Μια όμορφη τέχνη μια παλέτα χρωμάτων

ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

Μια όμορφη τέχνη  ενός καταξιωμένου καλλιτέχνη, σχεδιασμός υφασμάτων, τα σχεδία εμπνευσμένα από φύση … απολύστε τον στην μοναδική συνέντευξη

  1. Θα ήθελα να πεις την πορεία των σπουδών σου και την καριέρα σου μέχρι σήμερα

Σπούδασα Σχεδιασμό υφασμάτων στο Μπρίστολ, Αγγλία. Κατά την διάρκεια των σπουδών μου στην Αγγλία, ήρθα σ ’επαφή με τα έργα της Iris Van Herpen, και τότε δημιουργήθηκε η επιθυμία να εργαστώ στο ατελιέ της. Παρακολουθούσα τις ιδιαίτερες τεχνικές και υλικά που χρησιμοποιούσε και ανέπτυξα κάποια έργα στο πορτοφόλιο μου εμπνευσμένα από αυτά. Μετά το τέλος του δεύτερου χρόνου σπουδών επέλεξα να κάνω την πρακτική μου και άρχισα να κάνω αιτήσεις. Είχα οργανώσει 3 συνεντεύξεις στο Άμστερνταμ με Iris Van Herpen, Viktor& Rolf και Tommy Hilfiger και είχα επιλεγεί από την πρώτη μου επιλογή. Εκεί, εργάστηκα για την συλλογή Sensory Seas όπου την παρουσίασε κατά την διάρκεια εβδομάδας υψηλής ραπτικής στο Παρίσι τον Γενάρη του 2019. Στο Άμστερνταμ ήταν πολύ διάσημος ο σχεδιαστής Ronald Van Der Kemp, ως οικολογικός, επαναστατικός και πρωτοποριακός. Μόλις είδα τα έργα του ενθουσιάστηκα που έφτιαχνε υπέροχα φορέματα με ανακυκλώσιμα υλικά και αποφάσισα ότι θέλω να δουλέψω μαζί του. Μετά το τέλος της συνεργασίας μου με την IVH, έκανα αίτηση για το ατελιέ του Van Der Kemp, όπου και οδήγησε σε μια όμορφη συνεργασία. Εκεί, έμαθα να βλέπω τα υλικά με άλλο μάτι, και κατάλαβα πως κάτι που για τους άλλους είναι «άχρηστο» μπορεί για σένα να είναι χρήσιμο. Στο ατελιέ του RVDK, ήρθα για πρώτη φορά σ ‘επαφή με την ζωγραφική σε υφάσματα, επαναχρησιμοποίηση υλικών με χρήση κολλάζ και ανέπτυξα τις ικανότητες μου στο ράψιμο. Αργότερα άρχισα να εργάζομαι με τους καλλιτέχνες Dutch Igloo, όπου ανέπτυξα τις ικανότητες μου στην ψηφιακή φωτογραφία και ψηφιακή επεξεργασία. Αργότερα, δούλεψα σε φωτογραφικό στούντιο όπου έλεγχα φωτογραφίες για tommy Hilfiger και Calvin Klein. Μετά από δυο γεμάτα χρόνια στο Άμστερνταμ επέστρεψα στην Αγγλία για την τελευταία μου χρόνια στις σπουδές όπου επικεντρώθηκα στα ψηφιακά κεντήματα. Όταν αποφοίτησα προτάθηκα από το πανεπιστήμιο μου για δυο βραβεία στο “Graduate Fashion Week – UK”, 1.Fashion Innovation Award 2. The Considered Fashion Award. Λίγους μήνες αργότερα μετακόμισα στην Ιταλία όπου εργάστηκα σε εταιρεία παραγωγής χειροποίητων υφασμάτων για D&G, Gucci, Prada. Τους τελευταίους μήνες βρίσκομαι στην Κύπρο και αφοσιώνομαι στα δικά μου προτζεκτ.

  • Τι μήνυμα θέλουν να δώσουν τα σχεδία σου ?

Όταν εργαζόμουν στο Άμστερνταμ στους καλλιτέχνες Dutch Igloo, όπου ανέπτυξα τις ικανότητες μου στην ψηφιακή φωτογραφία και ψηφιακή επεξεργασία. Είχα έρθει Κύπρο για διακοπές και μια μέρα μου ζήτησε ο πατέρας μου να πάμε να «ανακυκλώσουμε» κάποια πράγματα που δεν χρειαζόμασταν. Πήγαμε στο Πράσινο Σημείο στον Στρόβολο και εκεί αντίκρυσα ένα βουνό από φανταχτερά χρώματα και σχήματα. Ένιωσα ενθουσιασμό με το θέαμα αλλά και λύπη διότι ήταν βουνό από πλαστικά και γνωρίζοντας ότι το πλαστικό δεν διαλύετε εύκολα αναρωτήθηκα που θα πάνε αυτά? Τι θα γίνει με τόσο πλαστικό? Άρχισα να βγάζω φωτογραφίες και όταν επέστρεψα στο Άμστερνταμ ξεκίνησα να τις επεξεργάζομαι και να δημιουργώ. Μέσα από αυτό το όμορφο δημιουργικό ταξίδι, δημιουργούνται τα φουλάρια μου. Η πρώτη συλλογή με τα σκουπίδια, έχει δυο μηνύματα. Το πρώτο είναι η υπενθύμιση ευθύνης που έχουμε σαν καταναλωτές όταν ρίχνουμε κάτι στα σκουπίδια, ότι νομίζουμε ότι πάνε μακριά και εξαφανίζονται ενώ στην πραγματικότητα μένουν εδώ μαζί μας. Το δεύτερο μήνυμα είναι ότι αν μπορούμε να δημιουργήσουμε τοσο πολύχρωμα και φανταχτερά και χαρούμενα φουλάρια μέσα από φωτογραφίες σκουπιδιών ίσως μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και με εσωτερικά σκουπίδια.

  • Ποια είναι τα άμεσα  σου σχεδία για αύτη την υπεροχή τέχνη σου ?

Δουλεύω τώρα στην επόμενη μου συλλογή όπου προβάλλονται κρυμμένες ομορφιές της Κύπρου μας. Θα είναι επίσης με υφάσματα από ανακυκλωμένες πλαστικές μπουκάλες όπως και οι προηγούμενες μου συλλογές και θα είναι φουλάρια και φορέματα.

  • Τα υφάσματα που σχεδιάζεις εξηγά μας τι ακριβός είναι και που μπορεί να χρησιμευόσουν και ποιοι μπορούν να τα φοράνε  ?

Είναι φουλάρια σε τρία μεγέθη και φορέματα. Το πρώτο μέγεθος είναι 50x50cm και μπορεί να φορεθεί στην τσάντα, στο λαιμό, στην κεφαλή, στα μαλλιά, στην ζώνη κ.α.

Το δεύτερο μέγεθος είναι 90x90cm και μπορεί να φορεθεί σαν φανέλα, στο λαιμό, στο κεφάλι,  να συνδυαστεί με τρικό ή με σακάκι ανάλογα με την εποχή και το στυλ του κάθε ανθρώπου.

Το τρίτο μέγεθος είναι 144x144cm και μπορεί να φορεθεί και σαν φόρεμα, φανέλα, ή να συνδυαστεί με τρικό, σακάκι ανάλογος εποχής. 

Τα φορέματα μπορούν να φορεθούν σε βραδινές εμφανίσεις, δεξιώσεις, εκθέσεις.

  • Πιστεύεις ένας  καλλιτέχνης στην Κύπρο έχει μέλλον ? αιτιολόγα  μας την απάντηση

Φυσικά ναι, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην Κύπρο που υποστηρίζουν με διαφόρους τρόπους τις τέχνες και πλέον ο κάθε καλλιτέχνης μέσω του διαδικτύου έχει μπροστά του ολόκληρο τον πλανήτη. Επίσης, τους τελευταίους μήνες που είμαι Κύπρο, παρατηρώ ότι γίνονται πολλές εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις που βοηθούν καλλιτέχνες να προωθήσουν τα έργα τους και να δικτυωθούν.

  • Με τα επαγγελματικά και καλλιτεχνικά σου βήματα στην Κύπρο πως τα αντιμετωπίζει ο κόσμος? Υπάρχει ανταπόκριση ?

Ναι, υπάρχει θετική ανταπόκριση και αυτό με κάνει πολύ χαρούμενο. Οι περισσότεροι που βλέπουν τα έργα μου μου λένε πως τους εκπέμπει θετικότητα λόγω των χρωματικών συνδυασμών και αυτό με κάνει πολύ χαρούμενο. Ανοίγονται συνεχώς νέες πόρτες και συνεργασίες με πολιτιστικά ιδρύματα, ξενοδοχεία, καταστήματα και άλλες τοπικές επιχειρήσεις που επιλέγουν τα φουλάρια ως δώρα για τους συνεργάτες τους.

  • Για κλείσιμο θα ήθελα να μας πεις λίγα λόγια για τη τέχνη να ακουστεί στο  κόσμο γιατί ξέρουμε ότι δυστυχώς η τέχνη δεν εκτιμάτε  όσο θα έπρεπε

Η τέχνη είναι απαραίτητη και χαίρομαι που υπάρχουν άνθρωποι που την στηρίζουν. Το όραμα μου είναι να συνεχίσω να δημιουργώ προωθώντας περιβαλλοντικά και κοινωνικά μηνύματα. Το μήνυμα που θα θέλω να μοιραστώ είναι ότι αν μπορούμε να μετατρέψουμε τα σκουπίδια σε φανταχτερά και χρωματιστά φουλάρια, ίσως μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και με «εσωτερικά σκουπίδια». Μπορούμε να εντοπίσουμε κάτι όμορφο σε οτιδήποτε μας συμβαίνει αρκεί ν ’αλλάξουμε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *