Σύσκεψη για κυρώσεις: Πέντε σταθμοί στην πορεία υλοποίησης των μέτρων

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, με θέμα την υλοποίηση των συγκεκριμένων μέτρων που υιοθέτησε το Υπουργικό Συμβούλιο σε συνεδρία του, ημερομηνίας 28 Ιουνίου 2023 αναφορικά με τον συντονισμό σε θέματα κυρώσεων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, οι Υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών.

Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν τα καθορισμένα χρονοδιάγραμμα που έχουν τεθεί και η μέχρι σήμερα πρόοδος υλοποίησης της δέσμης μέτρων που έχουν αποφασιστεί.

Συγκεκριμένα:

1. Έχει οριστεί ο κ. Κίκης Παφίτης, από το Υπουργείο Οικονομικών, ως σημείο επαφής, ο οποίος θα είναι αρμόδιος για να λαμβάνει όλη την πληροφόρηση από κυπριακές και ξένες Αρχές και θα έχει την ευθύνη για τη σωστή διάχυση όλων των πληροφοριών. Για τις αρμοδιότητες του κ. Κίκη Παφίτη έχουν ενημερωθεί με ρηματική διακοίνωση όλες οι Πρεσβείες μετά τον ορισμό του, τον Ιούλιο.

2.  Ολοκληρώνεται μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα η υπογραφή συμφωνίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με υπεύθυνο ερευνητή τον δρα Μηλιδώνη με σκοπό την υποστήριξη των ενεργειών για την εφαρμογή των κυρώσεων και περιοριστικών μέτρων στη Δημοκρατία.

3. Η τεχνική βοήθεια από τη Βρετανική Κυβέρνηση για τη Σύσταση Ενιαίας Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων βρίσκεται στο τελικό στάδιο και αναμένεται να υποβληθεί εντός Νοεμβρίου στις αρμόδιες Υπηρεσίες.  Σημειώνεται ότι έχει διευρυνθεί το πεδίο της εν λόγω τεχνικής βοήθειας για τη συμπερίληψη και της σύστασης Ενιαίας Εποπτικής Αρχής. 

4. Η αξιολόγηση του τρόπου βελτιστοποίησης της διερεύνησης και δίωξης οικονομικού εγκλήματος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως και την Αστυνομία Κύπρου αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Νοεμβρίου. 

5. Οι όροι εντολής για τη διεξαγωγή ενημερωτικής εκστρατείας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, για  προβολή της Κύπρου (branding) έχουν ήδη ετοιμαστεί και μέχρι τέλος του έτους  αναμένεται να τροχοδρομηθούν οι αντίστοιχες διαδικασίες.

Η σύσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της δεδηλωμένης βούλησης της Κυβέρνησης για επίδειξη μηδενικής ανοχής σε ζητήματα παραβίασης νομοθεσιών και παράκαμψης κυρώσεων και κατ’ επέκταση τη διαφύλαξη του ονόματος της χώρας μας ως αξιόπιστου χρηματοπιστωτικού κέντρου, που κρίνεται ως καίριας σημασίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *