Πρώτο Παγκύπριο Φεστιβάλ Θέρους , Κάτι καινούργιο έρχεται στο νησί μας

Του Γεώργιου Παύλου

Το πρώτο Παγκύρπιο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Θέρους είναι γεγονός για τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού μας , ένα αλλιώτικο φεστιβάλ που θα ξεχειλίζει παράδοση και κουλτούρα, είναι καθήκον μας σε αυτό το τόπο, κάθε χωρίο να τιμάει της παραδόσεις του, δεν πρεπε να ξεχνάμε από που άρχισαν οι ρίζες μας!! πάμε λοιπόν στις 15 Σεπτεμβρίου στο ακριτικό χωρίο Βρυσούλλες – Αχερίτου να δούμε από κοντά την παράδοση του τόπου….

“Το θέρος στον παλιόν τζαιρόν να μάθετε πως ήτουν κοπιάστε εις το φεστιβάλ που καμν’ η Ασιερίτου”

Η Μεσαορία ήταν ο μεγαλύτερος σιτοβολώνας της Κύπρου. Τεράστιες εκτάσεις καλλιεργούνταν με σιτηρά και δημιτριακά εργοδοτώντας πλήθος εργατών απο την περιοχή και όχι μόνο. Η αξία του σιταριού είναι διαχρονική και μαποτελεί τη βάση για την παραγωγή πολλών προϊόντων. Το σιτάρι θεωρείται η πιο σημαντική βασική τροφή παγκοσμίως. Έχει μεγάλη διατροφική αξία, αξιοσημείωτη περιεκτικότητα σε φυτικές πρωτεΐνες, βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε. Η Αχερίτου ανήκει στη γεωγραφική περιφέρεια της Μεσαορίας. Οι κάτοικοι της πριν την εισβολή του 1974 ασχολούνταν κυρίως με την καλλιέργεια σιτηρών.Τα κυριότερα δημητριακά ήταν το σιτάρι,κριθάρι και βρώμη. Θέλωντας να διατηρήσουμε, να διασώσουμε και να αναβιώσουμε την παράδοση του τόπου μας και της κοινότητάς μας.

Η Κοινότητα Αχερίτου διοργανώνει φέτος το 1ο Παγκύπριο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Θέρους. Η μεγάλη γιορτή θα ξεκινήσει στην πλατεία του χωριού στις 20:00 και η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Στο φεστιβάλ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα απο τον Ελλαδίτη τραγουδιστή Πέτρο Ίμβριο καθώς επίσης θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν την αναπαράσταση του θερισμού. Θα έχουν επίσης την ευκαιρία να λάβουν μέρος στο ζύμωμα και στην παρασκευή ψωμιού, να γευτούν πολλά προϊόντα παράγωγα του σιταριού και να συμμετάσχουν σε πολλές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι!

Η κοινότητα Αχερίτου σας περιμένει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *