Βιβιλική καταστροφή στη Λιβύη: Πάνω από 5000 οι νεκροί της κακοκαιρίας

Συνεχίζεται για τρίτη μέρα η απεγνωσμένη αναζήτηση για χιλιάδες αγνοούμενους μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες στη λιβυκή πόλη Ντέρνα, με χιλιάδες ήδη επιβεβαιωμένους νεκρούς και με τον αριθμό να αναμένεται να αυξηθεί.

Η πλημμύρα προκλήθηκε από ισχυρή καταιγίδα που έσπασε φράγματα κοντά στην πόλη, απελευθερώνοντας έναν χείμαρρο νερού που έχει καταστρέψει το ένα τέταρτο ή περισσότερο της μεσογειακής πόλης, παρασύροντας κτήρια μαζί με τους κατοίκους τους.

Οι αξιωματούχοι στην ανατολική Λιβύη λένε ότι ο αριθμός των νεκρών μέχρι στιγμής ανέρχεται σε περισσότερους από 5.000. Ένας διευθυντής νοσοκομείου στην πόλη δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα ότι έχουν καταμετρηθεί 1.700 νεκροί στο νοσοκομείο του και ότι άλλοι 500 έχουν θαφτεί σε άλλο μέρος της πόλης.

Εκτιμάται ότι περίπου 10.000 άνθρωποι αγνοούνται. Πολλοί πιστεύεται ότι έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα.

Δημοσιογράφοι του Reuters που επισκέφτηκαν τη Ντέρνα την Τρίτη είδαν πολλούς νεκρούς να κείτονται στους διαδρόμου του νοσοκομείου και ανθρώπους που προσπαθούσαν να εντοπίσουν αγνοούμενα μέλη της οικογένειάς τους, καθώς έφταναν περισσότεροι νεκροί.

Ένας κάτοικος της Ντέρνας, ο Μουσταφά Σαλέμ, δήλωσε στο Reuters ότι μέχρι στιγμής έχει χάσει 30 μέλη της οικογένειάς του.

Συνεργεία βοήθειας και φορτηγά που μεταφέρουν εκσκαφείς κατευθύνονταν προς την πόλη την Τετάρτη.

Η πλημμύρα προκάλεσε τεράστια καταστροφή, ανατρέποντας και παρασύροντας αυτοκίνητα και αφήνοντας τους δρόμους της Ντέρνας καλυμμένους από ερείπια και λάσπη.

Δορυφορικές φωτογραφίες της πόλης πριν και μετά από την καταστροφή δείχνουν ότι αυτό που ήταν μια σχετικά στενή υδάτινη οδός μέσα από το κέντρο της πόλης τώρα είναι πολλαπλάσια σε πλάτος, με όλα τα κτήρια που βρίσκονταν κατά μήκος της να έχουν εξαφανιστεί.

Εκτεταμένες ζημιές, με εξαφανισμένα κτήρια, είναι επίσης εμφανείς σε άλλα μέρη της πόλης όπου υπήρξαν πλημμύρες.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης είναι περίπλοκες λόγω της πολιτικής διχόνοιας στη Λιβύη.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση της Εθνικής Ενότητας (GNU) εδρεύει στην Τρίπολη, στα δυτικά. Η Ντέρνα βρίσκεται σε μια ανατολική περιοχή όπου λειτουργεί μια παράλληλη διοίκηση και όπου ο έλεγχος ασκείται από τον διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ.

Ο Πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντουλχαμίντ αλ-Ντμπέιμπα, επικεφαλής της κυβέρνησης που εδρεύει στην Τρίπολη, δήλωσε την Τρίτη ότι οι πλημμύρες είναι μια πρωτοφανής καταστροφή. Ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ-Μένφι, έχει καλέσει σε εθνική ενότητα.

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Θεμάτων ανέφερε ότι ομάδες έκτακτης ανάγκης έχουν κινητοποιηθεί για να βοηθήσουν στο πεδίο. Κυβερνήσεις όπως του Κατάρ και της Τουρκίας έχουν αποστείλει βοήθεια στη Λιβύη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *