Μειώθηκαν οι μεταναστευτικές ροές, αυξήθηκαν οι επιστροφές

Φθίνουσα πορεία καταγράφουν οι ροές παράτυπων μεταναστών προς την Δημοκρατία το τελευταίο διάστημα, ως αποτέλεσμα των μέτρων που έλαβε το Υπουργείο Εσωτερικών τους περασμένους οκτώ μήνες. 

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στην εκπομπή ALPHA Καλημέρα ο Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Εσωτερικών, υπάρχει μια μείωση της τάξης του 50% στις αιτήσεις που υποβάλλονται για άσυλο, ενώ αυξήθηκαν κατά 60% οι επιστροφές. 

Καθοριστικός παράγοντας ήταν, μεταξύ άλλων, και η πρόσληψη πρόσθετου προσωπικού για εξέταση των αιτήσεων ασύλου, που οδήγησε στην ελαχιστοποίηση του χρόνου της διαδικασίας. 

Λοΐζος Χατζηβασιλείου – Διευθυντής Γραφείου Υπουργού Εσωτερικών

Καλύπτουμε και ένα πολύ μεγάλο μέρος από τις προηγούμενες εκκρεμότητες. Αυτές οι οποίες βρίσκονταν εκεί, τις 26.000 που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα, πλέον αρχίζει να μειώνεται και αυτός ο αριθμός των παλιών εκκρεμοτήτων.

Πρόκειται για ένα δεδομένο που λειτουργεί αποτρεπτικά για όποιον σχεδιάζει να έρθει παράτυπα στην Κύπρο, καθώς πλέον δεν υπάρχει η δυνατότητα παράτασης της διαμονής με διάφορους αθέμιτους τρόπους. 

Λοΐζος Χατζηβασιλείου – Διευθυντής Γραφείου Υπουργού Εσωτερικών
Μέσω αυτής της επίσπευσης και της μείωσης της δυνατότητας για εργοδότηση στους 9 μήνες, και των ελέγχων που γίνονται από το Υπουργείο Εργασίας για πάταξη της παράνομης εργοδότησης, θεωρούμε ότι πετυχαίνουμε ακριβώς αυτόν τον στόχο, να μην είναι η Κύπρος ελκυστικός προορισμός. 

Αντιδεοντολογική συμπεριφορά από δικηγόρους και ΜΚΟ
Ο κ. Χατζηβασιλείου επεσήμανε ότι για να διαχειριστεί αποτελεσματικά το μεταναστευτικό απαιτείται προσπάθεια και συλλογική δράση στη βάση της ίδιας κατεύθυνσης από όλους. 

Ερωτηθείς σχετικά με τις καταγγελίες για δράσεις δικηγορικών γραφείων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων απάντησε: 

Λοΐζος Χατζηβασιλείου – Διευθυντής Γραφείου Υπουργού Εσωτερικών
Διαπιστώθηκε στη βάση συγκεκριμένων στοιχείων που είχε το Υπουργείο, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, χωρίς να γίνεται γενίκευση από πλευράς μας, υπήρξε μια αντιδεοντολογική συμπεριφορά, σε σχέση με το πών προσεγγίζονταν αλλοδαποί ή αιτητές ασύλου και πώς τους υπόσχονταν ορισμένοι να τους εξασφαλίσουν παραμονή στη Δημοκρατία στη βάση επιχειρημάτων που είναι ανεδαφικά.

Για εμάς αυτό το πράγμα είναι ανεπίτρεπτο, προσέθεσε, σημειώνοντας ότι θα προχωρήσει το Πειθαρχικό Σώμα με εξέταση της καταγγελίας. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *