Δήμητρα Τσίτση στο ecosmsocy. “Εξαρτησιογόνες ουσίες, αλκοόλ και τζόγος πίσω απο την αυξημένη εγκληματικότητα”

Ρεπορτάζ: Μιχάλης Αντωνίου

Στο ecosmoscy μίλησε η γνωστή κοινωνιολόγος εγκληματολόγος Δήμητρα Τσίτση, για την ακραία αύξηση της εγκληματικότητας που παρατηρείται το τελευταίο δίαστημα στην χώρα μας.

Η αυξημένη παραβατικότητα, όπως οι βομβιστικές επιθέσεις, αλλά και οι άγριες συμπλοκές μεταξύ ομαδών που έχουν ως αποτέλεσμα πολλές φορές να φθάνουν μέχρι και στα μαχαιρώματα, τρομάζουν τον τελευταίο καιρό.

Όπως εξήγησε η γνωστή κοινωνιολόγος – εγκληματολόγος, το φαινόμενο της παραβατικότητας αφορά τις πλείστες φορές άτομα τα οποία έχουν ιστορικό εξαρτησιογόνων ουσιών, αλκοολισμού ή τζόγου.

” Ειναι γεγονός ότι η παραβατικότητα στην χώρα μας αυξήθηκε σε ακραίο βαθμό. Παρατηρούμε όμως ότι συνήθως πίσω απο εγκλήματα, κρύβονται συνήθως άτομα τα οποία έχουν ιστορικό με εξαρτησιογόνων ουσιών, οι οποίες είναι σε έξαρση. Συνήθως πίσω απο εγκλήματα, βρίσκονται άτομα που έχουν θέματα με τον αλκοoλισμό, τον τζόγο, τα ναρκωτικα.

Απο την άλλλη, είναι και η έλλειψη ποινών. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορούν να κατηγορηθούν με πολύ μεγάλη ποινή, αλλά πρέπει και ο κόσμος σε κάποια φάση να παραδειγματιστεί. Δεν μπορούμε για παράδειγμα να νιώθουμε ότι θα συμβεί κάτι και απλά δεν θα υπάρχει κάποια ποινή. Επιβάλλεται και πρέπει να γίνεται άμεση εκδίκαση ιδιαίτερα σε κάποιες ποινές και δυστυχώς, είναι κάτι που γίνεται σε πολύ λίγες περιπτώσεις», τόνισε η κ. Τσίτση, ενώ επισήμανε πως ο κόσμος πλέον δεν εμπιστέυεται τόσο τις Αρχές, με αποτέλεσμα να γίνονται πολλές αυτοδικίες, και να παίρνουν οι πολίτες το νόμο στα χέρια τους. Έχασαν δηλαδή την εμπιστοσύνη στο όλο σύστημα και στις αρχές. “Για την έλλειψη εμπιστοσύνης όμως, αναμφισβήτητα, φταίει το ίδιο το σύστημα, καθώς προκάλεσε αυτή την κατάσταση” τόνισε η γνωστή εγκληματολόγος.

Σε σχέση με τις καταχρήσεις η κ. Τσίτση ανέφερε πως σε αρκετά σημεία σε διάφορες πόλεις, είναι γνωστά στις Αρχές για τις καταχρήσεις που γίνονται, ωστόσο, δεν υπάρχει καμία παρέμβαση της Αστυνομίας. «Καλώς ή κακώς ζούμε σε μια κοινωνία, που γνωρίζουμε σε ποια σημεία των πόλεων μας, γίνονται καταχρήσεις. Γιατί να μην υπάρχει αστυνόμευση αυτών των σημείων, για να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα; Σίγουρα όμως, δεν ευθύνεται η ίδια η Αστυνομία, αλλά το ίδιο το σύστημα φέρει ευθύνη».

Σε σχέση με την εισόδο ανηλίκων σε club η κ. Τσίτση είπε πω «Πλέον, ακούμε ότι εμπλέκονται 13χρονοι σε ναρκωτικά. Σήμερα, ένας μικρός που κάνει ναρκωτικά, παρασύρεται και εύκολα στο έγκλημα. Μέχρι και οι κανόνες στα κλαμπ έχουν αλλάξει, αφού όταν ήμασταν νεαρότεροι, για να μπούμε σε αυτά χρειαζόταν ταυτότητα ότι είσαι άνω των 22. Πλέον όμως, θα δεις 15χρονα μέσα σε αυτά τα κλαμπ, να πίνουν αλκοόλ και τσιγάρο, μέχρι και ναρκωτικά».

Καταλήγοντας, η κα. Τσίτση, στάθηκε και στο πρόβλημα με το μεταναστευτικό, καθώς αρκετοί είναι και οι μετανάστες που προκαλούν τα επεισόδια βίας. “Όταν έρχονται άνθρωποι από εμπόλεμες καταστάσεις και έμαθαν να προστατεύουν τον εαυτό τους με μαχαίρια, πώς μπορούν τότε να ενσωματωθούν σε μια χώρα όπως είναι η Κύπρος; Άρα, όταν κυκλοφορούν ανάμεσα μας αυτοί οι άνθρωποι με μαχαίρια, τότε σαφώς υπάρχει και αύξηση της εγκληματικότητας. Σίγουρα, δεν λέμε ότι δεν εμπλέκονται και Κύπριοι σε επεισόδια εγκληματικότητας, αλλά είναι ένα κομμάτι το οποίο πρέπει να διορθωθεί αυτό με τους μετανάστες και απλά να φιλοξενούμε όσους μπορούμε και όσους έχει την ικανότητα το ίδιο το κράτος να υποδεχθεί“.

Καταλήγοντας η κ. Τσίτση είπε πως «χρειάζονται ριζικές αλλαγές σε διάφορους τομείς. Επίσης, αφού γνωρίζουμε ότι είναι υποστελεχωμένη η Αστυνομία, ας γίνει πρόσληψη αστυνομικών για να πραγματοποιούνται περισσότερες περιπολίες σε χώρους που συχνάζουν νέοι και όχι όταν χρειαστεί μόνο και όταν υπάρξει κάποια καταγγελία».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *