Παραμένει σταθερός στο ίδιο δικαστικό εύρημα και αναφέρει ότι ο Θάνατος του Θανάση προήλθε απο πτώση, ο Σταυριανός

Νέα πολυσέλιδη ιατροδικαστική έκθεση αναφορικά με τα ευρήματα στα οστά του Θανάση Νικολάου μετά από την εκταφή, ετοίμασε ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός και επιχείρησε χθες κατά τη διάρκεια της τρίτης θανατικής ανάκρισης να την καταθέσει η Νομική Υπηρεσία.

Της Ιωάννας Μαντζιηπα – philenews.com

Με την έκθεση 49 σελίδων, το περιεχόμενο της οποίας αποκαλύπτει σήμερα ο «Φ», ο ιατροδικαστής επιχειρεί να ανατρέψει το συμπέρασμα άλλων ιατροδικαστών -και αυτό που οδήγησε στο πόρισμα των ανακριτών Μάτσα και Αλεξόπουλο- ότι ο θάνατος του εθνοφρουρού επήλθε από στραγγαλισμό. Ο Π. Σταυριανός στηρίζει όλη την επιχειρηματολογία του στο εύρημα ελλείμματος από το υοειδές οστό και επιχειρεί να το ανατρέψει για να καταλήξει και αυτή τη φορά στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του Θανάση Νικολάου επήλθε συνεπεία πτώσης από ύψος. Το γεγονός της νέας ιατροδικαστικής έκθεσης εκ μέρους του Π. Σταυριανού, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων εκ μέρους των δικηγόρων της οικογένειας. Κατέθεσαν ένσταση ως προς το αν πρέπει η θανατική ανακρίτρια να αποδεχθεί την κατάθεση της έκθεσης και υπογράμμισαν ότι στο ενδεχόμενο να γίνει αποδεκτή, πρέπει να τους επιτραπεί να καταθέσουν κι εκείνοι νέες εκθέσεις άλλων εμπειρογνωμόνων.

Πρόκειται για μια έκθεση η οποία ετοιμάστηκε στη βάση των ευρημάτων που εξήχθησαν μετά και την εκταφή και εξέταση των οστών του Θανάση Νικολάου τα οποία εξετάστηκαν στην παρουσία των ιατροδικαστικών της οικογενείας Φ. Κουτσάφτη, Σ. Τσαντίρη, Μ. Ματσάκη, τους ιατροδικαστές της Δημοκρατίας, Σ. Σοφοκλέους, Ν. Χαραλάμπους, όπως επίσης και του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού και της ανθρωπολόγου Ελευθερίας Χαριλάου.

Μέσα από την νέα πολυσέλιδη έκθεσή του, ο Π. Σταυριανός αναλύει τα συντριπτικά κατάγματα που εντοπίστηκαν στα οστά του Θανάση Νικολάου όπως επίσης και όλα τα ευρήματα. Πέραν από τα όσα καταγραφεί από την εξέταση των οστών, ο ιατροδικαστής αναλύει με επιστημονικούς όρους, παραπέμποντας σε διεθνή και ελληνική βιβλιογραφία, τις θέσεις του. Παραμένει σταθερός στο ίδιο ιατροδικαστικό εύρημα και συμπέρασμά του, ότι δηλαδή, ο θάνατός του 26χρονου εθνοφρουρού επήλθε συνεπεία πτώσης εξ ύψους.

Μεταξύ άλλων, αντικρούει τις θέσεις των ιατροδικαστών της οικογένειας και της παθολογοανατόμου Δήμητρας Καραγιάννη περί στραγγαλισμού και ασφυξίας του θανόντα, παραπέμποντας επίσης σε βιβλιογραφία με εκτενή αναφορά. Πέραν των ευρημάτων που αναλύει με επιστημονικούς όρους και μέσα από βιβλιογραφία, ο ιατροδικαστής ισχυρίζεται ότι ο ίδιος έσπασε τους χόνδρους του υοειδές οστού κατά τη διαδικασία της νεκροτομής, αναφέροντας ότι αυτός είναι ο συνήθης τρόπος της νεκροτομής. Όσον αφορά το επίμαχο και άκρως ουσιώδες εύρημα του μικρού ελλείμματος στο υοειδές οστό, στο άκρο του αριστερού κέρατος, ισχυρίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση με κάταγμα. Σημειώνει επιπλέον, ότι κατά τη νεκροτομή που διενήργησε το 2005, το υοειδές οστό δεν έφερε οποιοδήποτε κάταγμα ή οποιαδήποτε κάκωση.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», στην νέα έκθεση Σταυριανού γίνεται αναφορά και στο ότι δεν δόθηκαν οι σωστές πληροφορίες στο διευθυντή του Εργαστηρίου Δικανικής Γενετικής, καθηγητή, Μάριο Καριόλου, ως προς το κατά πόσο ευσταθεί ο εντοπισμός γενετικού υλικού του θανόντα, ημέρες μετά τον θάνατό του, το οποίο βρήκε η οικογένεια σε μικρή απόσταση από το σημείο που εντοπίστηκε νεκρός. Σε αυτό το σημείο ο Π. Σταυριανός φαίνεται να αντικρούει το γεγονός της απομόνωσης και ταυτοποίησης γενετικού υλικού, ισχυριζόμενος ότι τόσο την ημέρα που βρέθηκε νεκρός ο Θανάσης όσο και τις επόμενες ημέρες, στην περιοχή είχαν σημειωθεί έντονες βροχοπτώσεις. Επιπλέον, κάνει αναφορά στο γεγονός ότι ο 26χρονος δεν έφερε καθόλου εξωτερικά τραύματα στο σώμα του, που να τον θέλουν να αιμορραγούσε.

Καυτηριάζει επίσης την αναφορά του ιατροδικαστή Φ. Κουτσάφτη ότι ήταν θολές οι φωτογραφίες που τράβηξε η Αστυνομία και δείχνουν το λαιμό του 26χρονου και ότι εξαιτίας αυτού του γεγονότος, δεν μπορούσε να εξάγει συμπέρασμα. Ο Π. Σταυριανός ισχυρίζεται ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Υποστηρίζει ότι ο Θανάσης Νικολάου δεν έφερε κανένα σημάδι στο λαιμό, δεν έφερε εξωτερικές περιθανάτιες κακώσεις ή εσωτερικές περιθανάτιες κακώσεις στο λαιμό, που να παραπέμπουν σε στραγγαλισμό ή ασφυκτικό θάνατο.

Κάνουν λόγο για απόπειρα αιφνιδιασμού οι δικηγόροι της οικογένειας

Οι δικηγόροι της οικογένειας ήγειραν ισχυρές ενστάσεις ως προς την κατάθεση της προαναφερθείσας έκθεσης του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί αντικειμενικός ή ανεξάρτητος πραγματογνώμονας και ότι η νέα ιατροδικαστική του έκθεση δεν είναι ασφαλής. «Η Νομική Υπηρεσία προσπαθεί να αποδείξει εδώ και 18 χρόνια μετά τον θάνατο του Θανάση Νικολάου ότι αυτός αυτοκτόνησε. Αυτή η απόπειρα αιφνιδιασμού είναι απαράδεκτη», σημείωσε η κ. Καριόλου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *