Είχε αποφασίσει απο καιρό ο Χριστοδουλίδης για αλλαγή προσώπων στο κυβρνητικό σχήμα

Οι αποφάσεις για αλλαγή προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα είχαν ληφθεί από καιρό, και εκείνο που έμενε ήταν το εύρος που θα είχε ο ανασχηματισμός και η χρονική στιγμή που θα γινόταν.

Του Αντρέα Πιμπίσιη – philenews.com

Η συνέντευξη Νίκου Χριστοδουλίδη στον «Φ» στις 31 Δεκεμβρίου 2023 σε συνδυασμό με κάποια άλλα δημοσιεύματα την ίδια ημέρα σήμαναν την αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό. Μία εβδομάδα – 8 Ιανουαρίου 2024 – ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε τον πρώτο του εκτενή ανασχηματισμό της κυβέρνησής του που αφορά τέσσερις από τους έντεκα υπουργούς του.

Οι αλλαγές έδωσαν το στίγμα μιας περισσότερο πολιτικής κυβέρνησης, και παράλληλα λιγότερο τεχνοκρατικής. Θέλοντας κατ’ αυτό τον τρόπο να δώσει ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης περισσότερο πολιτική, η οποία έχει και πιο έντονο το κομματικό χρώμα σε σύγκριση με εκείνη των πρώτων δέκα μηνών. Κι αυτό την ώρα που στα κομματικά γραφεία υπάρχει έντονη δυσφορία για τον τρόπο με τον οποίο ενήργησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο θέμα του ανασχηματισμού. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έφτασε μέχρι και τα ανώτατα δώματα κάποιων εκ των συνεργαζόμενων κομμάτων αναζητώντας νέους υπουργούς, χαρακτηριστική η περίπτωση του νέου υπουργού Υγείας, Μιχάλη Δαμιανού ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος στο ΔΗΚΟ.

Από τα τέσσερα μέλη της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη που αντικαθίστανται μέσω του ανασχηματισμού τα τρία ήταν τεχνοκράτες  και ένα με πλούσιο πολιτικό και κομματικό παρελθόν. Άννα Προκοπίου-Κουκκιδου, Πέτρος Ξενοφώντος και Πόπη Καναρη (απερχόμενοι υπουργοί Δικαιοσύνης, Γεωργίας και Υγείας αντίστοιχα) ανήκαν στο γκρουπ των «υπουργών-τεχνοκρατών» της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη. Μαζί με τους Κωνσταντίνο Κόμπο (υπουργό Εξωτερικών), Αθηνά Μιχαηλίδου (Παιδείας), Αλέξη Βαφεάδη (Μεταφορών) και Γιώργο Παπαναστασίου (Ενέργειας) αποτελούσαν την πλειοψηφία ανάμεσα στις έντεκα θέσεις υπουργών. Κωνσταντίνος Ιωάννου (υπουργός Εσωτερικών), Μάκης Κεραυνός (Οικονομικών) ανήκουν στην ομάδα εκείνων που είχαν διατελέσει και στο παρελθόν υπουργοί, ενώ ο Γιάννης Παναγιώτου είναι εκ των υπουργών με κομματικές καταβολές αφού προέρχεται από το ΔΗΚΟ.

Όσον αφορά τα τρία υπουργεία , οι πολιτικοί πήραν τις θέσεις των τεχνοκρατών: στο υπουργείο Υγείας τη θέση της Π. Κανάρη παίρνει ο Μιχάλης Δαμιανός (που κατέχει θέση αντιπροέδρου στο ΔΗΚΟ), στο Γεωργίας ο Πέτρος Ξενοφώντος φεύγει και τη θέση του παίρνει η Μαρία Παναγιώτου (η οποία ανήκει στο χώρο της ΕΔΕΚ) και στο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως τη θέση της Άννας Προκοπίου-Κουκκίδου παίρνει ο Μάριος Χαρτσιώτης, ο οποίος μπορεί ως έμπειρος νομικός να θεωρείται τεχνοκράτης, αλλά έχει και πολιτικό ορίζοντα στον ΔΗΣΥ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιλογή της Μαρίας Παναγιώτου στο υπουργείο Γεωργίας ερμηνεύεται και ως επιβράβευση του έργου που επιτέλεσε ως επίτροπος Περιβάλλοντος κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στην αξιολόγηση στην οποία είχε προβεί.

Όσον αφορά το υπουργείο Άμυνας ο Μιχάλης Γιωργάλλας φεύγει και στη θέση του μπαίνει ο Βασίλης Πάλμας, και στην προκειμένη περίπτωση το χαρτοφυλάκιο παραμένει σε πολιτικά χέρια. Ο Βασίλης Πάλμας είχε αποχωρήσει από την κυβέρνηση Αναστασιάδη για να στηρίξει τον Νίκο Χριστοδουλίδη στις προεδρικές του 2023. Έντεκα μήνες μετά την αποχώρησή του επιστρέφει σε κυβερνητικό σχήμα στη θέση του υπουργού Άμυνας.

Όσον αφορά τους υφυπουργούς, εκείνο που καταγράφεται είναι: α) δεν διαφοροποιείται το «στάτους κβο» με την πλειοψηφία να είναι τεχνοκράτες, όπως και το ισοζύγιο φίλων να είναι 5 γυναίκες και δύο άνδρες, και β) για την πλήρωση των δύο θέσεων στα υφυπουργεία Καινοτομίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης ο ΠτΔ επέλεξε άτομα με πολύ καλή γνώση του αντικειμένου τους. Ο Νικόδημος Δαμιανού δεν είναι ξένος ως προς τα καθήκοντα και τις απαιτήσεις του υφυπουργείου Καινοτομίας, Έρευνας και Ψηφιακής Πολιτικής. Όπως και τα ζητήματα δεν είναι ξένα για την Μαριλένα Ραουνά η οποία αναλαμβάνει το νέο υφυπουργείο Ευρωπαϊκών Θεμάτων με κύρια της αποστολή την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ το 2026.

Όσον αφορά τους τρεις νέους Επίτροπους επιχειρήθηκε να κρατηθεί ένα ισοζύγιο μεταξύ κομματικής και τεχνοκρατικής προέλευσης. Ο Παναγιώτης Παλατές, που αναλαμβάνει καθήκοντα Επιτρόπου Πολίτη βρισκόταν στο Προεδρικό ήταν στην ομάδα συνεργατών του Προέδρου Χριστοδουλίδη και οι πολιτικές του καταβολές βρίσκονται στο ΔΗΚΟ. Η Αντωνία Θεοδοσίου η οποία αναλαμβάνει θέση επιτρόπου Περιβάλλοντος, θεωρείται πολύ καλό γνώσης του αντικειμένου, με πλούσια δράση στο χώρο των Οικολόγων. Κάποιοι δεν αποκλείουν η επιλογή της Α. Θεοδοσίου να έρχεται σε συνέχεια πρόσφατων δηλώσεων του Γιώργου Περδίκη που άφησε να φανεί ότι οι Οικολόγοι δεν θα ήταν αρνητικοί σε συμμετοχή τους στο κυβερνητικό σχήμα. Ο νέος επίτροπος Ορεινών Περιοχών, Χαράλαμπος Χριστοφίνας τοποθετείται στο χώρο του ΔΗΣΥ και από το Προεδρικό μιλούν για πολύ δραστήριο άτομο και γνώστη των ζητημάτων των ορεινών χωριών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *