Από το σημείο «μηδέν» άρχισαν οι έρευνες στην Άλασσα, Υπο πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Άλασσα της Επαρχίας Λεμεσού, λίγο μετά το μεσημέρι της Παρασκευής. Η φωτιά κατέκαψε έκταση 3,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων με άγρια βλάστηση και δέντρα. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του ΤΑΕ Λεμεσού, Λευτέρη Κυριάκου, ζημιές προκλήθηκαν σε δύο υποστατικά, όχι όμως σε οικίες.

Με την κατάσβεση της φωτιάς, μέλη του ΤΑΕ Λεμεσού, βρέθηκαν στο σημείο μηδέν και σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, άρχισαν έρευνες για να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν την μεγάλη πυρκαγιά.

Έχει εντοπιστεί το σημείο το οποίο έχει ξεκινήσει η πυρκαγιά, βρίσκεται κοντά στον αυτοκινητόδρομο Τρόοδους – Λεμεσού.

Την ίδια ώρα στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκονται κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης.

Για την κατάσβεση της φωτιάς κινητοποιηθήκαν επίγειες και εναέρια ισχυρά μέσα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών και της Πολιτικής Άμυνας, ενώ τις προσπάθειες ενίσχυσαν δεκάδες εθελοντές, μεταξύ αυτών και η εθελοντική ομάδα SupportCy.

Με το πρώτο φως της ημέρας, τις προσπάθειες ενίσχυσαν επίσης τρία εναέρια μέσα που έφθασαν από την Ιορδανία. Μάλιστα το Προεδρικό Μέγαρο χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική την συμβολή των τριών πτητικών μέσων από Ιορδανία αφού έχουν μεγάλη χωρητικότητα σε νερό για ρίψεις.

Τα Ιορδανικά ελικόπτερα θα παραμείνουν στην Κύπρο για 24-48 ώρες για προληπτικούς λόγους. 

Η συνεργασία Κύπρου – Ιορδανίας καταδεικνύει τη σημασία ενός “Κέντρου Δασοπυρόσβεσης” με έδρα την Κύπρο, πρόταση που συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του ΠτΔ στην Ιορδανία.

Ένα κέντρο Δασοπυρόσβεσης ιδιαίτερα στην περιοχή μας, όπου οι κλιματικές συνθήκες αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών θα μπορεί να λειτουργεί καταλυτικά στην αμεσότερη αντιμετώπιση πυρκαγιών.

Τα τρία ελικόπτερα της Βασιλικής Αεροπορίας της Ιορδανίας θα πραγματοποιήσουν περιμετρικές ρίψεις στο σημείο της πυρκαγιάς στην Άλασσα. Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Αντρέα Κεττή, τα δύο  super puma  και ένα ΜΙ 26, θα συνοδεύονται από ελικόπτερο της Αστυνομίας.

Το ΜΙ 26 είναι το μεγαλύτερο εν ενεργεία ελικόπτερο στον κόσμο και μεταφέρει 15 τόνους νερό. Της εναέριας επιχείρησης θα υπερίπταται ελικόπτερο της Ε.Φ για σκοπούς ασφαλείας.

Καταστράφηκε ολοσχερώς κτηνοτροφικό υποστατικό

Στο μεταξύ σε επιτόπιο έλεγχο για καταγραφή των ζημιών προχώρησε από τις 8:00 μέχρι της 11:00 το πρωί του Σαββάτου η Επαρχιακή Διοίκηση

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, ζημιές προκλήθηκαν στον εξωτερικό χώρο μίας κατοικίας στην Απεσιά, με πολύ μικρό κόστος. Επίσης καταστράφηκε ολοσχερώς, ένα μη αδειοδοτημένο κτηνοτροφικό υποστατικό κουνελιών, νότια της Απεσιάς, κοντά στην κοινότητα Παραμύθα. Οι αρμόδιοι εισηγήθηκαν στον ιδιοκτήτη να αποταθεί στο Επαρχιακό Τμήμα Γεωργίας, λόγω αρμοδιότητας.

Στην περιοχή παραμένει η Επαρχιακής Διοίκησης, με πυροσβεστική αντλία, υπό τη διοίκηση του Κέντρου Επιχειρήσεων, για επιτήρηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *