ΕΣΚ για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων: Καλούμε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει

Τη λύπη της εκφράζει η Ένωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), η οποία όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της ενημερώθηκε και επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, ότι σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες η Κύπρος συμπεριλαμβάνεται στις επτά χώρες που στην ψήφιση της Ευρωπαϊκής Πράξης για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (EMFA) υποστηρίζουν την έγκριση και άρθρου που θα επιτρέπει την παρακολούθηση των δημοσιογράφων στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας».

Οι άλλες έξι χώρες που είναι υπέρ του εν λόγω άρθρου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Φινλανδία, η Ελλάδα, η Μάλτα και η Σουηδία. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η ΕΣΚ, ενώνει τη φωνή της με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και όλες τις δημοσιογραφικές ενώσεις στην Ευρώπη, «εκφράζει ακόμη μια φορά την έντονη ανησυχία της ότι εάν κάτι τέτοιο εφαρμοστεί η ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης θα δεχθεί τεράστιο πλήγμα, και οι δημοσιογράφοι και οι πηγές τους θα τεθούν σε κίνδυνο».

«Από την επίμαχη πρόνοια ελλοχεύουν τεράστιοι κίνδυνοι για την ελευθεροτυπία και την ελευθερία έκφρασης. Σε τελευταία ανάλυση, ελλοχεύουν κίνδυνοι για το δημοκρατικό γίγνεσθαι».

Ως εκ τούτου, η ΕΣΚ καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει, έστω και την υστάτη, τη στάση της και να μη συμβάλει στην νομιμοποίηση της παρακολούθησης των δημοσιογράφων. Καλεί επίσης την εξαμελή αντιπροσωπεία της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προστατεύσει τη δημοσιογραφική κοινότητα από τους επαπειλούμενους κινδύνους για την ελευθεροτυπία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *