Φόβος , αποτυχία, απογοήτευση και επαναπρογραμματισμός υποσυνειδήτου – Της Χριστίνας Ζαβού και Νάσιας Κουτή

Φόβος = αποτυχία και απογοήτευση επαναπρογραμματισμού στο υποσυνείδητο . Για να επιτεχθεί ο Επανά- προγραμματισμός θα πρέπει να κατανοήσω τους στόχους μου τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία μου .

Προσδιορίζω τις προτεραιότητες μου για να ελέγχω και να εξελιχτώ σε πιο υπεύθυνο άτομο, πρώτα για μένα . Καταγράφω τις αλλαγές που εκδηλώνονται , κάνω ενδοσκόπηση κάποιες καταστάσεις για να μπορέσω να κατανοήσω το εσωτερικό περιθώριο ανάπτυξης μου και να γίνουν οι στόχοι μου , πιο ενδιαφέρον και εφικτοί. Άκου τους φόβους μου , οι οποίοι έχουν να κάνουν με διάφορους τομείς στην ζωή μας. Αφιερώνω χρόνο για να αναπτυχθεί το σχέδιο των στόχων μου.

Οι φόβοι οδηγούν σε αναβλητικότητα αν δεν τους αντιμετωπίσεις καθαρά ( οραματισμός & επιβεβαίωση ). Η επανάληψη του στόχου – σκεψης βελτιώνει τον εαυτό μας . Επίσης η αξιοποίηση των συνειδητών παραστάσεων της καθημερινότητας δυναμώνει τον υποσυνείδητο νου , το μυαλό κάνει καταγραφή στα πάντα .

Για να επικεντρωθεί κάποιο άτομο στο στόχο του διανοητικά , πρέπει να παρατηρεί τον τρόπο αντίδρασης και συναισθημάτων , το οποίο χρειάζεται μεγάλη εξάσκηση .

Το αποτέλεσμα του επανα -προγραμματισμού φαίνεται σταδιακά και σε κάθε άτομο λειτουργεί διαφορετικά για να μπορέσει να εκπληρώσει τους στόχους / επιθυμίες του. Αυτό βοηθά στην συγκρότηση των σκέψεων πράξεις , διαχωρισμός συναισθημάτων , για να μπορεί να ηρεμήσει το νοητικο σύστημα. Επιλέγω τι χρειάζομαι και τι δεν χρειάζομαι για να είμαι πρώτα καλά και να μπορώ να έχω και καλύτερες σχέσεις με τους γύρω μου.

Στο υποσυνείδητο νου αποθηκεύονται οι πεποιθήσεις , αξίες , συναισθήματα της στιγμής , ερεθίσματα και συμπεριφορές του παρελθόντος . Γι αυτό οι εμπειρίες που βιώνει ο νους , εκδηλώνονται αργότερα με διάφορες συμπεριφορές , είτε θετικές , είτε αρνητικές π.χ. όταν ακούμε ένα έντονο δυνατό θόρυβο , ανοίγοκλείνουμε τα μάτια και μας πιάνει φόβος . Επίσης όταν οδηγούμε το αυτοκίνητο η διαδικασία της αυτοματοποίησης γίνεται με αντανακλαστικές κινήσεις για έχει προγραμματιστεί ο υποσυνείδητος νους. Το ίδιο συμβαίνει και με διάφορες άλλες συμπεριφορές ακόμα και στα θέματα εξαρτήσεων ουσιών . Ανάμεσα στο συνειδητό και ασυνείδητο νου , υπάρχει η συγκριτική και η κριτική ικανότητα , που κριτικάρει.

Στα διατροφικά ζητήματα , να αναφέρουμε ότι η ρύθμιση της ποσότητας και του κορεσμού είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας . Έχει να κάνει με την αλλαγή του τρόπου που τρεφόμαστε , πως σκεφτόμαστε , πως αισθανόμαστε την συγκεκριμένη στιγμή και πως πράττουμε στα θέματα της τροφής μας , χωρίς να περιορισμούς , άγχος και υπερφαγικές τάσεις . Η ρύθμιση της ποσότητας πείνας και κορεσμού είναι σημαντικά στο θέμα όρεξης και φυσιολογίας του σώματος μας .

Η σταθερή συχνότητα γευμάτων , οι μικρές ποσότητες , και προσεγμένες φέρουν καλύτερα αποτελέσματα. Επίσης η αυτό – παρατήρηση και η διατροφικη συμπεριφορά ελέγχει καλύτερα τα εξωτερικά μας ερεθίσματα ( στις εξόδους μας για φαγητό) . Είναι η βελτίωση της εξωτερικής μας εικόνας και η διατήρηση του βάρους μας , βάση του κάθε ατόμου και σωματότυπου διαφορετικά .

Επίσης η διαχείριση του στρες ( διαφραγματικές αναπνοές ) και η ψυχο- εκπαίδευση είναι ιδιαίτερα βοηθητικές για την κατανόηση και την τροποποίηση , όπου καταναλώνεται οποιαδήποτε τροφή που έχει άμεση σχέση με το ψυχικό μας κόσμο . Μαθαίνω ως άτομο να συνδυάζω τροφές που κάνουν για μένα , για να έχω μια φυσιολογική υγεία , χωρίς να προκαλείται δυσφορία και διάφορες άλλες δυσλειτουργικές παθολογικές ασθένειες .

Η κατανάλωση τροφών υπό το στρες και ποσοτήτων συσχετίζονται με την αύξηση του λίπους και της ινσουλινοαντιστασης , που σημαίνει ότι το άτομο , δεν καταλαμβάνει ποτέ πρέπει να βάλει όρια , και θα πρέπει να συμβουλευτεί διατροφολόγο.

Για την καλύτερη αντιμετώπιση του μεταβολισμού , προϋποθέτει μόνιμες αλλαγές στα θέματα διατροφής μας ( βασικός μηχανισμός επιβίωσης ) . Να αναφέρουμε ότι η υψηλή κατανάλωση φρούτων , λαχανικών , ξηρών καρπών , ψαριών , επιδρά θετικά στην αντιμετώπιση διαφόρων κλινικών περιστατικών , φροντίζοντας έτσι το καλύτερο επανα -προγραμματισμό των σχέσεων μας και της Διατροφής μας .

Καλό Επανα-προγραμματισμό λοιπόν ! 


Γράφουν : Χριστίνα Ζαβού Ψυχολόγος / Ψυχοθεραπεύτρια .
Νάσια Κουτή Διατροφολόγος / Διαιτολόγος λ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *