Πόλεμος/Πείνα: Συνθήκες εμπόλεμης Ζώνης -Της Χριστίνας Ζαβού και Νάσιας Κουτή

Γράφουν η Χριστίνα Ζαβού- Ψυχόλόγος/ψυχοθεραπεύτρια και Νάσια Κουτή – Διατροφολόγος/Διατολόγος

Κατά τις περιόδους πολέμου , η ψυχική υγεία είναι το πρώτο στάδιο επηρεασμού . Ο τρόπος διεξαγωγής και η διάρκεια πολέμου είναι εξίσου σημαντικά στα θέματα πολιτικό οικονομικής στρατηγικής σε σχέση με την επιβολή εξουσίας , μια κατάσταση που εμπεριέχει συμφέροντα σε ατομικό αλλά και ομαδικό επίπεδο στα οποία εμπλέκονται πολλές χώρες.

Από την έναρξη μερχι και την λήξη του πολέμου , επηρεάζεται έντονα ο ψυχισμός , ο οποίος καθοδηγεί με έμμεσο τρόπο την σκέψη και πράξεις συμπεριφοράς . Παιδιά και έφηβοι που βίωσαν η βιώνουν φρικιαστικές καταστάσεις πολέμου / φυσικών καταστροφών , εάν δεν έχουν κατάλληλη υποστήριξη τότε το ποσοστό είναι αυξητικό σε εθιστικές χειριστικές συμπεριφορές και καταχρήσεις ουσιών , όχι επειδή το θέλουν αλλά πιστεύουν ότι απαλύνουν τον πόνο του τραύματος .

Ο κύκλος του πολέμου επαναλαμβάνεται ανα διαστήματα , για να μένει στην μνήμη ( βίωμα ) , αλλά και να ελέγχει την ανθρωπότητα . Η περίοδος πολέμου δημιουργεί φοβίες , ανασφάλειες , προβλήματα στον ύπνο , στην διατροφή και γενικότερα στην καθημερινή λειτουργία. Αποτέλεσμα : η επέκταση στην άσκηση βίας εντός και εκτός ( οικογενειακά / κοινωνικά ) , αρνητισμό , εγωκεντρικές και υποτιμητικές συμπεριφορές .

Η επιβολή εξουσίας ( φανερό πραγματικό χρόνο ) από ψυχολογικής απόψεως έχει να κάνει με την χαμηλή αυτό εκτίμηση και την υποχθόνια επιβολή . Γι αυτό στατιστικά μετά την λήξη ενός πολέμου είναι αυξημένα τα περαστικά PSTD τόσο σε στρατιώτες όσο και σε απλούς πολίτες (+/-) . Γίνεται μια εγκεφαλική σύνδεση σε σχέση με τα ψυχικά νοσήματα, μετάβαση από την μακροπρόθεσμη μνήμη στην βραχυπρόθεσμη με ανακυκλώσιμες παραστάσεις , τι προηγείται τι ακολουθεί , μια συγχυσμένη , συγκλονιστική μεταμόρφωση .

Τα μεταπολεμικά τραύματα οδηγούν σε Διπολικά σύνδρομα λόγω συνθηκών πολέμου ( Βετεράνους ) . Οι βασικές δυσκολίες ρεύμα / νερό / φαγητό / προβλήματα επικοινωνίας και μετακίνησης , τα οποία συνεπάγονται με αρνητικά συναισθήματα διότι απειλούνται τα Δημοκρατικά δικαιώματα της Ελευθερίας . Να αναφέρουμε ότι εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης η ψυχαναγκασμού αυτό συμβάλλει στο PTSD , όπως και άτομα με ADHD ( παιδιά / ενήλικες ) αυτό θα τους δημιουργήσει και αλλά γνωστικά ελλείμματα ( cognitive) .

Το τραύμα πολέμου επίσης μπορεί να μεταφερθεί από τους γονείς στα σημερινά / μελλοντικά παιδιά , μέσων λεπτών και κληρονομικών αλλαγών στα γονίδιά , λόγω τους στρες που είχε προκληθεί τότε από τον πόλεμο . Βασικό στοιχείο σε περίπτωση πολέμου είναι η τροφή , είναι απαραίτητη για την διατήρηση της ζωτικής μας κατάστασης την επιβίωση και συντήρηση του οργανισμού μας .

Το αλεύρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν βιταμίνες / ιχνοστοιχεία / μέταλλα , τα οποία είναι σημαντικά είδη πρώτης ανάγκης . Με το αλεύρι σε περιόδους πολέμου , μπορούμε να παρασκευάσουμε διαφορά είδη τροφίμων όπως ψωμί / παξιμάδια / ζυμαρικά / γλυκές η αλμυρές πίτες , σε συνδιασμό με την ζάχαρη για να μπορεί ο οργανισμό μας να έχει ενέργεια και αντεπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες σωματικά και τραυματικά (φθαρμένων ιστών ) . Όπως επιδρούν και θετικά στην λειτουργία του ανοσοποιητικού / γαστρεντερικού / νευρικού συστήματος .

Βλέπουμε ότι σε περιόδους πολέμους υπάρχει αύξηση τιμών στα συγκεκριμένα προϊόντα και αυτό δημιουργεί μια αμφίβολη κατάσταση για την συχνή κατανάλωση τους . Όταν αυξάνεται η ζήτηση τους , αυξάνεται και το κόστος με αποτέλεσμα τη μη σωστή διατροφική προσέγγιση του ανθρώπου .

Να αναφέρουμε ότι οι υδατάνθρακες έχουν βάση τους , την γλυκόζη που αποτελεί το κύριο καύσιμο για τον οργανισμό μας . Είναι σημαντική πηγή φυτικών ινών , βιταμινών του συμπλέγματος Β3 Θειαμίνη και Νιασίνη. Το αυγό είναι το μοναδικό τρόφιμο , που καλύπτει το οργανισμό σε πολλές λειτουργίες του και στην συντήρηση του .

Η Λεκιθίνη ( κρόκος του αυγού ) αποτελεί βασικό δομικό συστατικών των κυτταρικών μεμβρανών και στην καλή εγκεφαλική λειτουργία . Βελτιώνει τις νευρολογικές και τις φλεγμονώδεις καταστάσεις . Ενδεικτικά ακόμη και μόνο του , το αυγό σαν τρόφιμο , σε καταστάσεις που δεν υπάρχει η περίσσεια σε πολλά αλλά τρόφιμα , καλύπτει στοιχεία και βοηθά στην καλύτερη φυσική κατάσταση του ανθρώπινου οργανισμού . Το τραύμα ξεθωριάζει αλλά παραμένει εκεί / ένα τραύμα που άλλοτε σε κάνει δυνατό και άλλοτε υπερευαίσθητο . Καλή Συνέχεια !

One Reply to “Πόλεμος/Πείνα: Συνθήκες εμπόλεμης Ζώνης -Της Χριστίνας Ζαβού και Νάσιας Κουτή”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *