Αυτά τα όνόματα θα δουν την πόρτα της εξόδου απο το κυβερνητικό σχήμα σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες

Του Φρίξου Δαλίτη- philenews.com

Πόπη Κανάρη,  Πέτρος Ξενοφώντος, Φίλιππος Χατζηζαχαρίας και Κώστας Κουμής μετρούν αντίστροφα για την έξοδο τους από το κυβερνητικό σχήμα, όπως αναφέρουν συγκλίνουσες πληροφορίες μας.

Οι δύο Υπουργοί (Υγείας και Γεωργίας )και οι δύο Υφυπουργοί (Καινοτομίας και Τουρισμού) φαίνεται ότι είναι οι πρώτοι στη λίστα του ανασχηματισμού από τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη όταν και εφόσον προχωρήσει στην υλοποίηση του.

Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες φέρουν τα συγκεκριμένα τέσσερα ονόματα να είναι οι πιο «αδύναμοι κρίκοι» στην πρώτη αξιολόγηση που έγινε.

Την ίδια ώρα ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και μία σειρά άλλων Υπουργών βρίσκονται μετέωροι εν αναμονή ουσιαστικά το ποια θα είναι η κατάληξη στις προσπάθειες που γίνονται από πλευράς Προέδρου για εξεύρεση των ατόμων που θα τους αντικαταστήσουν. Μάκης Κεραυνός, Άννα Κουκκίδου Προκοπίου, Μιχάλης Γιωργάλλας και Γιώργος Παπαναστασίου είναι στα σενάρια του ανασχηματισμού.

Στην περίπτωση του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, πέραν των δυσκολίων εξεύρεσης ατόμου που να θέλει αναλάβει τη δεδομένη στιγμή το καυτό χαρτοφυλάκιο της Οικονομίας, βρίσκεται σε εξέλιξη και έντονο παρασκήνιο με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, να δέχεται πιέσεις από τραπεζικούς και επιχειρηματικούς κύκλους. Τόσο από πλευράς Τραπεζών, όσο και από πλευράς επιχειρηματιών, ο Μάκης Κεραυνός εμπνέει μία σιγουριά, λόγω και των θετικών αξιολογήσεων της κυπριακής Οικονομίας από τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οίκους.

Στην περίπτωση της Υπουργού Δικαιοσύνης Άννας Προκοπίου, υπενθυμίζεται ότι το όνομα της είχε βρεθεί στα σενάρια του ανασχηματισμού και μετά τα επεισόδια στη Χλώρακα  με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δεν κατάφερε τελικά να εξεύρει αντικαταστάτη παρά το γεγονός ότι προσέγγισε άτομα, εισπράττοντας όμως αρνητική απάντηση. Σε ο,τι αφορά το σενάριο περί μετακίνησης της στο Υφυπουργείου Ευρωπαϊκών Θεμάτων φαίνεται ότι δεν ισχύει καθώς νεότερες πληροφορίες φέρουν τον Πρόεδρο να διορίζει στη θέση την Μαριλένα Ραουνά, διευθύντρια του Διπλωματικού του Γραφείου, η οποία θεωρείται από τους εξ απορρήτων συνεργάτες του.

Ερωτηματικό παραμένει και το τι θα γίνει με την Υφυπουργό Παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική, την οποία οι πληροφορίες φέρουν τον Πρόεδρο να θέλει να την διατηρήσει στο κυβερνητικό σχήμα, αναθέτοντας της όμως άλλο πόστο και άλλα καθήκοντα. Για τη θέση του Υφυπουργού παρά τω Προέδρου η πρόθεση είναι να αναλάβει το πόστο άτομο το οποίο πέραν από τις τεχνοκρατικές γνώσεις και ικανότητες, να διαθέτει πολιτική εμπειρία.

Από Ιανουάριο σε… Μάρτιο

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επιχείρησε χθες να μετακυλήσει το όλο θέμα στα δημοσιεύματα, προσπαθώντας να αποφορτίσει τους Υπουργούς του, αλλά και να αποφορτιστεί ο ίδιος από την πίεση που έβαλε με τις δηλώσεις του και τις διαρροές των συνεργατών του για ανασχηματισμό το επόμενο διάστημα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει δυστοκία στην υλοποίηση ουσιαστικά της εξαγγελίας του ανασχηματισμού με τον Νίκο Χριστοδουλίδη για ακόμα μια φορά να τρέχει πίσω από τα γεγονότα τα οποία ο ίδιος και οι συνεργάτες του δημιούργησαν. Λόγω της δυστοκίας που υπάρχει φαίνεται ότι γίνονται σκέψεις και για αναβολή ανακοινώσεων μέχρι το Μάρτιο με το πρόσχημα της συμπλήρωσης ενός έτους διακυβέρνησης, προκειμένου να κερδηθεί χρόνος από μέρους του Προέδρου για εξεύρεση των νέων Υπουργών.

Σε συνέχεια των όσων μπροστά στις αναμμένες κάμερες ανέφερε στους Υπουργούς του ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε πώς αυτό που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι ότι παραμένουμε επικεντρωμένοι στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

Ερωτηθείς για το θέμα του ανασχηματισμού της Κυβέρνησης και τις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την έναρξη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι το αν θα γίνει ανασχηματισμός είναι στη διακριτική ευχέρεια του Προέδρου της Δημοκρατίας με βάση τις δυνατότητες που του παρέχει στο Σύνταγμα.

«Αυτό που επεσήμανε σήμερα είναι ότι παραμένουμε επικεντρωμένοι στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η κυπριακή κοινωνία έχει για αυτό το λόγο εμπιστευτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέσα από το πρόγραμμα διακυβέρνησής του και κατά συνέπεια τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Προέδρου για ανασχηματισμό πριν από τους 18 μήνες και την πίεση που δημιουργεί στους συνεργάτες του, ο Εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι η συνεργασία του Προέδρου με το σύνολο των συνεργατών του είναι και άριστη και αγαστή και είναι όλοι επικεντρωμένοι στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *