Υπόθεση Αλ Τζαζίρα: Προεκτάσεις μετά την απαλλαγή Ανδρέα Πιττάτζιη

Η χθεσινή ανατροπή στην υπόθεση πολιτογραφήσεων που επικράτησε με την επωνυμία «υπόθεση Αλ Τζαζίρα», πέραν από το γεγονός ότι επεφύλασσε μεγάλη ανατροπή, έχει και προεκτάσεις.

Του Φάνη Μακρίδη – philenews.com

Όπως έγινε γνωστό στη χθεσινή πρώτη δικάσιμο ενώπιον του νεοσυσταθέντος Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, διαφοροποιήθηκαν άρδην τα δεδομένα. Ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζιης απαλλάχθηκε απ’ όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε.

Η εξέλιξη γνωστοποιήθηκε όταν κατά την έναρξη της χθεσινής διαδικασίας ενώπιον του τριμελούς δικαστικού Σώματος, έγινε διαπίστωση από συμμετέχοντα στη διαδικασία ότι στο νέο κατηγορητήριο υπάρχουν τρία πρόσωπα και όχι τέσσερα. Ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής επιβεβαίωσε την εξέλιξη, χωρίς όμως να δώσει εξήγηση. Η Κατηγορούσα Αρχή επιφυλάχθηκε -αν χρειαστεί- να δώσει σε μεταγενέστερο στάδιο την αιτία, που την οδήγησε στη συγκεκριμένη απόφαση.

Την ίδια στιγμή, ο ίδιος οανέφερε πως θα συνεχίσει να συμμετάσχει στις δικαστικές διαδικασίες υπό την ιδιότητα του δικηγόρου και συγκεκριμένα ως συνήγορος υπεράσπισης του τρίτου κατηγορούμενου, του Αντώνη Αντωνίου. Ο τελευταίος είναι διευθυντικό στέλεχος εταιρειών του -επίσης- κατηγορούμενου για την ίδια υπόθεση, Χριστάκη Τζιοβάννη.

Να σημειωθεί ότι υπήρχαν πληροφορίες πως το κατηγορητήριο θα διαφοροποιείτο από το περασμένο καλοκαίρι, κάτι που ο «Φ» είχε διασταυρώσει και στις 12 του περασμένου Σεπτεμβρίου, οπότε είχε επανακαταχωρισθεί η υπόθεση και είχε γίνει διαδικασία παραπομπής της στο Κακουργιοδικείο.

Το γεγονός ότι ο Πιττάτζιης απαλλάχθηκε απ’ όλες τις κατηγορίες, χωρίς να υπάρχει κάποια μορφής συμφωνία με την Κατηγορούσα Αρχή, έχει δώσει τροφή για διάφορα σενάρια. Σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις, ο κατηγορούμενος απαλλάσσεται όταν δίνει μαρτυρία για συγκατηγορούμενούς του. Στην προκειμένη, όμως, δεν ισχύει αυτό. Αντίθετα, ο Πιττάτζιης, όπως σημειώσαμε, θα είναι με την πλευρά της υπεράσπισης.

Αν, λοιπόν, η Νομική Υπηρεσία απέσυρε όλες τις κατηγορίες σε βάρος του Πιττάτζιη για έκρινε εκ των υστέρων πως το μαρτυρικό υλικό δεν δικαιολογούσε προσαγωγή του ενώπιον δικαστηρίου ή δεν ήταν ικανό για να καταδικαστεί, τότε σημαίνει πως έχει κάνει λάθος εξ αρχής που τον έβαλε στο εδώλιο. Πάντως, από πλευράς Γενικού Εισαγγελέα δεν υπάρχει κάποια επίσημη τοποθέτηση. Την ίδια στιγμή, διάφοροι κύκλοι διερωτώνται κατά πόσον η πλήρης απαλλαγή ενός κατηγορούμενου, θα ελαφρύνει τη θέση των εναπομεινάντων προσώπων που αντιμετωπίζουν κατηγορίες.

Κατηγορούμενοι, πλέον, είναι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, ο πρώην βουλευτής Χριστάκης Τζιοβάννης και ο Αντώνης Αντωνίου, διευθυντικό στέλεχος εταιρειών του τελευταίου. Οι κατηγορίες τον Σεπτέμβριο του 2022 ήταν πέντε και αφορούσαν σε αδικήματα διαφθοράς (εμπορία επηρεασμού) και της συνωμοσίας προς καταδολίευση. Σχετίζονταν με τις περιπτώσεις πολιτογράφησης του Ιορδανού επιχειρηματία, Almi Hilmi Munib Armoush, της Zaineh Ali Himli Armoush, του Nikolay Gornovskiy και της περίπτωσης του φερόμενου Κινέζου επενδυτή με το ποινικό μητρώο, όπως αυτή παρουσιάστηκε σε ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα.

Να σημειωθεί ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν χθες χρόνο, ώστε να θέσουν προδικαστικά ζητήματα, με το δικαστήριο να αποφασίζει όπως αυτά σταλούν γραπτώς εντός 15 ημερών στον Γενικό Εισαγγελέα και στις 14 Νοεμβρίου του 2023 να απαντηθούν ενώπιον δικαστηρίου από την Κατηγορούσα Αρχή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *