Απολογισμός 2023, γεγονότα που μας σημάδεψαν και αναθεώρηση – Της Χριστίνας Ζαβού

Ακόμη ένας ενδιαφέρον χρόνος το 2023 , γεμάτος , με διχασμένες απόψεις και γεγονότα που μας σημάδεψαν , ανα το παγκόσμιο , που μάλλον θα συνεχιστούν και φέτος το 2024 .

Εξάρσεις στην παγκόσμια οικονομία και πολιτική . Βία και ανθρώπινα δικαιώματα όπως πάντα στην πρώτη γραμμή , πείνα και φτωχοποίηση , ακρίβεια , αρρώστιες και μετάλλαξη στο μεγαλείο της . Κάνουμε Αναθεώρηση του 2023 με το θέμα της Τεχνητής νοημοσύνης και το chat GPT , ανοίγοντας ένα καινούργιο κεφάλαιο στην τεχνολογία , την κυβερνοασφάλεια , ζητήματα ηθικής και ζημιών αλλά και κοινωνικής ανισότητας προβληματίζουν ανα το παγκόσμιο.

Αύξηση της θερμότητας και κλιματικές αλλαγές , πόλεμος στην Λωρίδα της Γάζας , η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση στο Ισραήλ , ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με διπλωματικές συζητήσεις με πλάνο την σημαντική , ισχυρή οικονομία της Ρωσίας .

Μεταναστευτικό πρόβλημα στην ΕΕ . Σεισμοί στην Τουρκία και Συρία . Διαδηλώσεις στην Γαλλία , το φόρτε των Γάλλων , για το συνταξιοδοτικό και για την δολοφονία του 17 χρόνου .

Δολοφονίες και διερεύνηση εγκλημάτων , Τραγωδία στα Τέμπη στην Ελλάδα , κακοκαιρίες , βιασμοί , ξυλοδαρμοί , Επεισόδια στην περιοχή της Πύλας . Και θα πάμε και στο  Φεγγάρι , ανταγωνισμός Κίνα , ΗΠΑ , Ρωσία , Ινδία , αγώνας μάχης ποιος θα κυριαρχήσει και ποιος θα στρατιωτικοποίησει τελικά ;; όλα αυτά τα κομμάτια και αλλά πολλά έγιναν το 2023 , αρκετά επώδυνα και ανησυχητικά , για την όλη την ανθρωπότητα . Θα πρέπει να αντιληφθούμε και να το χωνέψουμε ότι και το 2024 , δεν θα είναι και ο πιο εύκολος χρόνος , όμως συνεχίζουμε την πορεία μας κανονικά , παρόλες τις δυσκολίες , είτε σε προσωπικό , κοινωνικό , επαγγελματικό επίπεδο , πρέπει να δώσουμε την θετική ανθρώπινη μας αύρα , στις νέες γενιές .

Η επίτευξη ενός στόχου , δίνει στο άτομο την αίσθηση ότι πέτυχε , με αποτέλεσμα να τον κάνει πιο ευτυχισμένο . Αυτή η επίτευξη μας δυναμώνει για να συνεχίσει προς τον επόμενο στόχο , χωρίς να σημαίνει κατ ανάγκη οτι θα υλοποιηθεί. Δεν τα βάζουμε εύκολα κάτω , θα αναθεωρήσουμε τα δεδομένα μας , και τους στόχους μας και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε με τις δικές μας δυνάμεις για να κάνουμε όσο καλύτερη δουλειά μπορούμε .

Σε παγκόσμιο επίπεδο τα πράγματα , δεν φαίνονται και τόσο ευνοϊκά , όμως θα πρέπει να το δουλέψουμε ο καθένας μας , σε ατομικό επίπεδο και αργότερα σε κοινωνικό , για να ανταπεξέλθουμε ως ανθρωπότητα , ποτέ και τίποτα δεν είναι εύκολο , χρειάζεται ειλικρίνεια , κόπο και θυσίες .

Είναι καλό και λογικό , να στοχεύουμε στην γενική αλλαγή των πραγμάτων και των διαφόρων καταστάσεων , για να μπορεί να προϋποθέτει μια ευελιξία και την δυνατότητα να δούμε όλες τις εναλλακτικές συμπεριφορές που προϋπάρχουν. Δημιουργήστε τις δικές σας συνήθειες , βάση των δυνατοτήτων σας , οι αλλαγές δεν γίνονται από την μια στιγμή στην άλλη , χρειάζεται υπομονή , επιμονή και πλάνο .

Μόνο Εσύ , μπορείς να κανείς την αλλαγή , και μπορείς να βρεις τους τρόπους , χωρίς να βλάψεις η να επηρεάσεις αρνητικά κανένα. Ανάβοντας την τηλεόραση , τον υπό λογιστή και γενικά τα social media , επηρεαζόμαστε και αγχωνόμαστε με αυτά που βλέπουμε και ακούμε , είναι μέρος της ζωής μας .

Μην ζείτε όμως ούτε μέσα στην δίκη σας γυάλα , σηκωνόμαστε και κάνουμε την δίκη μας προσωπική αλλαγή , με αισιοδοξία , με εκτίμηση , αγάπη και προστασία για την θέση , την οποία οροθετούμε και θέτουμε εμείς προς τα έξω . Εκτιμούμε και σεβόμαστε αυτά που έχουμε και προσπαθούμε για το καλύτερο . Η ελπιδα πεθαίνει πάντα τελευταία σωστά ; τότε δεν τα παρατάμε , χαράζουμε την δικη μας πορεία με αισιοδοξία και δύναμη ψυχής . 

Καλό υπόλοιπο και Καλό νέο έτος 2024 !

Γράφει : Χριστίνα ΖαβούΣυμβ Ψυχολόγος / Ψυχοθεραπεύτρια 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *