O oυρολόγος Δρ Στέφανος Περικλέους μιλά στο ecosmoscy για τον καρκίνο του Προστάτη

Για τον καρκίνο του προστάτη μίλησε στο ecosmoscy o χειρούργος Ουρολόγος Δρ. Στέφανος Περικλέους.

Μιλώντας στο ecosmoscy o Δρ Περικλέους εξήγησε πως “Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί το συχνότερο καρκίνο στους άντρες και τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο (μετά τον καρκίνο του πνεύμονα). Η πάθηση δε δίνει συμπτωματα στα αρχικά στάδια, οπότε και είναι αντιμετωπίσιμη. Η έγκαιρη διάγνωση, όμως, είναι εφικτή και αυτή επιτυγχάνεται με τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο, ο οποίος πρέπει να ξεκινάει από τα 50 έτη, ή από τα 45 έτη εάν υπάρχει γνωστό ιστορικό καρκίνου του προστάτη σε συγγενή πρώτου βαθμού.

Όσον αφορά τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο ο ιατρός επισήμανε ότι “η πρόληψη βασίζεται σε μία απλή εξέταση αίματος για έλεγχο των επιπέδων του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα και στην κλινική (δακτυλική) εξέταση του προστάτη από τον θεράποντα ουρολόγο.”

Σχετικά με την αναγκαιότητα της ετήσιας πρόληψης και γιατί έχει σημασία ο έλεγχος να γίνεται σε ετήσια βάση ο Δρ. Περικλέους εξήγησε ότι “Το PSA είναι μία πρωτεΐνη του προστάτη, που εμφανίζεται σε μικρές ποσότητες στο αίμα των αντρών, απολύτως φυσιολογικά. Παρότι στην κλινική πράξη αποτελεί καρκινικό δείκτη, το PSA μπορεί να είναι αυξημένο και σε άλλες καταστάσεις που επηρεάζουν το όργανο του προστάτη, όπως καλοήθη υπερπλασία (ΚΥΠ), προστατίτιδα, άλλες καλοήθεις παθήσεις ή μετά από επεμβατικές πράξεις (π.χ τοποθέτηση καθετήρα ουροδόχου κύστης). Επίσης, τα επίπεδα του PSA έμφανίζουν συσχέτιση τόσο με την ηλικία όσο και με το μέγεθος του προστάτη. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει κάποια σαφής τιμή επιπέδων PSA στο αίμα που να διαχωρίζει το φυσιολογικό από το παθολογικό. Παρόλο που τιμές κάτω από 4 ng/ml θεωρούνται φυσιολογικές, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι τιμές αυτές είναι ενδεικτικές και δεν αποκλείουν την ύπαρξη καρκίνου. Λόγω, λοιπόν, όλων των ανωτέρω και της διαγνωστικής δυσκολίας που επιφέρουν, ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος έρχεται να μας λύσει τα χέρια, καθώς αυτό που παρακολουθούμε δεν είναι τα επιπεδα  του PSA σαν απόλυτο αριθμο, αλλά τη διακύμανση των επιπέδων PSA σε βάθος χρόνου, επιθυμώντας να παραμένει σχετικά σταθερό σε διαδοχικές μετρήσεις.”

Σε περίπτωσή που υπάρξει υποψία για καρκίνο του προστάτη έπειτα απο τον προληπτικό έλεγχο είπε πως: Αξιολογώντας τα αποτελέσματα του προληπτικού ελέγχου και ανάλογα σε κάθε περίπτωση (απότομη αύξηση επιπέδων PSA; εύρημα στη δακτυλική εξέταση;) ο θεράπων ουρολόγος πιθανόν να συστήσει περαιτέρω διερεύνηση είτε:

(α) Με τη διενέργεια τυφλής βιοψίας προστάτη

(β) Με τη διενέργεια μιας ειδικής εξέτασης μαγνητικής τομογραφίας η οποία ονομάζεται «πολυπαραμετρική μαγνητική του προστάτη» και βοηθάει να ξεχωρίσουμε πιο εύκολα τις ύποπτες περιπτώσεις, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι περιττές βιοψίες προστάτη ή αν χρειάζεται να γίνει αυτή να γίνεται στοχευμένα, αυξάνοντας την πιθανότητα να τεθεί η διάγνωση.

Σε ερώτηση τι χρειάζεται να κάνει ο ασθενής, ο ιατρός απάντησε πως Περίπου 30’ – 45’ από το χρόνο σας, μια φορά το χρόνο, είναι αρκετά! Μια απλή αιμοληψία σε κάποιο εργαστήριο θα διαρκέσει το πολύ 5’ – 10’. Προσοχή όμως: Για τη σωστή μέτρηση του PSA απαραίτητη είναι η 5ήμερη αποχή πριν την αιμοληψία από τη σεξουαλική επαφή, την κατανάλωση αλκοόλ και πικάντικων/καυτερών εδεσμάτων, καθώς και η απουσία συμπτωμάτων ενδεικτικών λοίμωξης του ουροποιογεννητικού συστήματος και η μη διενέργεια επεμβατικών πράξεων στο ουροποιητικό τον τελευταίο μήνα. Όλα τα ανωτέρω αποτελούν παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε παροδική αύξηση των επιπέδων του PSA και να προκαλέσουν σύγχυση. Κατόπιν, κλείστε ραντεβού με τον θεράποντα ουρολόγο σας, ο οποίος έχει τις γνώσεις και την εμπειρία να αξιολογήσει τα ευρήματα της εξέτασης του PSA και της δακτυλικής εξέτασης και να σας καθοδηγήσει αναλόγως.”

Ο Δρ. Περικλέους εξετάζει Δευτέρα – Πέμπτη στο ιδιωτικό Νοσκομείο NAPA OLYMPIC στην Αγία Νάπα

https://www.facebook.com/profile.php?id=100094661765564

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *