει από προχθές για την κατάληξη που είχε και αυτή – η τρίτη – προσπάθεια, για ν’ αποδοθεί δικαιοσύνη για τον χαμό του παιδιού της.

Παράλληλα, χιλιάδες πολίτες βρέθηκαν στο πλευρό της κ. Αντριάνας και ξεσηκώθηκαν κατά της αρνητικής αυτής εξέλιξης, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να παίρνουν φωτιά για το θέμα.  Όλοι φωνάζουν γιατί η Νομική Υπηρεσία δεν προχώρησε έστω και τώρα στη δίωξη όσων το ΕΔΑΔ απέρριπτε ευθύνη για πλημμελή διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ κάποιοι προτρέπουν τη μητέρα να ξαναπροσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και δηλώνουν πρόθυμοι να πληρώσουν τα έξοδα.

Η οργή της μητέρας του Θανάση φούντωσε χθες αφού για 18 χρόνια βρίσκει τον ίδιο τοίχο μπροστά της στην προσπάθειά της να αποδείξει την αλήθεια και να βρει τους ενόχους. Δεν είναι εξάλλου εκτός πραγματικότητας να λεχθεί ότι για 18 χρόνια σκοτώνουν ξανά και ξανά τον Θανάση, με τη μη απόδοση ευθυνών και την ξεκάθαρη καταγραφή των γεγονότων.

Ως γνωστόν, αρχικά ο θάνατός του αφέθηκε να νοηθεί ότι οφειλόταν σε αυτοκτονία, έγιναν τρεις θανατικές ανακρίσεις, τέσσερις έρευνες (οι δύο με ποινικούς ανακριτές) και 16 χρόνια μετά ειδικοί από την Ελλάδα χαρακτήρισαν τον θάνατό του ως δολοφονία δια στραγγαλισμού, λόγω του σπασμένου υοειδές οστού. Ακολούθησε η ποινική έρευνα από τους Μάτσα – Αλεξόπουλο που απέρριπτε ευθύνες σε τέσσερα πρόσωπα για ελλιπή έρευνα, ενώ για τους δολοφόνους, παρέπεμπε σε έρευνα από την Αστυνομία. Αυτή έγινε και δεν κατέδειξε κανέναν ύποπτο αφού καμιά νέα μαρτυρία δεν προέκυψε.

Τελικά, η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε το κλείσιμο της υπόθεσης χωρίς να προχωρήσει με διώξεις αυτών που κατονομάζονταν στο πόρισμα των ποινικών ανακριτών, γεγονός που προκάλεσε τις σφοδρότατες αντιδράσεις της μητέρας του Θανάση και παράλληλα ξεσήκωσε τους πολίτες που στέκονται στο πλευρό της.

Χθες, σε δηλώσεις της η κ. Αντριάνα ήταν ιδιαίτερα καυστική για την απόφαση να μην γίνουν διώξεις. Όπως ανέφερε, «συγκαλύφθηκε ένα οφθαλμοφανές έγκλημα», και πρόσθεσε ότι «αφού μας έφεραν ως εδώ, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να προχωρήσουμε με ιδιωτικές ποινικές διώξεις. Αυτός που έπρεπε να κάνει, αυτά που έπρεπε να κάνει, ένιψε τας χείρας του και έδωσε άφεση αμαρτιών στους δολοφόνους και σε όσους δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους.

Φανερά ενοχλημένη με την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας, υπέδειξε πως δεν ήθελαν και δεν έψαξαν οι Αρχές για να βρουν μαρτυρίες, ενώ σημείωσε πως μπορεί να είναι λίγο δύσκολο να βρεθούν οι δολοφόνοι, αλλά όχι ακατόρθωτο. «Είναι όλοι εκεί. Δεν πέθανε κανένας, απλά δεν τους έψαξαν. Δεν έγινε καμία έρευνα, ούτε στον στρατό, ούτε από την Αστυνομία, ούτε από τους ανακριτές. Πώς γίνεται αυτό; Ποιους ψάχνουν να βρουν. Εγώ το έλεγα ότι το παιδί μου δεν πέθανε από τη γέφυρα.

Το ήξεραν και οι πέτρες και τα ξύλα και ο πιο άσχετος. Άρα, έπρεπε να πάμε ενάντια από την αρχή κατά του ιατροδικαστή και εκείνων που αρνήθηκαν να ερευνήσουν. Όταν τους έλεγα υπάρχει αίμα κάτω από τη γέφυρα, που το σκαλίζουν τα πουλιά και να πάτε να ενεργήσετε, μου έλεγαν «γι’ αυτό φέρνουμε τον ιατροδικαστή, για να μην βουρούμε εμείς μετά». Για όνομα του Θεού. Έπρεπε εγώ, η μάνα, να πάρω το αίμα και να το πάρω για ανάλυση να δω αν είναι αίμα; Και έμειναν εκεί ούτε το έψαξαν, ούτε τίποτα».

Συνεχίζοντας, υπέδειξε πως «αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα, γι’ αυτό θέλω να καθίσουν στο σκαμνί. Γιατί δεν ερεύνησαν; Γιατί το άφησαν στη Λάνια, σε ένα σταθμό που μόνο για σκύλους ερευνούσε και δεν είχε κάνει τέτοιες έρευνες ξανά; Όλοι αυτοί έχουν ευθύνες. Και μετά συνέχισε η θανατική ανάκριση, είχαμε την Νομική Υπηρεσία μπροστά μας από τον πρώτο χρόνο. Από την αρχή είχαμε τη Νομική Υπηρεσία και τους υπαλλήλους της μπροστά μας στα δικαστήρια και μας έλεγαν το άσπρο μαύρο. Για όνομα του Θεού». Η κ. Αντριάνα, φανερά ενοχλημένη τόνισε πως «πιστεύαμε ότι υπήρχε δικαιοσύνη, αλλά δεν υπάρχει δικαιοσύνη, επειδή είναι λάθος άτομα που κάθονται στις καρέκλες. Αντιμετώπισαν τον τραγικό θάνατο του παιδιού μου χειρότερα και από ένα σκυλί. Είναι αίσχος και ντροπή αυτό, σε όλους όσοι έχουν εμπλακεί».

Όσον αφορά στο τελευταίο πόρισμα της Αστυνομίας, η κ. Αντριάνα αναφέρει ότι είναι όλο ψεύδη, διαστρεβλώσεις, παραποιήσεις, κουτσομπολιά. Κουτσομπόλευσαν και μία επιστολή που έστειλα στον ΥΠΑΜ το 2003 και προσπαθούσαμε να κάνουμε μία εταιρεία, που είναι υπογεγραμμένη λίγες ημέρες μετά που έστειλα την επιστολή μας. Ήμασταν εδώ και έλεγαν ψέματα, ότι πήγαμε στην Αυστραλία. Εγώ θέλω να τους έχω μπροστά μου και να σκίσω το πόρισμα και να τους το πετάξω στα μούτρα.

Για τις αναφορές περί ναρκωτικών που γνώριζε ο Θανάσης, η κ. Αντριάνα ανέφερε ότι «τα ξέρει και ο Γενικός Εισαγγελέας και οι αστυνομικοί που κλήθηκαν να ερευνήσουν και τους δώσαμε κίνητρα και δεν προέκυψε τίποτα λένε. Αφού δεν θέλουν. Γι’ αυτό ήρθε και ο διοικητής, το επόμενο πρωινό του θανάτου και μας ρωτούσε τι μας είπε το παιδί μου όταν ήρθε στο σπίτι. Ήθελε να μάθει αν πρόλαβε να μας πει εκείνα που είδε και τους τα είπε και την επόμενη ημέρα τον σκότωσαν. Ξεκίνησε να πάει στο στρατό το παιδί, είναι 5-7 λεπτά το σπίτι μας από το στρατόπεδο και βρέθηκε κάτω από τη γέφυρα νεκρό, με το σώμα του άθικτο. Και μας κοροϊδεύουν».

Ιούλιο οι ιδιωτικές ποινικές διώξεις

Πιθανότατα τον ερχόμενο μήνα θα καταχωρηθούν στο Δικαστήριο οι ιδιωτικές ποινικές διώξεις κατά τεσσάρων ή και πέντε προσώπων για τον θάνατο του Θανάση Νικολάου.

Όπως ανέφερε χθες ο δικηγόρος της οικογένειας Χρίστος Τριανταφυλλίδης η οικογένεια είναι αποφασισμένη να προχωρήσει δικαστικώς γι’ αυτό και θα μελετηθεί το υλικό που έχει παραδοθεί από τη Νομική Υπηρεσία, ώστε να αποφασιστεί εναντίον ποιων θα ασκηθεί δίωξη.

Ο δικηγόρος της οικογένειας πρόσθεσε ότι μετά την εξέλιξη με την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας να μην ασκήσει διώξεις, η οικογένεια υπό αυτά τα δεδομένα θα προχωρήσει με ποινική ιδιωτική δίωξη κατά των προσώπων εκείνων που με βάση και απόφαση του ΕΔΑΔ, διερεύνησαν τόσο αμελώς τις συνθήκες θανάτου του Θανάση, που ενδεχόμενα κατέστησαν αδύνατο ή παρά πολύ δύσκολο να εξευρεθούν τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από τη δολοφονία.

Μπορεί να υπάρχουν υποψίες, πρόσθεσε, αλλά σε μια ποινική διαδικασία δεν μπορείς να πας με υποψίες για τα πρόσωπα που ενδεχομένως δολοφόνησαν τον Θανάση.

Πρόσθεσε ότι «η Νομική Υπηρεσία μελετώντας αυτό το θέμα κατέληξε ότι θα ήταν δύσκολο να αποδείξει εναντίον αυτών των ανθρώπων, διότι είναι γνωστό ποιοι είναι, ποινικά στο δικαστήριο την υπόθεση. Σεβαστή η απόφαση, είναι μια νομική απόφαση. Εγώ ως δικηγόρος διατηρώ τη νομική μου διαφωνία και γι αυτό θα προχωρήσει η οικογένεια σε ιδιωτική ποινική δίωξη.

Θα στρέφεται συνολικά εναντίον τεσσάρων προσώπων μπορεί και πέντε, αλλά αυτή τη στιγμή που μιλούμε είναι τέσσερα πρόσωπα, τρεις αξιωματικοί που υπηρετούσαν τότε στην Αστυνομία και του ιατροδικαστή, μπορεί και δεύτερου, που κλήθηκαν τότε στην σκηνή που βρέθηκε νεκρός ο Θανάσης»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *