Με…383 ευρώ τον επόμενο μήνα καλούνται να ζήσουν 80 οικογένειες δεμσοφυλάκων. Τους απέκοψαν τους μισθούς

Της Ελίνας Σταματίου απο Alpha Κύπρου

Mε 383 ευρώ στην τσέπη καλείται οικογενειάρχης δεσμοφύλακας να περάσει τον επόμενο μήνα, να πληρώσει ρεύμα, νερό, δόσεις, έξοδα σπιτιού.

Ένας άλλος, πάλι, έχοντας υπηρετήσει από το δύσκολο πόστο των Φυλακών για 18 συναπτά έτη στην κλίμακα Α2 και έχοντας μόλις μεταπηδήσει δικαιωματικά στην επόμενη κλίμακα Α5, ξαφνικά βρέθηκε υποβαθμισμένος στην προηγούμενη κλίμακα της δημόσιας υπηρεσίας – αυτή της Α2 – ωσάν τα χρόνια που δούλεψε δεν μέτρησαν ποτέ.

Αυτά είναι δύο μόνο παραδείγματα από τα δεκάδες που αποτελούν εδώ και μερικές μέρες τη θλιβερή και ανέλπιστη εργασιακή πραγματικότητα των λειτουργών στο σωφρονιστικό μας ίδρυμα.

Ενδεικτικά και τα παρακάτω μισθολογικά τιμολόγια που μας παραχώρησαν για του λόγου το αληθές, κάποιοι εκ των επηρεαζόμενων εργαζομένων και στα οποία φαίνονται στην μεσαία στήλη οι αποκοπές τους για τον μήνα Νοέμβριο. Στην πρώτη περίπτωση οι αποκοπές αυτές φτάνουν τα 1.613 ευρώ από ακάθαρτες απολαβές μήνα 1.796 ευρώ. Με κάποιες απαλλαγές στις εν λόγω αποκοπές που αφορούν Φόρο εισοδήματος, Τ.Κ.Α. κτλ., ο συγκεκριμένος δεσμοφύλακας μένει να παίρνει για τον μήνα μισθό μόλις 383 ευρώ. Ανάλογη και η δεύτερη περίπτωση, στην οποία απέκοψαν από δεσμοφύλακα που παίρνει ακάθαρτο μισθό 1594 ευρώ, 262 ευρώ.

Αιτία όλων των πιο πάνω, μία εγκύκλιος που εκδόθηκε, “παρανόμως”, όπως υποστηρίζει η Παγκύπρια Συντεχνία ΙΣΟΤΗΤΑ, και για την οποία δεν ενημερώθηκαν ποτέ.

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος την οποία δημοσιεύουμε, εκδόθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου του 2020 από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, και καλούσε εργοδοτουμένους αορίστου και ορισμένου χρόνου, ανάμεσα στους οποίους και τους Δεσμοφύλακες να επιτύχουν σε συγκεκριμένες εξετάσεις προκειμένου να έχουν μισθολογική ανέλιξη, αλλιώς, θα υφίσταντο κατακράτηση ή διακοπή της προσαύξησής τους.

Την περασμένη Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2023, η μέχρι εκείνη την ώρα στα χαρτιά εγκύκλιος “πήρε σάρκα και οστά”, αφού Δεσμοφύλακες διαπίστωσαν με έκπληξη σημαντικές και απροειδοποίητες μειώσεις στις απολαβές τους για τον Νοέμβριο, αποκοπές που κυμαίνονταν από 500 μέχρι και 1000 ευρώ.

Έναν μήνα νωρίτερα, και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο που μας πέρασε, περίπου 80 Δεσμοφύλακες ενημερώθηκαν από το Λογιστήριο του Τμήματος Φυλακών ότι επίκειται υποβάθμιση της μισθοδοτικής τους κλίμακας ή/και βαθμίδας, λόγω μη επιτυχίας σε εξετάσεις, που ζητούσε η επίμαχη εγκύκλιος του 2020, για την οποία, όπως μάς επεσήμανε μιλώντας στο AlphaNews.Live, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ, Πρόδρομος Χριστοφή, ουδείς εκ των λειτουργών των Φυλακών έτυχε ενημέρωσης.

Στο διάστημα των δύο ετών από την έκδοση της εγκυκλίου, Δεσμοφύλακες έπαιρναν κανονικά τις προσαυξήσεις τους, ενώ κάποιοι είχαν συμπληρώσει τα νόμιμα έτη υπηρεσίας για ανέλιξη και είχαν μεταπηδήσει στην επόμενη κλίμακα Α5. Όλα αυτά, με την ενεργοποίηση της εγκυκλίου ήρθαν να αναιρεθούν, με αποτέλεσμα τις αποκοπές αναδρομικά, όλων των προσαυξήσεων που λάμβαναν τα τελευταία δύο χρόνια, και την υποβάθμιση ακόμη λειτουργών (που είχαν στο μεταξύ ανελιχθεί στην Α5) πίσω στην Α2 κλίμακα.

Στις 5 Οκτωβρίου 2023 η ΙΣΟΤΗΤΑ με επιστολή της προς τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, την οποία κοινοποίησε και στον Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Φυλακών, Ιωάννη Καπνουλλά, σημείωνε το γεγονός πως η εν λόγω εγκύκλιος «δεν είχε ποτέ γνωστοποιηθεί στους επηρεαζόμενους Δεσμοφύλακες και κατά συνέπεια, αυτοί δεν γνώριζαν τις σχετικές πρόνοιες και υποχρεώσεις». Παράλληλα, η ΙΣΟΤΗΤΑ τόνιζε το “παράνομο” του περιεχομένου της, μιας και αυτή η εγκύκλιος ως έχει, “έρχεται σε άμεση αντίθεση με το άρθρο 13 του περί Ρύθμισης της Απασχόλησης Εργοδοτουμένων Αορίστου και Ορισμένου Χρόνου στη Δημόσια Υπηρεσία Νόμου του 2016 (Ν. 70(Ι)/2016)». Το εν λόγω άρθρο, όπως εξηγούσαν, «εντάσσει όλο το προσωπικό αορίστου χρόνου σε ευρύτερες εναλλάξιμες κατηγορίες συνδυασμένων κλιμάκων (π.χ. Α2-Α5-Α7) χωρίς προϋποθέσεις για μισθολογική εξέλιξη και άρα εισάγει παράνομους περιορισμούς και απαιτήσεις”.

Ο Πρόεδρος της ΙΣΟΤΗΤΑΣ, μιλώντας στο AlphaNews.Live, μας εξήγησε πως τέτοιου είδους προϋποθέσεις θα μπορούσαν να θεσπιστούν “μόνο μέσω της έκδοσης σχετικών Κανονισμών από το Υπουργικό Συμβούλιο”, κάτι “που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει σε καμία περίπτωση”.

Από την άλλη, φαίνεται, όπως μάς είπε ο κ. Χριστοφή, να παραβιάζεται «η αρχή της νομιμότητας της διοικητικής δράσης, αφού μέσω της συγκεκριμένης εγκυκλίου, εισάγονται νέοι περιορισμοί και απαιτήσεις χωρίς την απαραίτητη νομοθετική εξουσιοδότηση».

Εν ολίγοις, η ΙΣΟΤΗΤΑ θεωρεί δεδομένο πως εκδόθηκε μια εγκύκλιος απο το Τμήμα Δημίσιας Διοίκησης Προσωπικού, “χωρίς νόμιμη βάση” και έχοντας μπει σε χωράφια εκτός των εξουσιοδοτημένων αρμοδιοτήτων της, δηλαδή αυτά της νομοθετικής και αυτά της εκτελεστικής εξουσίας.

Από την άλλη σύμφωνα με τον κ. Χριστοφή, οι αποκοπές στους μισθούς των Δεσμοφυλάκων αποτελούν διοικητική πράξη η οποία διενεργήθηκε εν καταστάσει πλάνης (Άρθρο 46, Ν. 158(Ι)/1999), καθώς «στηρίζονται σε εσφαλμένη ερμηνεία του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου και ειδικότερα του Ν. 70(Ι)/2016». Επιπλέον, προσθέτει, «αποτελούν παραβίαση του περί Προστασίας Μισθών Νόμου του 2007 αναφορικά με τις άδικες αποκοπές μισθών και την ελεύθερη διάθεσή τους».

«Είναι απογοητευτικό και ανησυχητικό το γεγονός ότι ούτε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ούτε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Φυλακών απάντησαν ποτέ στην επιστολή της Συντεχνίας μας της 5ης Οκτωβρίου 2023, παρά τη σοβαρότητα του ζητήματος», μας είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΙΣΟΤΗΤΑΣ.

Πάντως, μετά και τις αποκοπές που είδαν στην μισθοδοσία τους οι ήδη χαμηλόμισθοι λειτουργοί των Φυλακών, η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Τμήματος Φυλακών, φαίνεται όπως μάς είπε ο κ. Χριστοφή, «να αδιαφορεί πλήρως για την επιβίωση αυτών των υπαλλήλων», κάτι που «προκαλεί θλίψη και αποτροπιασμό».

Σε κάθε περίπτωση, η ΙΣΟΤΗΤΑ καλεί την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Άννα Κουκκίδου, “να προβεί στις δέουσες ενέργειες για ανάκληση των παράνομων αποκοπών και για καταβολή ακέραιων των μισθών των Δεσμοφυλάκων, ενόψει και των εορτών των Χριστουγέννων”.

Σε επικοινωνία μας με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Κλαδικού Δεσμοφυλάκων της ΙΣΟΤΗΤΑΣ, Γιώργο Μαλτέζο, μας ανέφερε ότι ήδη από χθες βρίσκονται σε επικοινωνία με τους νομικούς εκπροσώπους τους, προκειμένου να λάβουν όλα τα δέοντα μέτρα προς προάσπιση των δικαιωμάτων τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *