«Ξέπλυμα» εκατομμυρίων ευρώ από κυπριακή εταιρεία ερευνούν ΗΠΑ και Γαλλία

άλλοι εισαγγελείς άνοιξαν έρευνα για φερόμενη «επιδεινούμενη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες» που σχετίζονται με μεταφορές που έγιναν από κυπριακή χρηματιστηριακή εταιρεία που συνεργαζόταν με τη BNP Paribas.

Το θέμα έφερε στην επιφάνεια η γαλλική εφημερίδα La Monde, και αναδημοσιεύεται από το Euronews. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι γαλλικές και αμερικανικές αρχές διερευνούν το ενδεχόμενο ξεπλύματος χρημάτων άνω των €220 εκατ. μεταξύ των ετών 2019 και 2021.

Το δημοσίευμα του Euronews αναφέρεται στην εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών T.C.R International Limited η οποία είναι εγγεγραμμένη στην Κύπρο.

Η εισαγγελία του Παρισιού ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι μεταφορές ήταν «ενδεχομένως αμφίβολης προέλευσης και/ή ροών χωρίς ρητή οικονομική λογική», χωρίς να αναφέρει την BNP Paribas.

Διαβάστε επίσης:

Έτσι συνελήφθησαν οι δύο «Κύπριοι» στη Σιγκαπούρη για ξέπλυμα χρήματος
Η BNP Paribas αρνήθηκε να σχολιάσει το συγκεκριμένο θέμα, δηλώνοντας ότι διαθέτει ένα καθιερωμένο παγκόσμιο σύστημα συμμόρφωσης και ότι είναι αφοσιωμένη στην εκπλήρωση των ρυθμιστικών της αρμοδιοτήτων.

Η Le Monde ανέφερε ότι η εστίαση των γαλλικών αρχών στο T.C.R. Η International Limited προήλθε από μια αμερικανική έρευνα στην οποία εμπλέκεται ο πρώην ηγέτης του μισθοφόρου Wagner Yevgeny Prigozhin, ο οποίος πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα τον Αύγουστο.

Η εισαγγελία απέφυγε να αναφερθεί δημοσίως σε οποιαδήποτε πιθανή σχέση μεταξύ του Prigozhin και των μεταφορών που πραγματοποιήθηκαν από τη χρηματιστηριακή εταιρεία.

Στη Γαλλία, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος συνιστά αξιόποινο αδίκημα που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 10 ετών και πρόστιμο 750.000 ευρώ ή το ήμισυ της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που ξεπλύθηκαν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *