Η εργαλοιποίηση του ανθρώπου εν μέσω sosial media. “Τα βίντεος με την ξέφρενη ζωή, τα λάθος”πρότυπα” και στο βάθος ανασφάλεια

Μιχάλης Αντωνίου

Πόσες φορές, ακούσατε την λέξη bodyshaming, fatshaming, “Είσαι πολύ κοκαλιάρης, πρέπει να πάρεις μέρικα κιλά. Η το αντίστροφο. “Καλέ πως θα πας έτσι παραλία; Πρέπει να αδυνατίσεις”.

Το bodyshaming , είναι μια μορφή bullying. που στις μέρες μας παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, προσβάλλωντας ανθρώπους οι οποίοι επηρεάζονται κυρίως πίσω απο την οθόνη του κινητού τους, καθώς κάνουν σκρολινγκ στο ινσταγκραμ, παρακολουθώντας με εμμονή τις ζωές των υπολοίπων.

Με αυτό το τρόπο, πολλοί, κλείνονται στο καβούκι τους, νιώθωντας ντροπή για τον iδιο τους τον εαυτό. Λες και o άνθρωπος είναι οι κοιλιακοί ”φετες”, το καλογυμασμενο σώμα τους, και το πρότυπο ότι, ΄εξω απο…”συγκεκριμένες διαστάσεις”, δεν έχει κάποιος δικαιώμα να απολάυσει όσα απολαμβάνουν τα σύγχρονα- λάθος -πρότυπα.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι πριν από μερικούς μήνες, ένας Έλληνας influencer-σχεδιαστής υποστήριξε πως μια γυναίκα με παραπανίσια κιλά δεν έχει δικαίωμα να φορά οριζόντιες ρίγες, διαπομπεύοντάς την στα socila media ερήμην της. Η συνέχεια είναι γνωστή.

Μέχρι πότε θα ντρεπόμαστε για αυτό που είμαστε και θα επιτρέπουμε στον «πολιτισμό της ντροπής» να κακοποιεί τα σώματα και τον ψυχισμό μας; Έχετε σκεφτεί πως, εκτός από την ταπείνωση που βιώνουμε συχνά εξαιτίας της ηγεμονίας της εικόνας, ντρεπόμαστε και για την ντροπή που νιώθουμε; Έχετε αναρωτηθεί τι είδους «ταυτότητες» κατασκευάζουμε –ως κοινωνία– για τους νέους μας;

Η απάντηση κρύβεται στα νούμερα που καταδεικνύουν –σε παγκόσμιο επίπεδο– τόσο την κατακόρυφη αύξηση διατροφικών διαταραχών, όσο και τα ποσοστά εφήβων και μετεφήβων που καταφεύγουν σε πλαστικούς χειρουργούς για να «τελειοποιήσουν την εικόνα τους και να εισπράξουν like στα social media». Mε αυτο τον τρ΄ποπο εργαλοποιείται ο άλνθρωπος ως υποχείριο, των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, μετατρπέποντας τον σε “πρότυπο της σύγχρονης εποχής”.

Θυμηθειται λοιπόν ότι κάθε φορά που επηρέαζεστε, απο τις δήθεν ευτυχισμένες ζωές, που πλασάρουν στα ινσταγκραμ, χάνεται την δική σας στιγμή. να απολάυσετε μια βόλτα στην φύση, στην παραλία. και το πιο σημαντικό να αναπτύξετε το πνευμα σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *