Άτυπη ολοήμερη συνεδρία Υποργικού στην Προεδρική εξοχική κατατοικία. Προβλήματα στόχοι και λύσεις

Παρουσίαση των στόχων και των προτεραιοτήτων των Υπουργείων και των Υφυπουργείων για το επόμενο διάστημα και συζήτηση για το πώς καλύτερα θα επιτευχθούν, θα γίνει κατά τη διάρκεια άτυπης ολοήμερης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στην εξοχική προεδρική κατοικία στο Τρόοδος στις 25 Αυγούστου, δήλωσε η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική.

Η κ. Πική είπε πως δεν θα πρόκειται για επίσημη συνεδρία του Υπουργικού και δεν θα ληφθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις, προσθέτοντας πως κανονική συνεδρία του σώματος θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, στις 24 Αυγούστου.

Για τη συνεδρία στο Τρόοδος σημείωσε πως θα αρχίσει γύρω στις 9 το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι το απόγευμα, προσθέτοντας πως θα γίνει παρουσίαση των στόχων και των προτεραιοτήτων των Υπουργείων και των Υφυπουργείων για το επόμενο διάστημα και ο Πρόεδρος και τα μέλη του Υπουργικού θα ανταλλάξουν απόψεις για το πώς καλύτερα θα επιτευχθούν.

«Θα γίνει ένα brainstorming, μια ανταλλαγή απόψεων, παρά κανονική συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου όπως γινόταν άλλες χρονιές, που λαμβάνονταν κανονικά αποφάσεις», επεσήμανε η κ. Πική.

Πρόσθεσε πως θεωρήθηκε πως αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να γίνει μια συνάντηση του Προέδρου με τους Υπουργούς και τους Υφυπουργούς, εκτός του συνηθισμένου πλαισίου, για συζήτηση των στόχων, των προτεραιοτήτων, «για να δούμε τι είναι αυτά στα οποία στοχεύουμε το επόμενο χρονικό διάστημα, με βάση την ανθρωποκεντρική προσέγγιση του προγράμματος του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Η κ. Πική υπενθύμισε πως κατά τον απολογισμό των 100 ημερών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε πει ότι το φθινόπωρο θα κληθούν οι Υπουργοί να παρουσιάσει ο κάθε ένας ποιες είναι οι προτεραιότητές του, τι στοχεύει και τι θέλει να πετύχει μέσα στον επόμενο χρόνο.

«Οπότε προχωρώντας μπροστά θα δούμε πώς πετυχαίνουμε εκείνα που έχουμε θέσει ως στόχους γιατί οι στόχοι έχουν τεθεί από το πρόγραμμα διακυβέρνησης και θα δούμε και τις συνέργειες, διότι για πάρα πολλά θέματα υπάρχουν και συνέργειες ανάμεσα στα Υπουργεία», ανέφερε.

Σε σχέση με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί κατά τη συζήτηση, η κ. Πική είπε πως τη Δευτέρα αναμένεται να καταλήξουν σε αυτό.

«Πιθανόν να ξεκινήσει με μια τοποθέτηση από τον ίδιο τον Πρόεδρο, το πώς βλέπει ο ίδιος ότι πρέπει να προχωρήσουμε και ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες, ποια είναι τα κύρια θέματα, που θα μας απασχολήσουν και μετά σίγουρα θα υπάρχουν και τοποθετήσεις από όλους τους Υπουργούς και τους Υφυπουργούς», ανέφερε.

Ομάδα παρακολούθησης κυβερνητικού έργου

Απαντώντας σε ερώτηση , η κ. Πική είπε πως η ομάδα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου που θα λειτουργήσει υπό την ίδια, πρόκειται να συσταθεί μέσα στον Σεπτέμβριο. Έχουν επιλεγεί τα άτομα, τα οποία θα τη στελεχώσουν, ανέφερε, προσθέτοντας πως «με αυτή την ομάδα σίγουρα η παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου θα μπορεί να γίνει πολύ πιο συστηματικά από ό,τι γίνεται μέχρι σήμερα».

Είναι γύρω στα 12 άτομα τα οποία αποσπώνται από τον δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ανέφερε. Επιλέγηκαν μέσα από μια διαδικασία  και η απόσπασή τους θα είναι μέχρι δυο ή τρία χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης, πρόσθεσε.

Κώδικας Δεοντολογίας

Η κ. Πική είπε ακόμη πως προχωρεί προς ολοκλήρωση, με βάση και τις προγραμματικές δηλώσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ένας Κώδικας Δεοντολογίας για τα μέλη της κυβέρνησης, ο οποίος συνάδει και με τις προτάσεις – εισηγήσεις της επιτροπής GRECO.

Η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω επεσήμανε πως όταν διορίζονται τώρα οι Υπουργοί και οι Υφυπουργοί υπογράφουν μια Χάρτα Δεοντολογίας,  η οποία όμως είναι αρκετά γενική.

«Ο Κώδικας Δεοντολογίας θα καλύπτει θέματα σύγκρουσης συμφερόντων, θέματα Πόθεν Έσχες, θέματα δώρων. Έχει διάφορες καινούργιες πρόνοιες. Είναι κάτι που υπάρχει σε πάρα πολλές χώρες και έχει να κάνει με οτιδήποτε αφορά τη συμπεριφορά των μελών της κυβέρνησης», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως σχετική απόφαση για υιοθέτηση του Κώδικα θα ληφθεί από το Υπουργικό και θα είναι κάτι που θα δεσμεύει και τις επόμενες κυβερνήσεις, που θα έχουν όμως τη δυνατότητα να τον τροποποιήσουν.

Σύμβουλοι – συνεργάτες Υπουργών

Σε ό,τι αφορά το θέμα των συμβούλων-συνεργατών των Υπουργών, η κ. Πική υπενθύμισε πως ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου συζήτηση για το θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών.

«Υπήρχε το κυβερνητικό νομοσχέδιο και μια πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, οπότε ζητήθηκε από τη Γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής να ετοιμάσουν έναν πίνακα που κατ’ άρθρο να αναφέρει ποια ήταν η κυβερνητική θέση και τι περιλάμβανε η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ και ο προγραμματισμός με βάση τον Πρόεδρο της Επιτροπής είναι από τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσει πλέον η κατ’ άρθρο συζήτηση», σημείωσε.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι μόλις μας καλέσει η Επιτροπή Θεσμών να πάμε να συζητήσουμε», είπε η κ. Πική, προσθέτοντας πως «το συντομότερο δυνατό που θα ψηφιστεί (νομοθεσία για το θέμα αυτό) τόσο το καλύτερο για να μην υπάρχει αυτή η ασάφεια που δημιουργήθηκε».

ΚΥΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *