Προ των πυλών η εισβολή στη Γάζα, εντολή εκκένωσης εντός 24 ωρών από το Ισραήλ

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται για έβδομη ημέρα οι απανωτοί βομβαρδισμοί στη Γάζα που παραμένει υπό πολιορκία από το Ισραήλ, το οποίο έχει κηρύξει πόλεμο στη Χαμάς μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης το περασμένο Σάββατο.

Η Χαμάς υποστήριξε την Πέμπτη, ότι το χτύπημα ήταν προληπτικό έπειτα από πληροφορίες ότι το Ισραήλ ετοίμαζε επίθεση και δήλωσε έτοιμη να αντιμετωπίσει πιθανή χερσαία εισβολή των ισραηλινών.

Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται, ειδικά μετά τους ανελέητους βομβαρδισμούς στον πολιορκημένο θύλακα. Στους 1.537 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των θυμάτων στη Γάζα, ενώ άλλοι 6.612 είναι τραυματίες. Άλλοι 1.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς.

Υπάρχει πραγματικός φόβος για κλιμάκωση και επέκταση του πολέμου

Ορατός ο κίνδυνος να μπει στο «χάρτη» του πολέμου και η Χεζμπολάχ (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα δυο εφιαλτικά σενάρια για την Κύπρο από τον πόλεμο στο Ισραήλ (ΒΙΝΤΕΟ)
Δείτε live εικόνα από τη Γάζα:

Live Updates
13/10/202309:46 H Χαμάς καλεί τους κατοίκους στη Γάζα να μη μετακινηθούν στα νότια
Το γραφείο Τύπου της Χαμάς στη Γάζα κάλεσε σήμερα τους κατοίκους να αγνοήσουν την προειδοποίηση του Ισραήλ να μετακινηθεί ολόκληρος ο πληθυσμός του βόρειου τμήματος της Λωρίδας προς νότιες περιοχές.

Ο Σαλάμα Μαρούφ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε πως η προειδοποίηση για απομάκρυνση του πληθυσμού είναι μια απόπειρα του Ισραήλ «να μεταδώσει και να περάσει ψευδή προπαγάνδα, με στόχο να σπείρει σύγχυση μεταξύ των κατοίκων και να βλάψει την συνοχή του εσωτερικού μετώπου μας».

«Καλούμε τους πολίτες μας να μην ασχοληθούν μ’ αυτές τις απόπειρες, που εντάσονται στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου», πρόσθεσε.

13/10/202309:18 Ιδού το μήνυμα του Ισραηλινού στρατού προς τους κάτοικους της Β. Γάζας
Το μήνυμα που έστειλε ο Ισραηλινός στρατός στους κατοίκους του βορείου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας καλώντας τους να εκκενώσουν την περιοχή εντός 24 ωρών:

«Ο ισραηλινός στρατός καλεί όλους τους κατοίκους να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να κινηθούν νοτιότερα από την θέση ‘Ουάντι Άζα’. Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς άρχισε πόλεμο κατά του Κράτους του Ισραήλ και η περιοχή της Πόλης της Γάζας περιλαμβάνεται στα σημεία όπου σημειώνεται πολεμική δραστηριότητα. Η εκκένωση αυτή έχει σκοπό να προστατεύσει την προσωπική σας ασφάλεια. Θα επιτραπεί η επιστροφή στην Πόλη της Γάζας μόνο ύστερα από σχετική ανακοίνωση που θα σας το επιτρέψει. Απαγορεύεται να κινηθείτε προς την κατεύθυνση του φράχτη που διαχωρίζει την Γάζα από το ισραηλινό έδαφος.

Οι τρομοκράτες της Χαμάς κρύβονται στην Πόλη της Γάζας μέσα σε τούνελ που βρίσκονται κάτω από τα σπίτια στην Πόλη της Γάζας ως επίσης και εντός πολυκατοικιών, που κατοικούνται και από αθώους πολίτες. Κάτοικοι της Γάζας, κινηθείτε νοτιότερα για την ασφάλεια την δική σας και των οικογενειών σας. Απομακρυνθείτε από τους τρομοκράτες της Χαμάς που σας χρησιμοποιούν ως ασπίδες ασφαλείας.

Ο ισραηλινός στρατός πρόκειται τις επόμενες ημέρες να συνεχίσει διεξοδικότερα τις επιχειρήσεις του στην Πόλη της Γάζας και επιθυμεί να μην υπάρξουν απώλειες αμάχων».

13/10/202309:05 Στο νότιο τμήμα της Γάζας μεταφέρθηκε το επιχειρησιακό κέντρο της UNRWA
Ηυπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε σήμερα ότι μετέφερε το επιχειρησιακό της κέντρο και το διεθνές προσωπικό της στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει τις ανθρωπιστικές της δραστηριότητες και να υποστηρίξει το προσωπικό της και τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

«Καλούμε τις ισραηλινές αρχές να προστατεύσουν όλους τους αμάχους που βρίσκονται στα καταφύγια της UNRWA περιλαμβανομένων των σχολείων», ανέφερε η υπηρεσία στην πλατφόρμα X.

🛑UNRWA relocated its central operations centre + international staff to the south to continue its humanitarian operations and support to its staff and Palestine Refugees in #Gaza
We urge the Israeli Authorities to protect all civilians in @UNRWA shelters including schools.

— UNRWA (@UNRWA) October 13, 2023
13/10/202308:07 Θέμα χρόνου η χερσαία επίθεση στη Γάζα

13/10/202307:39 Εντολή εκκένωσης της Γάζας εντός 24 ωρών από το Ισραήλ
Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι ενημερώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό πως κάπου 1,1 εκατ. Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας διατάχθηκαν να μετακινηθούν προς τον νότιο τομέα του θύλακα εντός 24 ωρών κι απηύθυναν έκκληση να «ακυρωθεί» η διαταγή αυτή.

«Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», τόνισε Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Αντόνιο Γκουτέρες, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν σθεναρή έκκληση οποιαδήποτε τέτοια διαταγή, αν επιβεβαιωθεί, να ακυρωθεί προκειμένου να αποφευχθεί να μεταμορφωθεί αυτή που είναι ήδη τραγωδία σε καταστροφή», πρόσθεσε.

Κατά τον κ. Ντουζαρίκ, η διαταγή αφορά τους πάντες ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του ΟΗΕ και χιλιάδων ανθρώπων που έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του διεθνούς οργανισμού, κυρίως σχολεία, κέντρα υγείας και κλινικές.

13/10/202307:38 Οι ΗΠΑ «καταδικάζουν» σχόλια του προέδρου της Κολομβίας
Ηαμερικανική διπλωματία «καταδίκασε» χθες Πέμπτη σχόλια που έκανε ο κολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο, συγκρίνοντας δηλώσεις ισραηλινού υπουργού με αυτές που έκαναν οι ναζί, και τον παρότρυνε να καταδικάσει τη Χαμάς.

Ο κ. Πέτρο έχει κάνει δεκάδες αναρτήσεις στο X (το πρώην Twitter) μετά την πιο πολύνεκρη επίθεση που διαπράχθηκε στο Ισραήλ εδώ και δεκαετίες, το Σάββατο, από μέλη της Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ πυροδότησε διεθνή κατακραυγή όταν ανακοίνωσε τη Δευτέρα την επιβολή «απόλυτης πολιορκίας» στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων απαγορεύσεων των παραδόσεων τροφίμων και καυσίμων για τον πληθυσμό 2,3 εκατομμυρίων του θύλακα, καθώς είπε μεταξύ άλλων πως το Ισραήλ έχει εμπλακεί σε πόλεμο με «ανθρώπινα κτήνη».

«Αυτό έλεγαν οι ναζί για τους εβραίους. Οι δημοκρατικοί λαοί δεν είναι δυνατό να επιτρέψουν ο ναζισμός να επιστρέψει στη διεθνή πολιτική», ήταν η αντίδραση του προέδρου Πέτρο, ο οποίος πρόσθεσε πως «ο λόγος μίσους αυτός, αν συνεχιστεί, δεν θα φέρει παρά ολοκαύτωμα».

«Καταδικάζουμε σθεναρά τις δηλώσεις του προέδρου Πέτρο και τον καλούμε να καταδικάσει τη Χαμάς, τρομοκρατική οργάνωση, για τους βάρβαρους φόνους ισραηλινών ανδρών, γυναικών και παιδιών», τόνισε χθες η Ντέμπορα Λίπστατ, του γραφείου του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για την παρακολούθηση και την καταπολέμηση του αντισημιτισμού (SEAS), επίσης μέσω X.

13/10/202307:02 Ανθρωπιστικό διάδρομο ζητά ο Λούλα
ΟΛουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, της χώρας που ασκεί τον τρέχοντα μήνα την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, έκανε γνωστό χθες Πέμπτη ότι ζήτησε από τον ισραηλινό ομόλογό του, τον Ισαάκ Χέρτσογκ, ν’ ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος για την κατεπείγουσα απομάκρυνση των αμάχων από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Μίλησα πρόσφατα στο τηλέφωνο με τον πρόεδρο του Ισραήλ, τον Ισαάκ Χέρτσογκ (…) Του μετέφερα το αίτημά μου ν’ ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος για τους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω Αιγύπτου με ασφάλεια», τόνισε ο Λούλα μέσω X.

«Ζήτησα από τον πρόεδρο (Χέρτσογκ) να εγγυηθεί πως δεν θα υπάρχει έλλειψη νερού, ηλεκτρισμού και φαρμάκων στα νοσοκομεία. Δεν είναι δυνατόν οι αθώοι να μετατρέπονται σε θύματα της τρέλας αυτών που θέλουν τον πόλεμο», πρόσθεσε.

Conversei agora há pouco por telefone com o presidente de Israel Isaac Herzog. Agradeci o apoio para a operação de retirada dos brasileiros que desejam retornar ao nosso país. Reafirmei a condenação brasileira aos ataques terroristas e nossa solidariedade com os familiares das… pic.twitter.com/QvsS3XihfU

— Lula (@LulaOficial) October 12, 2023
13/10/202307:01 Κατεπείγουσα έκκληση ΟΗΕ για δωρεές
ΟΟργανισμός Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε κατεπείγουσα έκκληση για δωρεές ώστε να συγκεντρωθούν 294 εκατ. δολάρια προκειμένου να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης.

Η έκκληση έχει σκοπό να προσφερθεί βοήθεια σε 1,2 εκατ. και πλέον κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης, διευκρίνισε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, επισημαίνοντας πως οι ανθρωπιστικοί οργανισμοί δεν έχουν διαθέσιμους αναγκαίους πόρους ώστε «ν’ ανταποκριθούν άμεσα στις ανάγκες των ευάλωτων Παλαιστίνιων».

13/10/202307:01 Περισσότεροι απο 423.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Λωρίδα της Γάζας
Πάνω από 423.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παραμένει σε κατάσταση πολιορκίας και υφίσταται σφυροκόπημα από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με νεότερους αριθμούς του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν στον πυκνοκατοικημένο θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων αυξήθηκε ως χθες Πέμπτη το βράδυ κατά 84.444 ανθρώπους και έφθασε τους 423.378, εξηγεί το OCHA σε ανακοίνωσή του την οποία δημοσιοποιεί σήμερα Παρασκευή.

13/10/202307:00 Καταδικάζει η Ρωσία τις ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας καταδίκασε χθες Πέμπτη τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στα δυο κυριότερα συριακά αεροδρόμια που τα έθεσαν εκτός λειτουργίας, κρίνοντας πως αποτέλεσαν «κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» της χώρας και «των κανόνων του διεθνούς δικαίου».

Η Μόσχα θεωρεί πως τέτοιες ενέργειες «μπορεί να έχουν εξαιρετικά επικίνδυνες συνέπειες» με φόντο τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, καθώς «θα μπορούσαν να προκαλέσουν στρατιωτική κλιμάκωση στην περιοχή», κάτι «που δεν πρέπει να επιτραπεί να συμβεί ποτέ».

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε τους διαδρόμους αποπροσγειώσεων στα αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπιού χθες, θέτοντας και τα δύο εκτός λειτουργίας.

13/10/202306:59 Καμία ανάμειξη του Ιράν, λέει η Χαμάς
«Ηαπόφαση για την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης (στο Ισραήλ) ήταν εξ ολοκλήρου παλαιστινιακή» ανέφερε η Χαμάς, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Guardian, Μπεθ ΜακΚέρναν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ δεν είχαν καμία ανάμειξη στην αιφνιδιαστική επίθεση του Σαββάτου.

Oh and I forgot last point — “decision to launch a military operation was entirely Palestinian” ie Iran and Hezbollah not involved

— Bethan McKernan (@mck_beth) October 12, 2023
13/10/202306:58 Επεισόδια στο Παρίσι σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό
Επεισόδια ξέσπασαν την Πέμπτη στο Παρίσι, όπου αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων νερού για να διαλύσουν συγκέντρωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό. Η συγκέντρωση είχε απαγορευτεί, με τον υπουργό Εσωτερικών να επικαλείται κίνδυνο διασάλευσης της δημόσιας τάξης.

Αψηφώντας την απαγόρευση, αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Παρισιού, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ισραήλ, δολοφόνε» και «Μακρόν, συνένοχε».

13/10/202306:57 Παραιτήθηκε η υπουργός Πληροφοριών του Ισραήλ
Ηυπουργός Πληροφοριών του Ισραήλ, Galit Distel Atbaryan, παραιτήθηκε, διαμαρτυρόμενη επειδή αφαίρεσαν από το υπουργείο εξουσίες που δόθηκαν όταν συγκροτήθηκε στις αρχές του έτους.

בתחילת השבוע, ראש מערך ההסברה החליט למנות את משרד התפוצות לאחראי על פעילות ההסברה של מדינת ישראל בזירה הבינלאומית לצד הפעילות השוטפת של משרד החוץ.
אני מכבדת את ההחלטה הזאת.

למשרד התפוצות יש הרבה יותר משאבים, כוח אדם, סמכויות ויחידות סמך מאשר למשרד ההסברה שקיבל את התקציב הראשוני…

— Galit Distel Atbaryan – גלית דיסטל אטבריאן (@GalitDistel) October 12, 2023
13/10/202306:54 Στο Ισραήλ σήμερα Φον ντερ Λάιεν και Μέτσολα
Στο Ισραήλ μεταβαίνουν σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς και να συναντηθούν με την ισραηλινή ηγεσία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *