Σαράντα έξι χρόνια από τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’

Σαράντα έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχη Μακαρίου, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος απεβίωσε σε ηλικία 64 ετών μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου.

Γεννήθηκε στο ορεινό χωριό της Πάφου Πάνω Παναγιά και εντάχθηκε ως δόκιμος στην Μονή Κύκκου το 1926, στη συνέχεια φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας ενώ σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια του προσφέρθηκε υποτροφία στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Κύπρο όπου εξελέγη Επίσκοπος Κιτίου και παράλληλα ηγήθηκε του τετραμελούς Γραφείου Εθναρχίας με σκοπό το συντονισμό του αγώνα για την Ένωση με την Ελλάδα. Μετά το θάνατο του Μακαρίου Β’, ο 37χρονος Μακάριος εξελέγη νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου υποσχόμενος ότι θα εργαστεί άοκνα για την Ένωση με την Ελλάδα.

Μετά τον αγώνα της ΕΟΚΑ υποχρεώθηκε να υπογράψει τη λύση εγγυημένης ανεξαρτησίας με τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου ενώ κέρδισε τις επόμενες εκλογές με ποσοστό 66,29%.

Οι συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου καταρρέουν τον Δεκέμβριο του 1963 μετά την απόφαση του Μακαρίου για τροποποίηση 13 σημείων του Συντάγματος με επιχείρημα ότι το σύνταγμα ήταν ανεφάρμοστο. Οι Τ/κ αποχωρούν από τις δομές του κράτους, δημιουργούν θύλακες και ο Μακάριος επαναφέρει την Ένωση ως επίσημη πολιτική γραμμή. Οι εχθροπραξίες που ακολουθούν και η απόπειρα δολοφονίας του το 1970 η κατάσταση στην Κύπρο αποσταθεροποιείται ενώ ακολουθούν εκατοντάδες συλλήψεις μελών του Εθνικού Μετώπου.

Το 1974 πραγματοποιήθηκε πραξικόπημα σε βάρος του εκλεγεγμένου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου από την ΕΛΔΥΚ και την ΕΟΚΑ Β’ με εντολή της Χούντας των Αθηνών. Ο Μακάριος καταφέρνει να βγει ζωντανός και ακολούθως μέσω Μάλτας και Λονδίνου φτάνει στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει σε σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 19 Ιουλίου. Μια μέρα αργότερα η Τουρκία εισβάλει στην Κύπρο και η πραξικοπηματική κυβέρνηση καταρρέει.

Ο Μακάριος επιστρέφει στην Κύπρο τον Δεκέμβριο του 1974, 4,5 μήνες δηλαδή μετά την αποχώρηση του από το νησί. Στις 12 Φεβρουαρίου του 1977 υπογράφεται η συμφωνία Μακαρίου-Ντενκτάς η οποία περιέγραφε την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ως την  επιδιωκόμενη λύση του κυπριακού. Στις 3 Αυγούστου του 1977 ο Μακάριος φεύγει από τη ζωή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *