LIVE…Συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις στην επ. Λεμεσού

Από τις πρώτες πρωινές ώρες ξεκίνησαν ξανά τα εναέρια μέσα τις προσπάθειες κατάσβεσής της πυρκαγιάς στην επαρχία Λεμεσού. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της η Υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου – Κουκκίδου η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο. Λίγη ώρα αργότερα υπήρξε αναζωπύρωση στην περιοχή της Απαισιάς.

Να σημειωθεί πως η πυρκαγιά ξέσπασε από χθες το μεσημέρι, συνέπεια αναζωπύρωσης της προχθεσινής φωτιάς στην Άλασσα. Οι πύρινες γλώσσες εξαπλώθηκαν μέσα σε λίγη ώρα και περικύκλωσαν τις κοινότητες Απαισιά, Παραμύθα, Σπιτάλι, Γεράσα, Αψιού και Μαθικολώνη.

Δείτε όλες τις εξελίξεις:

11:19 – Ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων από το απόγευμα λόγω ανέμων

Το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων ενισχύεται το απόγευμα, καθώς σύμφωνα και με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Κεττή, αναμένονται άνεμοι στην περιοχή. Η πυρκαγιά, προσθέτει, έχει περικυκλωθεί και δημιουργούνται αντιπυρικές λωρίδες και προσβάσεις για τις επίγειες δυνάμεις στην προσπάθεια οριοθέτησης της φωτιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Κεττή, η περιοχή της πυρκαγιάς συνεχίζει να επιτηρείται περιμετρικά. Αντιμετωπίζοντα συνεχείς αναζωπυρώσεις με επίγειες και εναέριες δυνάμεις κυρίως στη βορειοδυτική πλευρά της περιμέτρου.

11:14: Ευχαριστίες Κύπρου σε άλλες χώρες για βοήθεια για κατάσβεση πυρκαγιάς

Καταφθάνει στην Κύπρο επιπρόσθετη βοήθεια για κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Λεμεσό έπειτα από επικοινωνία του ΥΠΕΞ Κωνσταντίνου Κόμπου με ομολόγους του, ανέφερε το ΥΠΕΞ σε αναρτησή στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, εκφράζοντας ευχαριστίες για τη βοήθεια που παρέχεται.

Όπως σημειώνεται, μετά την επικοινωνία του κ. Κόμπου με τους ομολόγους του της Ελλάδας, της Αιγύπτου, του Ισραήλ και του Λιβάνου επιπρόσθετη βοήθεια για κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Λεμεσό καταφθάνει στην Κύπρο.

Το ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι η βοήθεια από την Ιορδανία είναι επίσης ανεκτίμητη. Εξέφρασε επίσης ευχαριστίες στην Ελλάδα, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη και το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και στον Επίτροπο Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ Γιάνες Λέναρτσιτς για την ενεργοποίηση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας στην ΕΕ.

11:00 – Αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στην περιοχή της Απαισιάς – Κάηκε κατοικία (εικόνα)

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Επαρχιακή Διοίκηση έχει εντοπιστεί εξοχική κατοικία στη Απαισιά η οποία δεν κατοικείται και κάηκε ολοσχερώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΕΔΩ

10:30 – Χάρτης από την καμένη έκταση – Στάχτη 8,5 τ.χ

10:10 – Υπό έλεγχο η πυρκαγιά

Δεν υπάρχουν εστίες φωτιάς και η πυρκαγιά βρίσκεται υπό έλεγχο, σύμφωνα με την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Άννα Κουκκίδη – Προκοπίου. Στο συντονιστικό κέντρο στην Παραμύθα βρίσκεται η Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.

Σε ανάρτηση της στην πλατφόρμα Χ (twitter), η Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει ότι «η περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται υπό έλεγχο, χωρίς εστίες φωτιάς. Όλες οι δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ετοιμότητα», προσθέτει.

Σημειώνει ακόμη ότι το επιχειρησιακό πλάνο, με την χρήση πτητικών μέσων από Κύπρο και εξωτερικό, αναπροσαρμόζεται συνεχώς, αναλόγως των συνθηκών», υπογραμμίζοντας ότι «αναμένονται δυνατοί άνεμοι το απόγευμα».

Εν τω μεταξύ, η Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, έφτασε το πρωί στο συντονιστικό κέντρο της Παραμύθας, όπου ενημερώνεται για την κατάσταση.

09:57 – 3 οχήματα και εθελοντές παραμένει το Σώμα Εθελοντών του SupportCY στην περιοχή της πυρκαγιάς. Υποστηρίζει την Πυροσβεστική Υπηρεσία στην ασφάλιση της πυρκαγιάς

09:46 – Έχουν καεί από 7,5 μέχρι 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης

Ολοκληρώθηκε η εναέρια αποτύπωση της κατάστασης της φωτιάς στην επαρχία Λεμεσού, με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας και υπεύθυνο συντονιστή  για την άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, Ανδρέα Γρηγορίου να δηλώνει ότι υπολογίζεται να έχουν καεί από 7,5 μέχρι 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

09:27 – Αλεξάνδρου: Πολύ καλή η κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο της πυρκαγιάς

Είναι πολύ καλή η κατάσταση και δεν έχουμε μέτωπο που να επεκτείνεται για την πυρκαγιά στην επαρχία Λεμεσού, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, σημειώνοντας  ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο μέτωπο με δύσκολη τοπογραφία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

09:05 – Σε εφαρμογή ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας ΕΕ για την πυρκαγιά στη Λεμεσό

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, Γιάνες Λέναρτσιτς, ανέφερε σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι η ΕΕ έχει θέσει σε εφαρμογή τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, ύστερα από αίτημα της Κύπρου για βοήθεια λόγω των πυρκαγιών κοντά στη Λεμεσό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

06:30 – Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες – Συγκλονιστικές σκηνές με ανθρώπους που έχασαν την περιουσία τους

Δραματικές ώρες βιώνει από το μεσημέρι της Κυριακής η ημιορεινή επαρχία Λεμεσού, μετά από νέο πύρινο μέτωπο που εκδηλώθηκε συνεπεία αναζωπύρωσης της προχθεσινής φωτιάς στην Άλασσα. Οι πύρινες γλώσσες εξαπλώθηκαν μέσα σε λίγη ώρα και περικύκλωσαν τις κοινότητες Απαισιά, Παραμύθα, Σπιτάλι, Γεράσα, Αψιού και Μαθικολώνη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *