Παππούς κοιμάται σε καρέκλα σε σπίτι με 4 οικογένειες

Παππούς δεν έχει που να κοιμηθεί και κοιμάται στην «αναπαυτική» καρέκλα, επειδή στην Κύπρο του 2024, στο ίδιο σπίτι διαμένουν τέσσερις οικογένειες προσφύγων. Το συγκεκριμένο περιστατικό, το οποίο παραπέμπει σε άλλες χώρες και σε άλλες εποχές, αφορά την Κοφίνου.

Την αναφορά για διαμονή τεσσάρων οικογενειών στο ίδιο σπίτι έκανε η κ. Χαραλάμπους, κοινοτάρχης Κοφίνου. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Νίκος Κέττηρος, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, ενώπιον της οποίας συζητείται σχετικό θέμα αναφέροντας:

«Γνωρίζω την περίπτωση και είναι λυπηρό το γεγονός ότι ο παππούς της οικογένειας κοιμάται στην αναπαυτική καρέκλα επειδή δεν υπάρχει αλλού χώρος στο σπίτι».

Εκπρόσωπος των νέων που διαμένουν στην κοινότητα ανέφερε ότι είναι θλιβερό το ότι άτομα της ηλικίας του την έχουν εγκαταλείψει. Ανέφερε επίσης, πως τόσο ο ίδιος όσον και άλλοι νέοι, γνώριζαν από τον καιρό που ήταν παιδιά ότι κάποια στιγμή θα μετακόμιζαν είτε σε άλλες κοινότητες είτε στην πόλη επειδή δεν υπάρχει προοπτική να στεγαστούν στην Κοφίνου. Είπε επίσης, πως ο μισθός των νεών εξανεμίζεται στα ψηλά ενοίκια και στο πήγαινε έλα.

Σημειώνεται, πως σχεδόν το σύνολο της γης στην Κοφίνου ανήκει σε Τουρκοκύπριους, οπόταν δεν υπάρχει κρατική γη, η οποία να μπορεί να αξιοποιηθεί για στεγαστικούς σκοπούς των νέων προσφύγων.

Όπως εξήγησαν οι εκπρόσωποι του υπουργείου Εσωτερικών και του Τμήματος Πολεοδομίας, στο κέντρο του χωριού υπάρχει κρατική γη στην οποία θα ανεγείρονταν τέσσερις πολυκατοικίες και θα διαμορφώνονταν 39 διαμερίσματα. Ωστόσο, ένεκα της οικονομικής κρίσης, το 2013 ματαιώθηκαν στα στεγαστικά προσφυγικά προγράμματα, οπόταν οι 39 οικογένειες έμειναν μετέωρες.

Ανέφεραν επίσης, πως σε σύσκεψη τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο υπουργός Εσωτερικών έδωσε οδηγίες να εξευρεθούν κρατικά τεμάχια και να εξεταστεί το ενδεχόμενο αξιοποίησης τους για στέγαση προσφύγων, στο πλαίσιο των ευρύτερων στεγαστικών προγραμμάτων του κράτους.

Μέχρι στιγμής το Κτηματολόγιο δεν ερεύνησε κατά πόσον υπάρχει διαθέσιμη κρατική γη.

Πάντως, όπως ελέχθη στη συνέχεια στην περιοχή Κακαορατζιάς (που εμπίπτει στην Κοφίνου) υπάρχουν δέκα στρέμματα χαλίτικης γης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *