Ληγμένα αλλά… «ασφαλή» τα αντιικά φάρμακα για κορωνοϊό που παρέλαβε η Κύπρος από Ελλάδα, λέει το υπουργείο Υγείας

Με ημερομηνία λήξης τον Δεκέμβριο του 2023 είναι η ποσότητα των αντιικών φαρμάκων Paxlovid που παραλήφθηκε από την Ελλάδα και τα οποία διατίθενται στα φαρμακεία των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, η παρτίδα του εν λόγω φαρμάκου έχει λάβει παράταση στο χρόνο κατά τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί, μετά από σχετική έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Η νέα ημερομηνία λήξης έχει οριστεί ως ο Φεβρουάριος του 2024.

Αυτούσια η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:

Αναφορικά με την παρτίδα του αντιιικού φαρμάκου Paxlovid που παραλήφθηκε από την Ελλάδα η οποία και διατίθεται στα φαρμακεία των κρατικών νοσηλευτηρίων, το Υπουργείο Υγείας επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

1. Η παρτίδα του εν λόγω φαρμάκου, στην οποία αναγράφεται ως ημερομηνία λήξης ο Δεκέμβριος του 2023, έχει λάβει παράταση στο χρόνο κατά τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί, μετά από σχετική έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Η νέα ημερομηνία λήξης έχει οριστεί ως ο Φεβρουάριος του 2024. Σημειώνεται δε, πως η παράταση στο χρόνο ζωής της εν λόγω παρτίδας δόθηκε τον Ιανουάριο του 2023. Ως εκ τούτου, το φάρμακο είναι απόλυτα ασφαλές.

2. Κάθε σκεύασμα της υπό αναφορά παρτίδας συνοδεύεται από φύλλο οδηγιών της κατασκευάστριας εταιρείας, στο οποίο αναγράφεται η νέα ημερομηνία λήξης του.

FILE PHOTO: A researcher works inside a laboratory during the development of the Italian ReiThera COVID-19 vaccine, in this undated handout photo in Rome, Italy. REITHERA/Handout via REUTERS/File Photo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *