Έργα εκατομμυρίων στην ελεύθερη Αμμόχωστο ανακοίνωσε ο ΠτΔ

Έργα σε Δήμους και Κοινότητες της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, αξίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως οι πόρτες του γραφείου του και των Υπουργών της Κυβέρνησης είναι ανοικτές για να ακούσουν και να πράξουν ό,τι είναι δυνατόν για να επιτευχθεί η ανάπτυξη της περιοχής.

Σε χαιρετισμό του σε πανεπαρχιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στη μαρίνα Αγίας Νάπας, για το προτεινόμενο αναπτυξιακό πρόγραμμα της επαρχίας Αμμοχώστου για την περίοδο 2024 – 2029, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι «το έργο της Κυβέρνησης βασίζεται στο έργο της διαβούλευσης που έγινε με την κοινωνία των πολιτών. Όμως το πρόγραμμα διακυβέρνησης επικαιροποιείται συνεχώς ώστε να αντανακλά τις ανάγκες που προκύπτουν, των πολιτών, των επιχειρήσεων, αφού συνεχώς ζούμε σε ένα μεταβαλλόμενο κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον και επηρεάζει όλους μας».

Πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τη ζωή των κατοίκων της περιοχής και να βοηθήσουμε στην πλήρη αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η περιοχή». Είναι γεγονός, τόνισε, «ότι η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, είναι μια αδικημένη επαρχία όσον αφορά τη στήριξη που έχει λάβει από το κράτος, ειδικά αν συγκρίνουμε με τις υπόλοιπες επαρχίες της υπόλοιπης Κύπρου».

Ανέφερε ότι «παρά το γεγονός πως μετά την τουρκική εισβολή του 1974, το 85% της επαρχίας Αμμοχώστου παραμένει υπό κατοχή, η επαρχία όχι μόνο επιβίωσε αλλά αναπτύχθηκε σε τέτοιο βαθμό που συνεισφέρει ουσιαστικά στην οικονομία της χώρας και του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου, προσφέροντας μερίδιο περισσότερο από το 30% των τουριστικών αφίξεων στη χώρα μας».

Ως ελάχιστο δείγμα της αναγνώρισης της προσφοράς αυτής, συνέχισε ο Πρόεδρος «ως Κυβέρνηση, στοχεύουμε να διασφαλίσουμε την παροχή ουσιαστικής στήριξης στην επαρχία, στους κατοίκους και φυσικά στην επιχειρηματική κοινότητα».

Αφού ανέφερε ότι «λαμβάνοντας υπ’ όψιν το σημερινό περιβάλλον και την εξάρτηση της χώρας μας, είμαστε μια μικρή χώρα, μια ανοικτή οικονομία που επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από εξωγενείς παράγοντες» σημείωσε πως «επιβάλλεται συνεχώς να αντιμετωπίζουμε τις διεθνείς, τις περιφερειακές και κατ’ επέκταση τις εγχώριες προκλήσεις που προκύπτουν. Την ίδια στιγμή καλούμαστε να υιοθετούμε δράσεις που να ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα της οικονομίας μας, διαφυλάσσοντας τον κοινωνικό ιστό της χώρας μας».

Εν συνεχεία ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι «δεν είναι εύκολη αυτή η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, χρειάζεται ένα ξεκάθαρο πλάνο, ένας ξεκάθαρος σχεδιασμός καθώς επίσης και δημοσιονομική υπευθυνότητα αλλά και αποφασιστικότητα και ετοιμότητα για συνεχείς και τολμηρές μεταρρυθμίσεις».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ύψους 200 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, και είπε ότι και τα μέτρα «που ισχύουν εδώ και μήνες, αποτελούν μια σημαντική στοχευμένη παρέμβαση της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης, ειδικότερα έναντι εκείνων των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα. Πέραν των άμεσων μέτρων στήριξης, οι μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης προσφέρουν μόνιμες και βιώσιμες λύσεις για δραστική μείωση από τη μια του ενεργειακού κόστους, κάτι που απασχολεί όλους μας, αλλά για μας είναι ένα στοίχημα για προσιτή στέγη, κάτι που επηρεάζει ιδιαίτερα τη νέα γενιά στον τόπο μας, αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα ανησυχία των νέων στη χώρα μας».

Επιπλέον, τόνισε ότι «έχουμε την αποφασιστικότητα, την όρεξη και δουλεύουμε μακριά από λαϊκισμούς και ευχολόγια με ένα ανοικτό πνεύμα, μακριά από προσεγγίσεις που μπορεί να ακούγονται ωραία στα αφτιά, αλλά είναι απλές υποσχέσεις, έτσι ώστε να πετύχουμε την ανάπτυξη και την ευημερία για το σύνολο της χώρας μας».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και «στην πρόσφατη διπλή αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας και της επαναφοράς του αξιόχρεου της χώρας μας στην επενδυτική βαθμίδα, μετά από 12 ολόκληρα χρόνια, χάρη στη συνεχή οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε και συνεχίζουμε να ακολουθούμε. Στόχος μας τώρα και αυτό πρέπει να πετύχουμε, είναι αυτή την σημαντική εξέλιξη, που οφείλεται πρώτα και πάνω απ’ όλα στον κυπριακό λαό, να την μετατρέψουμε σε προοπτική και σε ευκαιρίες για νέες ιδιωτικές επενδύσεις και κατ’ επέκταση καλές θέσεις εργασίας».

Παράλληλα, συνέχισε, «βασική μας προτεραιότητα είναι η στοχευμένη στήριξη των ευάλωτων ομάδων, η ενίσχυση της μεσαίας τάξης, αυτή που διαχρονικά ήταν η ραχοκοκκαλιά της κυπριακής οικονομίας, της κυπριακής κοινωνίας. Υπέδειξε ότι «η επιτυχία της Κύπρου όλα τα προηγούμενα χρόνια, οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρχε μια ισχυρή μεσαία τάξη, που πλέον έχει αντιμετωπίσει σοβαρότατες προκλήσεις και συρρικνώνεται και φυσικά η ενίσχυση της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας».

Οι βασικές μας προτεραιότητες και οι αρχές, υπογράμμισε ο Πρόεδρος, «είναι ευδιάκριτες και φαίνονται και μέσα από τον πλεονασματικό προϋπολογισμό που καταθέσαμε πριν από λίγες μέρες. Δίνουμε έμφαση στην πραγματική οικονομία μέσα από αναπτυξιακές δαπάνες, οι οποίες είναι αυξημένες κατά 15% σε σύγκριση με το 2023, οι οποίες έχουν σκοπό να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα, να βελτιώσουν την παραγωγικότητα καθώς και τις απολαβές των εργαζομένων στο σύνολό τους και παράλληλα να δημιουργήσουν ποιοτικές θέσεις εργασίας».

Ενδεικτικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «οι κεφαλαιουχικές δαπάνες σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2023 είναι αυξημένες κατά 135 εκατομμύρια ευρώ και η έγκριση του προϋπολογισμού από τη Βουλή θα σηματοδοτήσει την έναρξη υλοποίησης του στρατηγικού μας προσανατολισμού για τα επόμενα πέντε χρόνια, στη βάση πολύ φιλόδοξων αλλά ρεαλιστικών προτεραιοτήτων, που θα καθοδηγούν όλες μας τις ενέργειες ως το 2028 πάντα σε συνάφεια με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική». Πρόσθεσε ότι «το όραμα 2035, που εκπονήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, το εφαρμόζουμε στην πράξη», σημειώνοντας ότι «όσον αφορά την οικονομία, το μοντέλο ανάπτυξης μιας χώρας δεν μπορεί να επηρεάζεται από τους εκλογικούς κύκλους, δεν μπορεί να αλλάξεις το μοντέλο ανάπτυξης μιας χώρας κάθε πέντε χρόνια που έχεις εκλογές».

Απευθυνόμενος στους παρευρισκομένους, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «στη βάση του προϋπολογισμού αλλά και του προγράμματος διακυβέρνησης, ανάμεσα σε πολλά σημαντικά έργα, αναμένεται να υλοποιηθούν και στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, πάντα με τη δική σας συνεργασία και τη δική σας συνεισφορά».  

Επανέλαβε ακόμα ότι για τον ίδιο «αποτελεί προτεραιότητα πως η έγνοια της Κυβέρνησης και για να πάει μια χώρα μπροστά είναι η ευημερία όλων των πολιτών ανεξαιρέτως. Ταυτόχρονα η στήριξη του κράτους δεν πρέπει να ερμηνεύεται αποκλειστικά μέσα από τη χρηματοδότηση έργων υποδομής», είπε.

Στην πραγματικότητα, συνέχισε, «η συνεργασία μεταξύ των τοπικών αρχών και της Εκτελεστικής Εξουσίας εκτείνεται σε πολλούς άλλους τομείς. Εξίσου σημαντικές πρέπει να θεωρούνται οι δομικές μεταρρυθμίσεις και οι πολιτικές προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης που απλοποιούν διαδικασίες και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας με θετικό αντίκτυπο για όλους τους πολίτες, όπως επίσης και η προσέλκυση επενδύσεων με όλες τις θετικές επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης».

Σημείωσε ακόμα ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν την Πέμπτη «αγγίζουν και την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, θα βοηθήσουν και στην αντιμετώπιση πολλών προκλήσεων και προβλημάτων αλλά θα δώσουν και ώθηση στην ανάπτυξη».

Πηγή
ΚΥΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *