Με …αυτογκόλ ξεκίνησε τη νέα χρονιά ο Πρόεδρος

Στην Αθήνα, το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε το μεσημέρι της Τετάρτης ότι επίκειται ανασχηματισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη και λίγες ώρες αργότερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός προέβη σε διορθωτικές κινήσεις των συνεργατών του, δίνοντας έμφαση στο μεγάλο στοίχημα που θέλει να κερδίσει και είναι η καταστολή της βίας μέσα και έξω από τα γήπεδα και η διαχείριση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Όπως και η ρύθμιση εργασιακών θεμάτων.

Οι ανασχηματισμοί στόχο έχουν το φρεσκάρισμα υπουργικών σχημάτων, την απαλλαγή κυβερνήσεων από βαρίδια που κουβαλούν, την επαναστόχευση πολιτικών δράσεων που να απηχούν τις ανάγκες των κοινωνιών. Οι ανασχηματισμοί όπως και η επιβολή φορολογιών είθισται να μην εξαγγέλλονται προηγουμένως προκειμένου να αποφεύγονται κομματικές πιέσεις και παρατράγουδα όπως και η αισχροκέρδεια στην αγορά.

Στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επέλεξε να επιχειρήσει επανεκκίνηση της κυβέρνησής του με τη συνέντευξή στον «Φιλελεύθερο» και διαρροές σε δύο κυριακάτικες, στην «Καθημερινή» και τον «Πολίτη» εξαγγέλλοντας ουσιαστικά ανασχηματισμό. Η αναφορά του σε αναδομήσεις των υπουργών του βγήκε στη συνέντευξη εντελώς αβίαστα, ομαλά, δίνοντας την εντύπωση ότι ήταν έτοιμος αμέσως μετά την αργία της Πρωτοχρονιάς να προβεί στην εξαγγελία, στέλλοντας και το μήνυμα – απάντηση πως όταν θέλει, μπορεί και παίρνει αποφάσεις, αφήνοντας πίσω του τη ρετσινιά του «αναποφάσιστου». Αντί αυτού τι έγινε; Δημιουργήθηκε μια περιρρέουσα που προκαλεί πρωτίστως πίεση στον ίδιο τον Πρόεδρο και δευτερευόντως στους Υπουργούς του, όχι όλους, τους πλείστους που φωτογραφίζονται να βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός κυβέρνησης. Η κίνηση χρεώνεται στον ίδιο τον Νίκο Χριστοδουλίδη, γιατί δεν τεκμηρίωσε με κίνηση, με πράξη την εξαγγελία του, το αμέσως επόμενο 48ώρο, αλλά και σε συνεργάτες του που έσπευσαν αμέσως μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Φ» να ενημερώσουν άλλες δύο εφημερίδες θέλοντας να εξασφαλίσουν την εύνοια τους και να συμμαζέψουν τη μουρμούρα, γιατί να δοθεί η προεδρική συνέντευξη στο «Φ» !!! Δεν θα ασχοληθώ με τη διαρροή… ο κάθε ένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του γι’ αυτή τη συμπεριφορά και ποιος μένει, τελικά, εκτεθειμένος.

Η πρώτη ερώτηση υποβλήθηκε από τη γράφουσα και ομολογώ ότι η απάντηση με ξάφνιασε γιατί ο Πρόεδρος παρουσιάστηκε αποφασισμένος, ξεκάθαρος ως προς τι ήθελε και πως θα προχωρούσε. Μού δημιούργησε την εντύπωση πως είχε κατασταλάξει στις αποφάσεις του, κι απλώς απέμεινε πότε θα προβεί σε γνωστοποίηση. Κι όμως δεν εξελίχθηκαν έτσι τα πράγματα με την επιχείρηση να λειτουργεί επικοινωνιακά αλλά και επί της ουσίας σε βάρος του ενοίκου του Προεδρικού Μεγάρου. Αντιληφθήκαμε ότι το ζητούμενο στην αξιολόγηση των προεδρικών, ήταν η απολάκτιση της κριτικής ότι ο Πρόεδρος αναμένει τη συμπλήρωση του 18μηνου, για να προβεί στην περιβόητη αξιολόγηση των Υπουργών του και στη συνέχεια σε ανασχηματισμό, προκειμένου οι συνεργάτες του που θα αναδομηθούν να εξασφαλίσουν υπουργική σύνταξη.

Κι όμως υπήρχε τρόπος να απαλλαγεί από αυτό τον «βραχνά» αν προχωρούσε σε ετοιμασία νομοσχεδίου που να αλλάζει αυτό το βαρίδι που κουβαλούν οι κυβερνήσεις από τη δεκαετία του ’90 και να το προωθήσει σε έγκριση, με παράλληλη κίνηση από όλους τους υπουργούς του να αποποιούνται το συγκεκριμένο προνόμιο. Θα μπορούσε ακόμη ως νέος πολιτικός, ο Πρόεδρος που θέλει να λειτουργεί αντισυμβατικά, να ανοίξει ένα διάλογο με όλους: Πολιτειακούς αξιωματούχους, κόμματα, φορείς προς εξορθολογισμό αυτών που οι κοινοί θνητοί ονομάζουμε προνόμια πολιτειακών αρχόντων ή οφικιούχων. Επειδή επενδύει στην εικόνα , οι δύο ιδέες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν διορθωτικά σε αυτό που βλέπουμε σήμερα.

Αντί αυτού τι έγινε; Ο Πρόεδρος, στην σπουδή του να ξεφύγει από τη μέγγενη της κριτικής, για υπουργική σύνταξη με θητεία 18 μηνών, άνοιξε τη συζήτηση για ανασχηματισμό, κατά τρόπο που ουσιαστικά ακύρωνε τους συνεργάτες του. Κι αυτούς που περνούν τις προσωπικές του εξετάσεις και όσους μένουν μετεξεταστέοι και σε κάποια φάση θα υποχρεωθούν να πάνε σπίτια τους. Δυστυχώς επανέλαβε το πάθημα με τον αρχηγό της Αστυνομίας όπως και την Υπουργό Δημόσιας Τάξης μετά τα επεισόδια στην Πάφο και τη Λεμεσό με μετανάστες. Υποχρεώθηκε να «κλείσει» το θέμα αφού δεν βρήκε πρόθυμο άτομο για να διορίσει στην ηγεσία της Αστυνομίας και αφού σύρθηκε πίσω από κομματικές παραστάσεις για την Υπουργό… Αλήθεια αφού τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια τους, αναμένει ο Πρόεδρος ότι οι Υπουργοί θα έχουν την απόδοση που αναμένει για να διορθωθεί η εικόνα της κυβέρνησής του κατά τις επόμενες βδομάδες ή μήνες;

Η ζημιά δεν περιορίστηκε στους συνεργάτες του υπουργούς αλλά έχει κόστος και στις σχέσεις του με τα κόμματα που στήριξαν την υποψηφιότητά του. Απαξιώνει τις ηγεσίες τους με τις οποίες ο ίδιος είπε στη συνέντευξή του στο «Φ» ότι τακτικές επαφές. Κι αυτό τού δημιουργεί πρόβλημα για τα πάρα κάτω. Η τάτσα, που άφησε η πρώτη – πρώτη διαβούλευση για τη συγκρότηση του Υπουργικού αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές, ότι και να εισηγήθηκαν οι κομματάρχες όπως και να λειτούργησαν, βαρύνει τον ίδιο. Ο Πρόεδρος είχε και την πίττα και το μαχαίρι. Δεν έδωσε λύσεις. Ούτε και κτύπησε το χέρι στο τραπέζι για να επιβάλει τις επιλογές του. Αντιθέτως άφησε να δημιουργηθεί τέλμα και τη λύση έδωσε ο Μάριος Καρογιάν με την παρέμβασή του. Αυτή είναι η αλήθεια. Οπότε η λύση βρίσκεται στα δικά του χέρια, γιατί ο ίδιος δημιούργησε και συντήρησε το πρόβλημα με το κομματικό πάρε- δώσε… Ο ένοικος του Προεδρικού είναι τόσο σίγουρος ότι οι ηγεσίες τις οποίες προσέβαλε δεν θα ορθώσουν αντίλογο και δεν θα υπερασπιστούν εαυτούς; Είναι σίγουρος ότι θα τιθασεύουν τα αντάρτικα στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες προκειμένου να μην καταλήγουν στα τάρταρα, κυβερνητικά νομοσχέδια και πολιτικές; Όπως και να το κάνουμε άλλο η απαξίωση κι άλλο η ενημέρωση και το ξεκαθάρισμα ότι ο Πρόεδρος είναι που λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις με σεβασμό στις όποιες αντίθετες απόψεις.

Ο τυφώνας που προκλήθηκε φτάνει μέχρι και την Πινδάρου προς την οποία στάλθηκε το μήνυμα πως … έχασε το τρένο της εξουσίας, αφού απέρριψε την προεδρική πρόσκληση προ καιρού. Γεγονός που επιτρέπει όμως στο Προεδρικό να λειτουργεί, κατά πως λεν παράγοντες που συναγελάζονται με τον Πρόεδρο, με λυμένα τα χέρια. Τουτέστιν ότι μπορεί να προσεγγίσει όποιον συναγερμικό – όχι αξιωματούχο ή βουλευτή- θέλει να του προτείνει υπουργοποίηση χωρίς να έχει την υποχρέωση να ενημερώσει την συναγερμική ηγεσία… Με ένα σπάρο… πολλά τρυγόνια. Αυτό είναι το νέο κομματικό σκηνικό που οραματίζονται κάποιοι στα ψηλά δώματα προκειμένου να μοιράζουν παιγνίδι, χωρίς έλεγχο και λογοδοσία…

Για υστεροβουλία ακούμε…

Στο τέλος-τέλος θα βρεθούμε και κατηγορούμενοι γιατί ζητήσαμε συνέντευξη από τον Πρόεδρο και προσωπικά η γράφουσα γιατί υπέβαλα την πρώτη- πρώτη ερώτηση για την αξιολόγηση των Υπουργών… κι άνοιξε το κουτί της Πανδώρας. Τhis is Cyprus!!! Για τον πολιτικό τυφώνα άλλοι ευθύνονται και όχι η συνέντευξη. Ούτε και η ερώτηση που ήταν πολύ καθαρή και μπορούσε ο Πρόεδρος αν το ήθελε να στείλει την μπάλα στην κερκίδα… Αν δεν πόνταραν σε μια περιρρέουσα που να λειτουργούσε ασφυκτικά για τους Υπουργούς, τότε γιατί διέρρευσαν και σε δύο άλλα έντυπα ότι επίκειται ανασχηματισμός πριν τη συμπλήρωση του 18μηνου; Γιατί ακούμε, ότι προσδοκούσαν ότι κι άλλοι Υπουργοί θα λειτουργούσαν με την ευαισθησία του Μιχάλη Χατζηγιάννη με παράδοση των χαρτοφυλακίων τους, οπότε και όλα θα ήταν πιο εύκολα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *