“Ψάχνουν” να βρουν ποιος ενέκρινε την κυκλοφορία των λεωφορείων. Έρευνα Βαφεάδη μετα το συμβάν με το φλεγόμενο λεωφορείο

Ο υπουργός Μεταφορών πρώτα έδειξε κίτρινη κάρτα και μετά σφύριξε ακινητοποίηση 570 λεωφορείων αφού όπως αναφέρει, από τις 10 Οκτωβρίου, όταν ξέσπασε φωτιά σε λεωφορείο ζητήθηκε από τις εταιρείες να εγκαταστήσουν σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης σε όλα τα λεωφορεία.

Τώρα όλοι σπεύδουν να εγκαταστήσουν τα συστήματα πυρόσβεσης ενώ ο ίδιος ο κ. Βαφεάδης έδωσε οδηγίες να διεξαχθεί έρευνα προκειμένου να καταδειχθεί ποιος ευθύνεται για το γεγονός ότι λεωφορεία κυκλοφορούσαν χωρίς το σύστημα πυρόσβεσης και αν κρύβεται κάτι πίσω από το χειρισμό του όλου θέματος.

Ανάμεσα σε άλλα, τριμελής επιτροπή η οποία διορίστηκε ήδη, θα εξετάσει και τη θέση των εταιρειών, πως όταν επρόκειτο να υπογραφούν οι συμβάσεις, αυτές δήλωσαν ποια λεωφορεία θα χρησιμοποιούσαν και ότι το Υπουργείο τα είδε και τα ενέκρινε. Το ζήτημα είναι ποιος τα έλεγξε, ποιος τα ενέκρινε, με βάση ποια δεδομένα κ.ο.κ., είπε ο κ. Βαφεάδης, ο οποίος πρόσθεσε: «Βρίσκεται έρευνα σε εξέλιξη ως προς το τι συνέβη και κυκλοφόρησαν τα λεωφορεία».

Παράλληλα, αναγνωρίζει ότι η απόφαση για ακινητοποίηση εκατοντάδων λεωφορείων δεν ήταν δημοφιλής αλλά θεωρεί πως η ασφάλεια και η ζωή των μαθητών τίθενται υπεράνω.

Την ίδια ώρα, εταιρείες λεωφορείων σπεύδουν να βρουν μηχανισμούς πυρόσβεσης και κάποιοι διαμήνυσαν ότι βρήκαν ήδη στην κυπριακή αγορά αν και κάποιοι αναφέρουν πως  εγείρεται και θέμα συμβατότητας γι’ αυτό ίσως τελικά χρειαστεί κάποιος αριθμός μηχανισμών να εισαχθεί.

Πάντως, ο υπουργός ξεκαθαρίζει πως μόνο η αγορά και η εγκατάσταση του εξοπλισμού αυτόματης πυρόσβεσης δεν αρκεί και προσθέτει, πως για να επαναλειτουργήσουν τα λεωφορεία απαιτείται έλεγχος και πιστοποίηση από τεχνικό, ο οποίος θα θέσει και την υπογραφή του, ότι τα λεωφορεία πέρασαν από συντήρηση και μάλιστα με βάση τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Ο τεχνικός θα αναλάβει και την ευθύνη του ελέγχου, είπε ο υπουργός. 

Ο υπουργός Μεταφορών κ. Αλέξης Βαφεάδης, σχολιάζοντας το γεγονός ότι πολλοί δυσανασχέτησαν από την απόφαση της Παρασκευής να τερματιστεί η μεταφορά μαθητών μέχρι να εγκατασταθεί σε όλα τα λεωφορεία σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης, ανέφερε:

Κατανοώ όσους αντιδρούν και κάνουμε ό,τι μπορούμε να επισπευσθεί η διαδικασία εγκατάστασης και επαναδρομολόγηση των λεωφορείων με ασφάλεια, όμως δεν αποφασίσαμε ελαφρά τη καρδία τον τερματισμό των δρομολογίων. Στις 10 Οκτωβρίου όταν ξέσπασε φωτιά σε δεύτερο λεωφορείο ζήτησα ενημέρωση και ακολούθως έδωσα οδηγίες και εστάλη επιστολή μέσω της οποίας ζητούσαμε από τις εταιρείες να εγκαταστήσουν συστήματα αυτόματης πυρόσβεσης σε όλα τα λεωφορεία, κάτι το οποίο αφορούσε τα παλαιότερα, δεδομένου ότι τα σύγχρονα λεωφορεία που συμμετέχουν στις συμβάσεις με το δημόσιο, διαθέτουν αυτόματους μηχανισμούς πυρόσβεσης.

Την περασμένη Παρασκευή όταν προκλήθηκε φωτιά σε τρίτο, κατά σειρά, λεωφορείο, πληροφορήθηκα ότι ουδείς προχώρησε στην εγκατάσταση των συστημάτων που ζητήθηκαν. Από την μια ήταν η ταλαιπωρία γονέων και μαθητών και από την άλλη η ασφάλεια τους την οποία δεν θέλαμε να διακινδυνεύσουμε, παρά τις αντιδράσεις των εταιρειών που επηρεάζονται αλλά και των μαθητών.

Ο κ. Βαφεάδης ανέφερε επίσης, πως το υπουργείο Μεταφορών δεν θα περιοριστεί στον έλεγχο των μαθητικών λεωφορείων αλλά θα επεκταθεί σε όλα τα μεταφορικά οχήματα, είτε αφορούν την μεταφορά ανθρώπων είτε και εμπορευμάτων. Αναγνωρίζουμε ότι οι φωτιές σε λεωφορεία δεν αποτελούν αποκλειστικό φαινόμενο της Κύπρου αφού παρατηρούνται σε όλο τον κόσμο και από μια πρώτη ματιά διαπιστώσαμε ότι στη Βρετανία το 2021 υπήρχαν 100 τέτοια περιστατικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε απώλειες, είπε ο κ. Βαφεάδης, ο οποίος πρόσθεσε πως οι πολίτες πρέπει να προστατευθούν.

Ψάχνουν για το πρόβλημα

Σχολιάζοντας σχετικές πληροφορίες ανέφερε, πως οι μάρκες λεωφορείων στα οποία ξέσπασε φωτιά δεν είναι οι ίδιες, αν και όπως είπε, μία από αυτές φαίνεται να παρουσιάζει αρκετά τέτοια περιστατικά (εκτός Κύπρου). Ένα από τα περιστατικά στην Κύπρο φαίνεται να αποδίδεται, εν μέρει, και στον ανθρώπινο παράγοντα, αλλά ο υπουργός με βάση ενημέρωση της οποίας έτυχε εστιάζει στη συντήρηση των οχημάτων. Όπως πληροφορούμαστε από πηγή που πρόσκειται στις εταιρείες, το πρόβλημα σχετίζεται και με την απώλεια λαδιού από συγκεκριμένο εξάρτημα. Το λάδι που χάνεται φαίνεται να αναφλέγεται και η φωτιά που ξεσπά φέρεται να προκαλεί νέα φωτιά με την καύση πλαστικού δοχείου λαδιού. Το λάδι αυτό με τη σειρά του διαρρέει σε δύο σημεία της μηχανής, όπου αναπτύσσονται σχετικά ψηλές θερμοκρασίες λειτουργώντας πλέον ωσάν να ήταν καύσιμη ύλη φουντώνοντας περαιτέρω τη φωτιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *