Ενοχλημένος ο Κεραυνός γιατί…προβάλλουν την Κύπρο ως έναν χρηματοοικονομικό/επενδυτικό προορισμό που παρουσιάζει προβλήματα.

Ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός από τις αποκαλύψεις για τα “Cyprus Confidential”, λέγοντας ότι αυτό που ενοχλεί ιδιαίτερα είναι ότι συνεχίζουν να προβάλλουν την Κύπρο ως έναν χρηματοοικονομικό/επενδυτικό προορισμό που παρουσιάζει προβλήματα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη Συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ανέφερε ότι αυτή η Κυβέρνηση από τον Μάρτιο του 2023 άρχισε μια έντονη διαδικασία για να βάλει πρόσθετες ασφαλιστικές δικλείδες και να χτίσει θεσμούς, που να μην επιτρέπουν πλέον με κανέναν τρόπο να αμαυρώνεται το όνομα της Κύπρου.

Σε ερώτηση κατά πόσο θα ενισχυθεί το νομικό πλαίσιο για έλεγχο των παρόχων υπηρεσιών για θέματα ξεπλύματος χρήματος, ο κ. Κεραυνός είπε ότι για το θέμα αυτό υπάρχει στενή συνεργασία με την αγγλική Κυβέρνηση, που ενεργεί ως σύμβουλος.

Όπως είπε, ήρθαν στην Κύπρο εμπειρογνώμονες και έχουν διατεθεί από την αγγλική Κυβέρνηση μεγάλα ποσά για να βοηθήσουν την Κύπρο, σε πρώτη φάση 800 χιλιάδες λίρες, και θα ακολουθήσει κι άλλο αντίστοιχο κονδύλι.

Οι εμπειρογνώμονες της αγγλικής Κυβέρνησης, ανέφερε, συνεργάζονται με στελέχη του Υπουργείου και προετοιμάζουν και τη νομική βάση και τις δομές και όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και τα πρώτο παραδοτέο θα είναι στο τέλος Νοεμβρίου.

Σε ερώτηση για τις χθεσινές αποκαλύψεις για τα “Cyprus Confidential”, o κ. Κεραυνός είπε ότι αυτό που ενοχλεί ιδιαίτερα είναι ότι συνεχίζουν αυτές οι έρευνες να προβάλλουν την Κύπρο ως έναν χρηματοοικονομικό/επενδυτικό προορισμό που παρουσιάζει προβλήματα.

Πρόσθεσε ότι τα πορίσματα που αφορούν αυτή τη δημοσιογραφική έρευνα φθάνουν μέχρι τον Απρίλιο του 2022 και δεν υπήρχαν οι κυρώσεις τότε.

Σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει ποινική έρευνα κατά της PWC για το θέμα της παραβίασης των κυρώσεων στη Ρωσία, ο ΥΠΟΙΚ, είπε ότι γίνεται κάποια έρευνα κατόπιν οδηγιών του Υπουργείου Οικονομικών για κάποια επιμέρους θέματα. Πρόσθεσε ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν μπορεί να πει τίποτα περισσότερο.

Ανέφερε ότι όλα τα σχετικά θέματα θα διερευνηθούν, ήδη έχουν δοθεί οδηγίες και με χρονοδιαγράμματα και θα υπάρξει η εξέταση για τα ποσά, για το πότε και πώς.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια γύρω από το θέμα και να μην αναμένονται οι αποκαλύψεις των ξένων δημοσιογράφων, ο κ. Κεραυνός είπε ότι ένα από τα πρώτα χαρακτηριστικά αυτής της Κυβέρνησης είναι η διαφάνεια.

Σημείωσε ότι για το θέμα της ανάκλησης άδειας λογιστικού γραφείου σχετικά με αυτές τις υποθέσεις ήδη έχει αναφερθεί σε προηγούμενα αναφορά για κάποια στοιχεία.

«Νομίζω ότι αυτά που έχουν παρουσιαστεί περίπου ήταν όλα γνωστά και ακριβώς για αυτό, η Κυβέρνηση αυτή έβαλε πρώτη προτεραιότητα να δημιουργήσει θεσμούς και ασφαλιστικές δικλείδες για να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν ο ίδιος διάβασε κάτι που τον εξέπληξε, ανέφερε ότι κανέναν δεν έχει εκπλήξει αφού όλα αυτά αιωρούνταν εδώ και χρόνια. Όλα αυτά τα θέματα, όπως είπε, αιωρούνταν στην ατμόσφαιρα εδώ και καιρό.

Ερωτηθείς αν αυτά τα θέματα τύγχαναν διερεύνησης στην Κύπρο, ο Υπουργός ανέφερε ότι κάποια θέματα διερευνώνταν, υπάρχουν πολλά θέματα όπως είπε, υπό διερεύνηση. Συμπλήρωσε ότι κάποιες δραστηριότητες έγιναν σε μια περίοδο που δεν υπήρχαν οι κυρώσεις.

Ανέφερε παράλληλα ότι πέραν από τη νομιμότητα και τις νομοθεσίες «υπάρχει και κάτι που λέγεται ηθική, κάτι που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα σε αυτό τον τόπο».

Αναφορικά με τον αν αντιμετωπίζει κάποιες αντιδράσεις για το θέμα από ομολόγους του όταν εκπροσωπεί την Κύπρο στο εξωτερικό, ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι δεν συνάντησε τέτοια αντίδραση ενώ όπως είπε «ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω».

Σε ερώτηση αν η συγκεκριμένη ομάδα δημοσιογράφων αποτάθηκε στο ΥΠΟΙΚ για κάποιες απαντήσεις, ανέφερε ότι πιθανόν να έγιναν επικοινωνίες με λειτουργούς που ασχολούνταν με αυτά τα ζητήματα ωστόσο ανέφερε ότι με τον ίδιο δεν υπήρξε επικοινωνία.

Ικανοποίηση για την πορεία της οικονομίας

Την ικανοποίησή του που η πορεία της οικονομίας της Κύπρου συνεχίζει να είναι θετική και καλή, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

Μιλώντας μετά τη Συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη, ο κ. Κεραυνός, ανέδειξε τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, για ανάπτυξη της οικονομίας στο 2,5% το τρίτο τρίμηνο του 2023, που είναι ο υψηλότερος αυτό το τρίμηνο από όλες τις χώρες της ΕΕ.

«Αυτό μας χαροποιεί και επιβεβαιώνει την ορθή οικονομική πολιτική που ακολουθείται, την οποία θα ακολουθήσουμε», ανέφερε.

Έγκριση τρίτου συμπληρωματικού προϋπολογισμού

Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών, ανακοίνωσε την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του τρίτου συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2023, που είναι της τάξης των 390 εκ. ευρώ. Διευκρίνισε ότι περίπου τα 300 εκ. ευρώ αφορούν την συνεισφορά του κράτους στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στο Γενικό Σύστημα Υγείας. Όπως είπε, πρόκειται για εσωτερικές λογιστικές συναλλαγές στη Γενική Κυβέρνηση και δεν επηρεάζουν με κανένα τρόπο το δημοσιονομικό ισοζύγιο.  

Στην ουσία, είπε, ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός είναι 100 εκ. ευρώ, από τα οποία τα μεγαλύτερα κονδύλια αφορούν 26 εκ. ευρώ για αγορά φαρμάκων-εμβολίων και 16 εκ. ευρώ για υπερωρίες στην Αστυνομία και 12 εκ. ευρώ που αφορά επιχορήγηση στους δήμους λόγω αύξησης της δαπάνης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *