Στο έλεος του υπόκοσμου… Μέτρα σε δύο κατευθύνσεις για το έγκλημα

Μέτρα για αναχαίτιση του εγκλήματος αλλά και της οπαδικής βίας συζητήθηκαν σε χθεσινή έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά την εκρηκτική κατάσταση που δημιουργήθηκε με τα τελευταία εγκλήματα, με αποκορύφωμα τον εμπρησμό οχήματος δημόσιας κατηγόρου στην Πάφου.

Ο υπουργός Μάριος Χαρτσιώτης κάλεσε στο γραφείο του, όχι μόνο την ηγεσία της Αστυνομίας αλλά και τους αστυνομικούς διευθυντές για ν’ ακούσει και να τον ακούσουν ώστε να ληφθούν μέτρα για να επέλθει ηρεμία και να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας. Κατά τη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», συζητήθηκαν διάφορα μέτρα τόσο για πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος όσο και για τη βία στα γήπεδα. Ωστόσο, όλα θα κωδικοποιηθούν μέχρι το Σαββατοκύριακο και η εφαρμογή τους θα είναι άμεση. Ένα από τα μέτρα είναι η εντατικοποίηση των προσπαθειών των υπηρεσιών πληροφοριών, η αύξηση των περιπολιών κατά τη διάρκεια της νύχτας, αιφνίδιοι έλεγχοι των εγκληματικών στοιχείων, ενίσχυση των τμημάτων πρώτης γραμμής κ.ά.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης πάντως, χαρακτήρισε την κατάσταση πολύ δύσκολη και τόνισε πως πρέπει να αντιμετωπιστούν και να προληφθούν γεγονότα όπως των τελευταίων ημερών, τα οποία δημιουργούν το αίσθημα πως το επίπεδο ασφάλειας είναι χαμηλό. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Αστυνομία γνωρίζει καλύτερα τις επιχειρησιακές της δυνατότητες και ζήτησε εισηγήσεις προς άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης, τόσο από την ηγεσία της Αστυνομίας όσο και από τις αστυνομικές διευθύνσεις των πόλεων. Ζήτησε δε όπως τα προβλήματα αντιμετωπιστούν αμέσως και με αποφασιστικό τρόπο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η ηγεσία της Αστυνομίας ανέλαβε να εξετάσει επιχειρησιακά τη δυνατότητα εφαρμογής των μέτρων που συζητηθήκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης και να επανέλθει άμεσα στον υπουργό για υλοποίηση τους.

Σημειώνεται ότι η κατάσταση με το έγκλημα εκτραχύνθηκε με τις δολοφονίες των Αλέξη Μαυρομιχάλη και Θανάση Καλογερόπουλου τέλη του περασμένου Οκτώβρη, όπου άρχισε μια σειρά από εγκληματικές ενέργειες που έχουν πλήξει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Στη Λευκωσία ήταν η έκρηξη σε cafe/φούρνο επί της Λεωφόρου Προδρόμου, ακολούθησε η ρίψη χειροβομβίδας σε φοιτητικές εστίες στον Άγιο Δομέτιο και μετά οι δύο απόπειρες φόνου κατά 49χρονου στην Αγλαντζιά και επιχειρηματία στο Γέρι.

Αποκορύφωμα των παρανόμων ήταν η επίθεση/εμπρησμός που δέχθηκε δημόσια κατήγορος στην Πάφο. Η επίθεση αυτή που είναι η δεύτερη κατά λειτουργού της δικαιοσύνης σε ένα μήνα, θορύβησε την ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας. Ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης έσπευσε χθες το πρωί στο Προεδρικό και ζήτησε την παρέμβαση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για να ληφθούν μέτρα προστασίας των δημόσιων κατηγόρων που χειρίζονται σοβαρές υποθέσεις, ενώ ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης πήγε στην Πάφο για να συμπαρασταθεί στη λειτουργό θύμα εμπρησμού.

Παράλληλα, ο κ. Σαββίδης επικοινώνησε από το προηγούμενο βράδυ με τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αρχηγό Αστυνομίας, ζητώντας τη διαλεύκανση της υπόθεσης και λήψη μέτρων για τους δημόσιους κατηγόρους. Σε δηλώσεις του ο Γενικός Εισαγγελέας χαρακτήρισε την επίθεση εις βάρος δημόσιας κατήγορου στην Πάφο ως επίθεση εναντίον της Νομικής Υπηρεσίας, της Δικαιοσύνης και του Κράτους-Δικαίου, υποδεικνύοντας ότι «δεν υπάρχει περιθώριο ανοχής και δεν αρκούν πλέον δηλώσεις και ευχολόγια».

Τόνισε ότι η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει όλους τους λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας, ενώ οι Αρχές οφείλουν να εξιχνιάσουν τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις εναντίον των δημόσιων κατήγορων στην Πάφο. Υπέδειξε, επίσης, ότι οι τρεις εξουσίες οφείλουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους να αντιμετωπίσουν το οργανωμένο έγκλημα. «Τόσο εγώ όσο και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας στεκόμαστε δίπλα από τους συναδέλφους μας, με αμέριστη τη συμπαράσταση και τη στήριξή μας προς τη συνάδελφο και την οικογένειά της, όπως και προς όλους τους λειτουργούς μας. Ήδη ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας με την προϊστάμενη Εισαγγελέα των Δημοσίων Κατηγόρων επισκέφθηκαν νωρίς το πρωί την Πάφο και είχαν συνάντηση με τη συνάδελφο δημόσια κατήγορο, την Αστυνομία και όλους τους συναδέλφους δημόσιους κατηγόρους στην Πάφο», ανέφερε.

Ο κ. Σαββίδης άφησε αιχμές για τα μέτρα που έχουν ληφθεί αφού όπως αποδείχθηκε «αποδεικνύεται ότι δεν είναι αρκετά», ενώ υπέδειξε ότι κατά καιρούς έχουν εκφραστεί απειλές εναντίον πολλών στελεχών της Νομικής Υπηρεσίας.

Αποχή από δημόσιους κατηγόρους

Σε αποχή από τα καθήκοντά τους κατήλθαν χθες αυθόρμητα όλοι οι δημόσιοι κατήγοροι σε παγκύπρια κλίμακα, ως συμπαράσταση στις επιθέσεις εμπρησμού και βόμβας που δέχτηκαν συνάδελφοι τους στην επαρχία Πάφου. 

Οι 50 περίπου δημόσιοι κατήγοροι-λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας ζητούν άμεσα μέτρα προστασίας και ασφάλειας των ιδίων και των οικογενειών τους και αποκαλύπτουν ότι οι επιθέσεις και οι απειλές εναντίον τους, είναι συχνές, τόσο προσωπικά όσο και στα κινητά τους τηλέφωνα. Η εκπρόσωπος των δημόσιων κατηγόρων Αλεξία Σιαπανή έκανε λόγο για κόμπο που έφτασε στο χτένι. «Καθημερινά γινόμαστε στόχος κατηγορουμένων και ανθρώπων που βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης. Οι απειλές τον τελευταίο καιρό έχουν μετατραπεί σε πράξεις. Ζητούμε από την Πολιτεία να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να μπορούμε και εμείς απρόσκοπτα να εκτελούμε το έργο μας», ανέφερε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *