Κατήλθαν σε διαμαρτυρία τα Λατομεία Ξυλοφάγου κατέθσαν τα αιτήματα τους. “Μαζί με τα λατομικά αποθέματα, εξαντλήθηκε και η υπομονή μας”

Σε Eκδήλωση ειρηνικής διαμαρτυρίας, πραγματοποίησαν σήμερα οι Λατόμοι Ξυλοφάγου, στις 8 το πρωί στο χώρο στάθμευσης του πολιτικού διοικητηρίου Δεκέλειαςoι οποίοι καταθέσαν υπόμνημα στον Πολιτικό Διοικητή των Αγγλικών Βάσεωνεκφράζοντας την δυσκαρέσκεια τους, για την καθυστέρηση της εξέτασης των αιτήσεων τους απο την Διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων, που εκκρέμουν απο το 2018.

Πιο συγκεκριμένα οι Λατομικές μονάδες ξυλοφάγου σε υπόμνημα προς τον διοικήτη των Βρετανικών Βάσεων αναφέρουν:

Αξιότιμε κύριε,

Οι Λατομικές Μονάδες που δραστηριοποιούνται στις Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας, εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια αλλά και απογοήτευσή τους, σχετικά με τους χειρισμούς και τις ενέργειες που γίνονται εκ μέρους της ηγεσίας των Βρετανικών Βάσεων, τόσο για το θέμα της αιτούμενης από το 2018 περιοχής επέκτασης, όσο και για τις δύο μικρές περιοχές αποκατάστασης του πρανούς που σας υποδείχθηκαν επί τόπου.

Πέραν των λατομικών αποθεμάτων, όπως αντιλαμβάνεστε δικαίως έχει εξαντληθεί και η υπομονή μας, αφού διανύουμε τον ΕΚΤΟ χρόνο που “εξετάζεται” η αίτησή μας για επέκταση, ενώ με πρόφαση και δικαιολογίες την επικείμενη Δήλωση Πολιτικής, εκτιμούμε ότι θα απαιτηθούν άλλα δύο χρόνια περίπου.

Γνωρίζουμε ότι για αιτήσεις που υπεβλήθησαν προτού ανακοινωθεί η επικείμενη Δήλωση Πολιτικής, υπάρχει εν ισχύ διαδικασία από τις Βρετανικές Βάσεις η οποία καθορίζει ότι θα πρέπει να εξετάζονται με το προηγούμενο καθεστώς. Είναι άξιο απορίας γιατί δεν γίνεται στην δική μας περίπτωση.

Δυστυχώς αυτή σας η άρνηση, τεκμηριώνει την ισχυρή άποψη ότι εντέχνως και σκόπιμα γίνεται, με σκοπό τα λατομεία να εξαναγκαστούν σε κλείσιμο και να παύσουν την λειτουργία τους. Ένεκα αυτής της αδικαιολόγητης καθυστέρησης των τελευταίων ετών, τα λατομεία βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση και κινδυνεύουν μετά από τριάντα χρόνια συνεχούς λειτουργίας να κλείσουν και να βρεθούν σε συνθήκες ανεργίας πέραν των εξήντα οικογενειών, ενώ θα επηρεαστούν άλλες τόσες οικογένειες ντόπιων εμπόρων, εργολάβων ή και συνεργατών μας, ένεκα του γεγονότος ότι θα υποστούν μεγάλο οικονομικό πλήγμα από την διακοπή των μεταξύ μας συναλλαγών/συνεργασιών/εργολαβιών.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, δεν μπορούμε να αναμένουμε τον καθορισμό των πολεοδομικών ζωνών και να μας δοθεί επέκταση με τις νέες, εν εξελίξει διαδικασίες, γι’ αυτό ζητούμε όπως άμεσα η επέκταση της λατομικής περιοχής γίνει με το προηγούμενο καθεστώς, κάτι που θεωρούμε νομικά και διαδικαστικά ορθό και το οποίο εμπίπτει εντός των πλαισίων της δίκαιης και χρηστής διοίκησης, ενώ πάραυτα σας παρακαλούμε όπως εγκριθεί και η διόρθωση του πρανούς των δύο πολύ μικρών περιοχών που σας υποδείχτηκαν επί τόπου.

Με απεριόριστη εκτίμηση και σεβασμό, Τα Λατομεία που δραστηριοποιούνται εντός των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας

Σε ανακοίνωση, οι Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας αναφέρουν ότι αναμένουν τα αποτελέσματα περιβαλλοντικών μελετών για τυχόν επιπτώσεις από ενδεχόμενη επέκταση των λατομείων και τονίζει ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Εστιάζουμε στη διασφάλιση της ασφάλειας του εργατικού δυναμικού και άλλων προσώπων στην περιοχή Ξυλοφάγου και συνεργαζόμαστε με τις Υπηρεσίες Μεταλλείων Κύπρου για να βεβαιωθούμε ότι κάθε περαιτέρω εργασία στο λατομείο μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφαλή τρόπο.   Παίρνουμε πολύ σοβαρά την ευθύνη μας για την προστασία του περιβάλλοντος και συνεργαζόμαστε με το Τμήμα Περιβάλλοντος της ΚΔ για να  δούμε εάν μπορεί να συμφωνηθεί μια άλλη μικρή επέκταση εντός της λατομικής ζώνης.  

Πρέπει να αντιμετωπιστούν διάφορα ζητήματα ασφάλειας από τον χειριστή, συμπεριλαμβανομένης της λήψης μέτρων για τον περιορισμό της πρόσβασης σε μη ασφαλή γκρεμό, των εργαζομένων που εργάζονται σε μη ασφαλείς περιοχές χωρίς κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό και της επισκευής ενός κατεστραμμένου φράχτη για να σταματήσει η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στο λατομείο.

Συνεργαζόμαστε ενεργά με την Υπηρεσία Μεταλλείων και τους άλλους φορείς λατομείων για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις σημαντικές ανησυχίες που αφορούν την ασφάλεια. Η ασφάλεια όλων όσων εργάζονται και επισκέπτονται το λατομείο αποτελεί προτεραιότητα.

Όσον αφορά περαιτέρω επέκταση του λατομείου, μόλις ληφθούν πληροφορίες σχετικά με περιβαλλοντικούς παράγοντες στην περιοχή, είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε περαιτέρω την υπόθεση με την Κυπριακή Δημοκρατία

Πάντως το θέμα που ανέδειξε χθες το ecosmoscy, αναφέρεται πως δίνουν περιθώριο δεκαπέντε ημερών στις Βρετανικές Βάσεις για λήψη τελικών αποφάσεων και προειδοποιούν ότι σε αντίθετη περίπτωση, θα κλιμακώσουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *