Φυτιρής στο eCosmoscy για την υποψηφιότητα του για την Δημαρχία του Δήμου Παραλιμνίου – Δερύνειας

Στο eCosmoscyμίλησε ο Yποναύαρχος εν αποστρατεία και Διευθυντής της Μαρίνας Αγίας Νάπας, Κώστας Φυτιρής, για την απόφασή του να κατέλθει ανεξάρτητος για την δημαρχία του Δήμου Παραλιμνίου -Δερύνειας

Κληθείς να σχολιάσει ποια ήταν τα κίνητρα που τον έκαναν να θέσει υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος, o κ. Φυτιρής είπε πως: “Η αποστολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η εξασφάλιση της ευημερίας των Δημοτών και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ικανοποίηση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας. Ως εκ τούτου, η ευημερία των δημοτών δεν εξαρτάται απο τα κόμματα, αφού η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν  ψηφίζει νόμους και δεν κάνει εξωτερική πολιτική. Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να επιστρέφει στους Δημότες τους φόρους που πληρώνουν, οι περισσότεροι από το υστέρημα τους, με υπηρεσίες και έργα, με στόχο την αναβάθμιση της καθημερινότητας και την συνεχή ευημερία τους. Συνεπώς η κομματική κατά κάποιον τρόπο εμπλοκή, πρέπει να περιοριστεί, στο να στηρίξει ανθρώπους, στους οποίους να  πιστεύουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της κοινωνίας και όχι επειδή  ο ενδιαφερόμενος υποψήφιος είναι εγγεγραμμένο μέλος κόμματος. Έχω πολύ συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία από την πολύχρονη υπηρεσία μου, τόσο στην κρατική υπηρεσία όσο και στον ιδιωτικό τομέα και πιστεύω ότι οφείλω να την διαθέσω για το καλό της ιδιαίτερης πατρίδας μου. Με αυτή την λογική αποφάσισα να κατέλθω ως ανεξάρτητος υποψήφιος για την Δημαρχία του νέου Δήμου Παραλιμνίου – Δερύνειας . Η υποψηφιότητα μου είναι ανεξάρτητη αφού επιθυμώ να υπηρετήσω όλους τους δημότες ανεξαρτήτως κομματικών πεποιθήσεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχω πολιτικές πεποιθήσεις αλλά  αυτό δεν εξαρτάται από το αν είμαι κομματικό μέλος.

Συνεχίζοντας ο κ. Φυτιρής είπε πως: Όπως είπα και σε μια άλλη συνέντευξη και δεν είναι δικός μου ορισμός, πολιτική, δεν είναι η κομματική ιδιότητα. Πολιτική είναι η τέχνη και η ικανότητα κάποιου να γεννά ιδεές και να τις εφαρμόζει πρός όφελος της κοινωνίας με το χαμηλότερο κόστος, στον ελάχιστο χρόνο. Για εμένα αυτό είναι πολιτική και αυτήν την πολτική θα ακολουθήσω

Απαντώντας σε ερώτηση σε περίπτωση εκλογής του πως θα συνδυάσει τα καθήκοντα  του διευθυντή της Μαρίνας της Αγίας Νάπας με αυτά του Δημάρχου, ο κ. Φυτιρής είπε πως “Δεν θα τα συνδυάσω. Αν εκλεγώ θα φύγω απο την Μαρίνα της Αγίας Νάπας. Γνωρίζωπολύ καλά ότι η εκλογή μου θα με επιφορτίσει με πολλές παραπάνω ευθύνες και ούτε οικονομικά με συμφέρει, όμως η πρόκληση για μένα είναι μεγάλη και πάντα οι προκλήσεις με τραβούσαν σαν μαγνήτης. Τώρα μάλιστα με δεδομένο την μεταρρύθμιση που είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα για την τοπική αυτοδιοίκηση, πιστεύω ότι απαιτείται μεγάλη προσπάθεια και για μένα είναι μια μεγάλη πρόκληση. Παρά το γεγονός ότι η εργασία στην Μαρίνα Αγιας Νάπας ειναι πολύ ευχάριστη και η συνεργασία μου τόσο με το προσωπικό, όσο και με τους ιδιοκτήτες είναι άριστη και μου δίνει καθημερινή ικανοποίηση, εν τούτοις πιστεύω ότι τώρα μπορώ και πρέπει  να ασχοληθώ με τα κοινά, εφόσον το επιθυμώ  και είμαι σίγουρος ότι μπορώ να υπηρετήσω τον τόπο μου.  Η Μαρίνα έχει ολοκληρωθεί, είναι ένας παράδεισος, όπως μπόρεις να διαπιστώσεις και μόνος σου, αλλά επιλέγω την πρόκληση, με την πίστη οτι θα πετύχω τους στόχους που θα θέσω.

Σε άλλη έρωτηση αν θεωρεί την επαρχία Αμμοχώστου τον τελευταίος τροχό της αμάξης σε πολλά γεγονότα είπε πως ‘Νομίζω ότι είναι ο τελευταίος τρόχος της αμάξης όσον αφορά την κρατική ενίσχυση, και την κρατική μέριμνα. Επειδή έζησα την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου μετά το 74, σε διαβεβαιώ ότι στηρίχθηκε κυρίως στην ιδιωτική πρωτοβουλία και όχι στην κρατική ενίσχυση. Αν δεν δραστηριοποιούνταν άνθρωποι που είχαν ξενοδοχεία στην Αμμόχωστο, εαν δεν μοχθούσαν νυχθημερόν οι άνθρωποι των χωριών και των κοινοτήτων, δεν θα φθάναμε σε αυτό το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, δηλαδή στο να συμβάλει η ελεύθερη επ. Αμμοχώστου στο 40% περίπου του τουριστικού εισοδήματος της πατρίδας μας. Όμως απο την πλευρά του κράτους η ελ. επ. Αμμοχώστου δεν έτυχε της μέριμνας που της αναλογεί. Ένας απο τους κύριους στόχους μου, αν οι συνδημότες μου με τιμήσουν με την ψήφο τους, είναι η συνεργασία μου με όλους και με  συλλογική προσπάθεια, η επ. Αμμοχώστου να πάρει αυτά που δικαιούται. Τίποτα παραπάνω αλλα και τίποτα λιγότερο!!

Όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι με την σύμπτυξη των δήμων, πιθανόν να υπάρξουν σύμφέροντα ή συγκρουσεις, ο κ. Φυτιρής είπε πως:” Σε όλους του οργανισμούς  έαν δεν υπάρχουν θετικές σκέψεις, καλή διάθεση και συναινετική προσπάθεια, οι συγκρούσεις πάντα θα υπάρχουν. Ακόμα και σε ένα σπίτι υπάρχουν αντιπαραθέσεις. Σίγουρα θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Σημασία όμως έχει όποιος έχει διαφορετική άποψη να την καταθέτει με επιχειρήματα και τεκμηρίωση ώστε να προσπαθήσει να πείσει. Συγκρούσεις  μόνο για να δημιουργήσουν εντυπώσεις, χωρίς να υπάρχει τεκμηρίωση και επιχειρηματολογία, δεν είναι αναγκαίες και το μόνο που θα καταφέρουν είναι να υπάρχει διχασμός και να «αξιοποιείται»  απο τις κυβερνητικές υπηρεσίες για να μην δίδουν αυτά που δικαιούται η επαρχία.

Σε ερώτηση σχετικά με ποια στρατηγική πρέπει να ακολουθηθεί για την επίλυση των προβλημάτων των δημοτών, ο ανεξάρτητός υποψήφιος, είπε πως: “Απαιτείται ένας πάρα πολύ καλός σχεδιασμός, ο οποίος θα χωρίζει τα ζητήματα σε τρεις κατηγορίες. Τα βραχυπρόθεσμα, τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα. Μακροπρόθεσμα, είναι τα έργα που απαιτούν μεγάλα κονδύλια και πολύχρονες μελέτες. Τα μεσοπρόθεσμα, είναι έργα τα οποία, είτε είναι ώριμα και δεν έχουν αρχίσει, είτε πρέπει να ωριμάσουν για να αρχίσουν. Δηλαδή πλατείες, οι χώροι πρασίνου, τα πάρκα, οι βιβλιοθήκες, σύγχρονα αμφιθέατρα, οι αθλητικοί χώροι, τα ειδικά κέντρα για παιδιά με αναπηρίες, τα γηροκομεία. Αυτά είναι μεσοπρόθεσμα έργα, τα οποία μπορούν να κωδικοποιήθουν, να γίνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σχεδίασης και εκτέλεσης. Τα βραχυπρόθεσμα είναι η καθαριότητα, η οργάνωση των δήμων, η ετοιμότητα των υπηρεσιών του δήμου να παρέχει υπηρεσίες στους δημότες στον ελάχιστο χρόνο. Το να οργανωθεί ο δήμος, έτσι ώστε αυτά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, να είναι σε ετοιμότητα, είναι και δείκτης ευημερίας των δημοτών. Ο δείκτης ευημερίας των δημοτών είναι οι υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας και να βρίσκει άμεσα λύσεις όταν αποταθεί ο δημότης στο δήμο. Επίσης δείκτης ευημερίας είναι να  υπάρχουν χώροι να περπατήσει ο δημότης, να υπάρχουν πιχνιδότοποι για τα παιδιά, να υπάρχει μέριμνα για τους ηλικιώμενους, να είναι σε ετοιμότητα ο Δήμος να παρέχει υπηρεσίες σε άτομα της τρίτης ηλικίας. Δείκτης ευημερίας  είναι να δίδεται η ευκαιρία στους δημότες όλων των ηλικιών να παράγουν πολιτισμό σε συνεργασία με τον Δήμο και με όλα τα πολιτιστικά σύνολα που δραστηριοποιούνται στον τόπο. Όλα αυτά και άλλα πολλά που αφορούν στην καθημερινότητα του δημότη, είναι τα βραχυπρόθεσμα που αν εκλεγώ θα είναι απο τα πρώτα πράγματα που θα κάνω!!

Έχω ένα στρατηγικό πλάνο, που πιστεύω ότι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, αρκεί να υπάρχει σύμπνοια και συναίνεση, για τα οποία θα αγωνιστώ να πετύχω και προεκλογικά και γιαυτό επιλέγω να διεξάγω αυτόν τον αγώνα σε χαμηλούς τόνους, χωρίς προεκλογικές κορώνες και διαμάχες.

Όσον αφορά τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ερωτηθείς αν θεωρεί ότι ο Δήμος θα μπορούσε να συνεργαστεί με τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας για επίλυση των προβλημάτων είπε πως: “Eιναι υποχρέωση του Δήμου να καταγράφει τα προβλήματα των δημοτών και να προσπαθεί να τα επιλύει. Η ευημερία αφορά όλους τους πολίτες, φτωχούς και πλούσιουςΚαι προφανώς αυτοί που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, θα βοηθηθούν από τον δήμο, παράλληλα με αυτά που θα απαιτεί  ο δήμος απο το Υφυπουργείο κοινωνικής πρόνοιας . Είμαι της άποψης ότι δεν υπάρχει πρόβλημα χωρίς λύση, αρκεί το πρόβλημα να τεθεί σαν στόχος. Εαν κάποιος βλέπει τα προβλήματα ως προβλήματα τότε δεν θα τα λύσει ποτέ.

Το μήνυμα που είπε κλείνοντας ο κ. Φυτιρής ήταν: «Είναι θετικό ότι υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι. Κάποιοι το βλέπουν αρνητικά γιατί το κρίνουν αριθμητικά. Το να υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι σήμαινει ότι ενδιαφέρονται για τα κοινά. Αυτό που έχει σημασία είναι οι υποψήφιοι να μπουν σε ένα αγώνα ευγενούς άμιλλας.  Να προβάλουν τις θέσεις τους με καθαρότητα και διαφάνεια και να ακολουθήσουν μια πορεία η οποία δεν θα είναι συκοφαντική για τους υπόλοιπους. Να προβάλουν τα επιχειρήματα τους και αν πείσουν τους δημότες καλώς. Αυτή είναι και η αρχή της Δημοκρατίας άλλωστε. Πιστεύω ότι οι δημότες θα επιλέξουν και θα αξιολογήσουν, την προσωπικότητα, το ήθος, τις ικανότητες του κάθε υποψηφίου, χωρίς κομματικές παρωπίδες. Ο κόσμος πλέον είναι μορφωμένος και έχω την πεποίθηση ότι θα κρίνει και θα αξιολογήσει σωστά ποιος είναι ο καταλληλότερος για να αναλάβει την δημαρχία του Δήμου Παραλιμνίου -Δερύνειας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *