Ξανά στη Βουλή οι υπερωρίες της συνεργάτιδας της Πρώτης Κύριας

Επανήλθε η Προεδρία της Δημοκρατίας στη Βουλή για τις υπερωρίες της συνεργάτιδας της Πρώτης Κυρίας, Μαρία Στατιώτη, η οποία εργαζόταν στο ΡΙΚ και αποσπάσθηκε στο Προεδρικό.

Δύο μήνες μετά το μπλόκο που έστησαν τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών για την αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €6.800, το οποίο θα διατίθετο για την υπερωριακή απασχόληση της συγκεκριμένης συνεργάτιδας, το νέο αίτημα που υποβλήθηκε  είναι κατά πολύ πιο μειωμένο.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο τα κόμματα δεν συναίνεσαν στην αποδέσμευση των σχετικών πιστώσεων λόγω των  τοποθετήσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, καθώς υποστήριξε πως δεν γίνεται σωστός έλεγχος στους εργαζομένους που αποσπώνται από άλλες υπηρεσίες στο προεδρικό. Να σημειωθεί πως στο νέο σημείωμα της Διοίκησης της Προεδρίας που προωθήθηκε στη Βουλή, δεν ξεκαθαρίζονται οι λόγοι για τους οποίους έχει κουτσουρεύθει το συνολικό κονδύλι για τις υπερωρίες, δηλαδή από €6.800 μειώθηκε στις €2.715.

Συγκεκριμένα, η Προεδρία απαιτεί την αποδέσμευση κονδυλίου ύψους 2.715 το οποίο αφορά τις υπερωρίες της συνεργάτιδας της Πρώτης Κυρίας από την 1η Μαρτίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2023. Όπως διευκρινίζεται υπερωριακή αμοιβή ύψους €2.130 αφορά την περίοδο 1η Μαρτίου μέχρι την 31η Οκτωβρίου του 2023 ενώ ποσό ύψους €585 αφορά τις υπερωρίες της συγκεκριμένης συνεργάτιδας από την 1η Νοεμβρίου μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με την επιστολή της Διοίκησης της Προεδρίας η υπερωριακή απασχόληση αφορά σε χρόνο που βεβαιώνεται από το μηχανογραφικό σύστημα καταγραφής χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία καθώς και σε εργασία, όπου απαιτείτο η φυσική παρουσία της συγκεκριμένης υπαλλήλου. Επίσης, διευκρινίζεται πως δεν περιλαμβάνονται οι ώρες εργασίας της συνεργάτιδας της Πρώτης Κυρίας με τη μέθοδο της τηλεργασίας.

Πριν από μερικούς μήνες , όταν τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών συζητούσαν το προηγούμενο αίτημα της Κυβέρνησης, διαπιστώθηκε πως η τότε Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Δόξα Κωμοδρόμου, η οποία είχε αποσπαστεί από το Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Προεδρικό, λάμβανε υπερωρίες για να συμμετέχει  σε δοξολογίες για εθνικές επετείους, για κηδείες, για διαλέξεις, για ετοιμασία ομιλιών, για συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου, για συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατία. Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε το Υπουργείο Οικονομικών είχε αποσύρει το αίτημα ενώ Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος  υπέβαλλε την παραίτηση της.

Νέα απόσπαση από το ΡΙΚ

 Στο μεταξύ, με το νέο αίτημα της Διοίκησης της Προεδρίας, ήρθε στο φως και η απόσπαση άλλης μια δημοσιογράφου εργοδοτούμενης αορίστου χρόνου από το ΡΙΚ στο προεδρικό. Συγκεκριμένα αφορά τη συνεργάτιδα της Επίτροπου Ισότητας Φύλων η οποία έχει αποσπαστεί από την 1η Οκτωβρίου μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου του 2026 για την εκτέλεση ειδικών καθηκόντων. Το κυβερνητικό αίτημα αφορά την καταβολή της μισθοδοσίας της συγκεκριμένης εργαζόμενης ύψους €10.061 μέχρι το τέλος του χρόνου. Τέλος, ποσό €58.726 θα διατεθεί για να καλυφθούν και οι μισθοί άλλων τριών εργαζόμενων στο προεδρικό. Οι συγκεκριμένοι έχουν αποσπαστεί από το ΤΕΠΑΚ, το Συμβούλιο Αποχετεύσεως Λευκωσίας και από τον ΓΕΡΗΕΤ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *