Προέλαση Τούρκων στη νεκρή ζώνη – Παρακολουθεί η ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Σε νέα προκλητική ενέργεια προέβησαν κατοχικές δυνάμεις στη νεκρή ζώνη στον Άγιο Δομέτιο της Λευκωσίας.

Δυνάμεις του κατοχικού καθεστώτος, όπως έγινε αντιληπτό χθες περί τις 17:00 το απόγευμα, έκαναν εργασίας έξω από υποστατικό, το οποίο είναι γνωστό ως «σπίτι της Μαρουλλούς» και βρίσκεται αριστερά του οδοφράγματος του Αγίου Δομετίου και δεξιά του παλιού δρόμου που οδηγούσε στην σχολή «Γρηγορίου».

Φέρονται να εγκατέστησαν στο εν λόγω σημείο κατασκευή, αποτελούμενη από ψηλό πάσσαλο και ηλεκτρονική συσκευή, πιθανόν κάμερα. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για άνδρες που φορούσαν πολιτική περιβολή.=

Η Εθνική Φρουρά και ο Υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας, ενημερώθηκαν από την πρώτη στιγμή, ενώ από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας έγιναν αμέσως παραστάσεις μέσω Ηνωμένων Εθνών. Ειρηνευτές μετέβησαν στην περιοχή προσπαθώντας να ελέγξουν την κατάσταση.

Σε επιφυλακή βρέθηκε και η Αστυνομία Κύπρου, άνδρες της οποίας ειδοποιήθηκαν να περιπολούν στο σημείο. Ήταν, μάλιστα, έντονη η παρουσία τους στην οδό Συρακουσών και Αρχιμήδους.

Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για παρουσία δεκάδων Τούρκων στρατιωτών στην περιοχή και χθες αλλά και τις προηγούμενες ημέρες.

Αρμόδια πηγή που μίλησε στον «Φ», έκανε λόγο για ακόμη μια ενέργεια των Τούρκων με στόχο να αμφισβητήσουν περιοχές που εφάπτονται της πράσινης γραμμής.

Η αντίδραση της κυβέρνησης

Ως «σοβαρή συνεχιζόμενη παραβίαση της νεκρής ζώνης», χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, την τελευταία ενέργεια των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων, που αφορά στην τοποθέτηση σε ακατοίκητη κατοικία στη νεκρή ζώνη, στην περιοχή Αγίου Δομετίου, μεταλλικού ιστού, επί του οποίου τοποθετήθηκε περιστρεφόμενη κάμερα και αντένα.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ σχετικά με πληροφορίες για περιστατικό στη νεκρή ζώνη, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι επιβεβαιώνεται ότι το απόγευμα της Δευτέρας, αριθμός στρατιωτών των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων εισήλθαν στη νεκρή ζώνη, στην περιοχή Αγίου Δομετίου, ενώ μικρό κλιμάκιο του, εγκατέστησε σε ακατοίκητη κατοικία, γνωστή ως «Maria’s House» («Σπίτι της Μαρίας»), μεταλλικό ιστό, επί του οποίου τοποθετήθηκε περιστρεφόμενη κάμερα και αντένα.

Σημείωσε ότι τις προηγούμενες μέρες οι κατοχικές δυνάμεις είχαν επίσης προβεί σε ηλεκτροδότηση της οικίας προς υποστήριξη της ως άνω εγκατάστασης. Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης οι Τούρκοι στρατιώτες αποχώρησαν από τη νεκρή ζώνη, ανέφερε. «Το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως σοβαρή συνεχιζόμενη παραβίαση της νεκρής ζώνης», είπε ο κ. Λετυμπιώτης, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ειρηνευτική δύναμη για επαναφορά της κατάστασης εκεί που βρισκόταν πριν από τα πιο πάνω γεγονότα.

Παραβίαση του στάτους κβο στη νεκρή ζώνη κοντά στον Άγιο Δομέτιο επιχειρήθηκε από τις τουρκικές δυνάμεις, ανέφεραν πηγές τη Δευτέρα στο ΚΥΠΕ, σημειώνοντας ότι η ειρηνευτική δύναμη, ΟΥΝΦΙΚΥΠ, χειρίζεται το θέμα. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ ερωτηθείς σχετικά με το περιστατικό και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η κατάσταση είναι επί του παρόντος είναι ήρεμη και οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ παρακολουθούν την κατάσταση μετά από αναφορές προσωπικού ασφαλείας κοντά στην ουδέτερη ζώνη. «Συνεργαζόμαστε με την τουρκοκυπριακή πλευρά για να αποτρέψουμε εντάσεις και να διασφαλίσουμε τη διατήρηση του status quo», πρόσθεσε.

Οι κάτοικοι της περιοχής σε δηλώσεις του εξέφρασαν την έντονη τους ανησυχία για την κατάσταση και τις κινήσεις των Τούρκων. Όπως ανέφεραν χθες το απόγευμα συγκεντρώθηκαν μέσα στη νεκρή ζώνη κάπου 30 με 40 Τούρκοι στρατιώτες οι οποίοι ήταν παραταγμένοι και φώναζαν συνθήματα. Σύμφωνα με τους κατοίκους του Αγίου Δομετίου οι Τούρκοι προβαίνουν σε κινήσεις στην νεκρή ζώνη εδώ και 2-3 μήνες. Εξέφρασαν φόβο για την κατάσταση που δημιουργείται λόγω των τουρκικών κινήσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *